Hi, what are you looking for?

Sukan

Speedy Tigers wajib menang emas Sukan Asia


BHUBANESWAR – Suku akhir atau menamatkan Piala Dunia Hoki 2023 pada kedudukan ke-13 sama sekali tidak akan me­ngubah sasaran utama yang harus dicapai ketua jurulatih skuad hoki negara, A. Arul Selvaraj.

Memenangi pingat emas Sukan Asia di Hangzhou, China pada September ini lebih mustahak kerana Speedy Tigers akan layak secara automatik Sukan Olimpik 2024 di Paris, Perancis.

Ia akan menamatkan penantian arena hoki tanah air untuk kembali membuat penampilan pada temasya berprestij dunia itu selepas kali terakhir pada edisi 2000 di Sydney, Australia.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Itu adalah KPI kita semua dan kita pergi untuk menang bagi mendapat slot ke Sukan Olimpik 2024. Memang susah tetapi itulah tugas dan tanggungjawab saya untuk bawa Malaysia ke ­Olimpik semula.

“Kita ada peluang kalau kita lawan dengan cara menentang Belanda, New Zealand dan Sepanyol. Cuma ada sedikit lagi pe­ningkatan individu terutama dari segi cara membuat keputusan,” kata Arul.

Menurutnya, situasi itu akan berubah sekiranya pemain-pemain mendapat banyak aksi kompetitif tinggi bagi memboleh­kan mereka membuat keputusan tepat dengan pantas ketika berada dalam keadaan tertekan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Saya pun ada satu lagi formula menggunakan sistem perisian untuk melatih minda pemain. Harapnya perkara-perkara ini boleh bantu mereka membuat keputusan dengan tepat dan pantas,” jelas Arul.

Arul dan barisan kejurulatihannya akan membuat pemilihan baharu skuad negara berdasarkan prestasi para pemain dalam saingan Liga Hoki Malaysia (MHL) 2023 yang akan bermula 9 Februari hingga 19 Mac ini.


Sumber: Kosmo Sukan

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 KANGAR – Pendakwah bebas, Ustaz Mohamad Wadi Annuar Ayub atau lebih dikenali sebagai Ustaz Wadi Annuar akan dipanggil Jabatan Hal Ehwal Agama Islam...

Mamak News

0 SEBERANG PERAI – Seramai 12,380 warga asing yang ditahan di depoh imigresen di seluruh negara telah dihantar pulang ke negara masing-masing tahun ini....

Mamak News

0 SEREMBAN – Kementerian Pendidikan (KPM) kini sedang meneliti pendekatan Pelaksanaan Sekolah Mo Khas Komprehensif 9 Tahun (K9) atau Pelaksanaan Peroperasian Sekolah Mo Khas...

Mamak News

0 China Mula Buka Sempadan Kepada Kumpulan Pelancong Asing BEIJING, 31 Mac (Bernama-Sputnik) — China membuka semula sempadan untuk kumpulan pelancong asing bermula Jumaat,...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications