Hi, what are you looking for?

| Kampungmamakcom
#image_title

Lifestyle

Sindiket Penipuan Pekerjaan Di Kuching Sasar Mangsa Melalui Aplikasi Bumble Dan Tinder


Sindiket sasar mangsa dari Australia dan Amerika Selatan

Sindiket Penipuan Pekerjaan Di Kuching Sasar Mangsa Melalui Aplikasi Bumble Dan Tinder. Menurut Pesuruhjaya Polis Datuk Seri Ramli Mohamed Yoosuf, pihak polis telah menahan 65 orang dan melumpuhkan sindiket penipuan pekerjaan di Kuching.

Ketua Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman berkata polis menyerbu empat lokasi pada 27 November dan menahan 65 warganegara Malaysia yang berusia antara 16 hingga 50 tahun.

“Sindiket ini menjalankan pusat panggilan yang menawarkan pekerjaan palsu. Seorang lelaki berusia 45 tahun yang dipercayai dalangnya turut ditahan,” katanya menerusi laporan.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Sindiket Penipuan Pekerjaan Di Kuching Sasar Mangsa Melalui Aplikasi Bumble Dan Tinder
Sindiket Penipuan Pekerjaan Di Kuching Sasar Mangsa Melalui Aplikasi Bumble Dan Tinder. Sumber: kosmo

Rampas 137 telefon bimbit, 45 komputer, 6 modem, dan banyak lagi

Beliau berkata polis merampas 137 telefon bimbit, 45 komputer, enam modem, sebuah laptop, lima jam tangan dan empat kenderaan. Berdasarkan siasatan, difahamkan sindiket ini menyasarkan mangsa dari Australia dan Amerika Selatan.

Pesuruhjaya Ramli berkata mangsa direkrut untuk menulis ulasan bagi mempromosikan laman web yang menawarkan tiket penerbangan murah.

Beliau berkata mangsa terpaksa membayar sejumlah wang bagi setiap ulasan yang ditulis tetapi sindiket berjanji akan membayar komisen kepada mereka dan memulangkan wang yang dibayar selepas selesai menulis ulasan.

“Sindiket ini tidak pernah membuat sebarang pembayaran kepada mangsa,” katanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dalam kes tidak berkaitan, Pesuruhjaya Ramli menyatakan bahawa polis menjalankan serbuan ke atas pusat panggilan perjudian dalam talian di Genting Highlands.

“Kami menahan lima individu, termasuk seorang remaja berusia 16 tahun. Berdasarkan siasatan, sindiket ini menjalankan operasi perjudian dalam talian palsu.

Cari mangsa melalui laman jodoh seperti Tinder

Beliau berkata sindiket ini mencari mangsa melalui laman jodoh seperti Bumble Dating dan Tinder.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Setelah berkenalan dengan mangsa, mereka akan menawarkan perkhidmatan perjudian menerusi laman web palsu,” katanya.

Pesuruhjaya Ramli berkata mangsa boleh membeli kredit dan membuat pertaruhan melalui laman web tersebut tetapi tidak dapat mengeluarkan sebarang kemenangan. Kelima-lima suspek kini direman.

Baca juga artikel yang berkaitan:

Artikel asal oleh: iloveborneo.my

Advertisement. Scroll to continue reading.
Advertisement

Trending

Teruskan Membaca

Sukan

3s SHAH ALAM – Khabar duka buat kem badminton negara apabila dua jaguh perseorangan lelaki negara, Lee Zii Jia dan Ng Tze Yong disahkan...

Sukan

0 PETALING JAYA – Dua pemain skuad kebangsaan Bahrain, Moses Atede dan Abdulla Yusuf Helal dijangka mampu jadi duri dalam daging buat skuad Harimau...

Sukan

0 SKUAD negara mempunyai misi besar pada Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 bulan depan apabila Persatuan Badminton Malaysia (BAM) meletakkan sasaran ke separuh...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Ratu rock Ella berkongsi impian bersempena kehadiran tahun baharu dengan berharap hasrat menunaikan ibadah haji dapat direalisasikan tahun ini. Kata...

Advertisement