Hi, what are you looking for?

Sukan

Speedy Tigers buru ranking 10 terbaik


BHUBANESWAR – Biarpun gagal melangkah ke suku akhir, tetapi klasifikasi tempat kesembilan hingga 16 Piala Dunia Hoki 2023 yang akan berlangsung di Rourkela esok tetap mempunyai persaingan tersendiri.

Tiga negara dalam ranking 10 terbaik dunia seperti India (No. 6), Argentina (No. 7) dan Malaysia (No. 10) pastinya memburu penamat terbaik bagi mengelak meng­huni kedudukan empat tercorot daripada 16 pasukan.

Ia bukan mudah kerana lawan dalam pusingan klasifikasi kali ini juga mempunyai kemampuan tersendiri seperti Perancis (No. 12), Wales (No. 14), Afrika Selatan (No. 15), Jepun (No. 18) dan Chile (No. 23).

Advertisement. Scroll to continue reading.

Atas kertas, Malaysia sepatutnya tiada masalah untuk menewaskan Afrika Selatan di Stadium Hoki Birsa Munda esok untuk meloloskan diri ke penentuan tempat kesembilan hingga 12.

Ia berdasarkan rekod pertemuan yang memihak kepada Speedy Tigers dengan empat kemenangan daripada lapan aksi menentang Afrika Selatan termasuk pesta gol 7-2 di Piala Sultan Azlan Shah hujung tahun lalu.

Ketua Jurulatih Malaysia, A. Arul Selvaraj percaya barisan pemainnya akan bangkit daripada kekecewaan tewas kepada Sepanyol.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Pemain telah tunjukkan sesuatu yang boleh dibanggakan. Kecewa tetap kecewa tetapi mereka tewas dengan persembahan yang bermaruah.

“Kami perlu habiskan kejohanan di kedudukan tertinggi untuk menjamin kelompok ranking 10 terbaik dunia,” katanya.

Menariknya, Malaysia dijang­ka bertemu tuan rumah, India dalam penentuan tempat kesembilan hingga 12 yang dianggap sebagai mini ‘final Sukan Asia’ pada Sabtu ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

India yang masih terluka gagal ke suku akhir gara-gara tewas mengejut kepada New Zealand, dilihat tiada masalah menca­tat kemenangan ke atas Jepun dalam aksi klasifikasi esok.


Sumber: Kosmo Sukan

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Sukan

0 BINTANG Manchester City, Newcastle United dan Manchester United dijangka menjadi pilihan kebanyakan pengurus untuk cuba mengatur perancangan terbaik bagi Fantasi Liga Perdana Inggeris...

Mamak News

0 PUTRAJAYA – Jabatan Insolvensi Malaysia sedang merangka beberapa cadangan pindaan terhadap Akta Insolvensi 1967 (Akta 360) bagi menambah baik sistem pentadbiran kebankrapan termasuk...

Mamak News

0 JAKARTA: Perhimpunan Advat Indonesia (Peradi) bekerjasama dengan Majlis Peguam Malaysia dalam usaha memajukan peranan masing-masing di persada antarabangsa. Perkara itu diumumkan oleh Pengerusi...

Hiburan

0 KAJANG – Penyanyi Sissy Imann mengakui menyesal terlampau mengikut emosi sehingga mengambil keputusan menjual album sulung hanya pada harga RM20, sedangkan kos pembikinan...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications