Hi, what are you looking for?

Sukan

Sokol bakal masuk kalendar MotoGP


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

ALMATY – Kejuaraan Motosikal Dunia (MotoGP) menambah satu lagi perlumbaan apabila menjadikan negara rantau Asia Tengah, Kazakhstan sebagai destinasi baharu perlumbaan bagi musim 2023.

Perlumbaan Grand Prix tersebut akan berlangsung di Litar Antarabangsa Sokol musim depan dan sah menandatangani kontrak selama lima tahun.

Lebih menarik, Kazakhstan menjadi negara ke-30 yang dipi­lih untuk menganjurkan perlumbaan beprestij tersebut sejak perlumbaan MotoGP diadakan pada 1949 dan Litar Antarabangsa Sokol menjadi venue ke-74 menganjurkan sai­ngan tersebut.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Meskipun tarikh perlumbaan masih belum rasmi diputuskan, namun GP Kazakhstan dijangka berlangsung pada pertengahan musim 2023 nanti.

“Perlumbaan tersebut terletak di luar bandar terbesar Kazakhstan, Almaty dan Litar Antarabangsan Sokol ialah kompleks sukan permotoran serba baharu yang dibina di Asia Tengah.

“Sudah pasti perlumbaan tersebut akan menjadi perhentian baharu untuk MotoGP di rantau ini kerana sukan ini terus berkembang di seluruh dunia sekali gus menarik peminat dan melibatkan diri dengan pasaran baharu,” kata MotoGP dalam satu kenyataan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kalendar MotoGP 2023 dijang­ka akan diumumkan dalam masa terdekat dan perlumbaan musim baharu akan bermula pada 26 Mac di Portugal.

Mulai tahun depan, MotoGP akan mengadakan perlumbaan ‘pecut’ pada hari Sabtu sekali gus mengikuti jejak seperti perlumbaan Formula Satu (F1).
–AGENSI


Sumber: Kosmo Sukan

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Sukan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. LUSAIL – Ketua Jurulatih Portugal, Fernando Santos boleh menarik nafas lega selepas pasukan itu mengesahkan tempat ke pu­singan...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Asia Bukan Lagi Pasukan Untuk Kutip Mata, Dah Boleh Gugat ‘Gergasi’ Kejohanan Piala Dunia FIFA 2022 yang berlangsung...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. LUMUT – Perolehan Kapal Songan Pelbagai Peranan (MRSS) kini menjadi satu keperluan dalam Angkatan Tentera Malaysia (ATM) khususnya...

Hiburan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PETALING JAYA – Penyanyi Datuk Nora Ariffin mengundang sebak ramai apabila memuat naik gambar menerima skrol diploma mewakili...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications