Hi, what are you looking for?

Mamak News

STW modul baharu Kerajaan Pahang untuk penduduk miliki tanah sendiri


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

LIPIS – Kerajaan Pahang memperkenalkan Skim Tanah Warisan (STW) sebagai modul baharu penempatan bagi penduduk luar bandar yang kurang berkemampuan.

Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail berkata, menerusi Mesyuarat Majlis Mesyuarat Kerajaan (MMK) pada 2021, Kerajaan Negeri bersetuju mewujudkan STW bagi tujuan mempelbagaikan lagi skim tanah yang sedia ada bagi memaksimumkan pemilikan tanah untuk rakyat di negeri ini.

“Ini merupakan ‘pilot project’ bagi pelaksanaan program STW ini di Kuala Medang, Lipis di atas tanah kerajaan seluas 30.425 hektar akan memberi manfaat kepada 250 orang peserta.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Keluasan bagi setiap lot tanah kediaman adalah antara 8,000 kaki persegi hingga 10,000 kaki persegi dan bayaran premium bagi setiap plot telah ditetapkan sebanyak RM10,000 ringgit sahaja,” katanya dalam sidang akhbar pada Majlis Pelancaran Dan Penyerahan Surat Tawaran STW Pahang dan Penyampaian Suratan Hak Milik Rancangan Felcra di Kuala Medang di sini, hari ini.

Sempena majlis itu seramai 250 penduduk menerima surat tawaran STW dan 169 penduduk menerima suratan hak milik Rancangan Felcra.

Menurut Wan Rosdy, tujuan utama skim itu dilaksanakan adalah untuk meringankan beban kewangan peserta bagi memiliki lot tanah dan membina kediaman sendiri.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Jelasnya di bawah program STW lot-lot tapak perumahan tersebut akan ditawarkan pada harga yang sangat minima dan kerajaan negeri bersetuju memberikan subsidi kepada premium tanah serta kos pembangunan infrastruktur.

“Program ini melibatkan pemberian hak milik tanah lot-lot perumahan seperti Rancangan Tanah Kelompok (RTK) dan Skim Tanah Rakyat (STR).

“Bezanya, STW ini dilengkapi dengan kemudahan infrastruktur asas seperti jalan raya, sistem perparitan, bekalan air, elektrik dan lain-lain,” katanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurutnya lagi, kumpulan sasar skim itu adalah penduduk setempat yang berpendapatan rendah yang mana peserta perlu membina rumah dalam tempoh lima tahun dari tarikh mendapat hak milik.

Katanya hak milik tanah turut diberi moratorium selama 10 tahun dan peserta dibenarkan mencagar di mana-mana institusi pinjaman bagi mendapatkan pinjaman untuk membina rumah di atas lot tanah berkenaan.

“Kos pembinaan rumah pula ditanggung sepenuhnya oleh peserta, yang mana reka bentuk dan luas rumah adalah terpulang kepada peserta mengikut kemampuan kewangan serta kesesuaian lot tapak yang diperolehi,” ujarnya. – KOSMO! ONLINE

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Kosmo Online

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. LONDON: Kedengaran aneh tetapi tidak bagi empat wanita Britain yang teruja memulakan kerja baharu mereka di sebuah pejabat...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR, 5 Oktober 2022 – Setelah kejayaan penganjuran siri jelajah konsert “Rossa 25th Shining Years Concert” di...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. JOHOR BAHRU – Seorang orang kurang upaya (OKU) lembam ditemui lemas di sebuah kolam yang hanya berjarak kira-kira...

Hiburan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. HARUS diakui, naskhah filem dumentari ‘dark story’ seperti kes pembunuhan tragis atau kisah pembunuh bersiri paling menakutkan sering...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications