Hi, what are you looking for?

Mamak News

Sudah tiba masa ATM peroleh kapal logistik MRSS


LUMUT – Perolehan Kapal Sokongan Pelbagai Peranan (MRSS) kini menjadi satu keperluan dalam Angkatan Tentera Malaysia (ATM) khususnya dalam aspek mengatur gerak anggota dan kelengkapan ketenteraan dengan lebih efektif.

Ia lebih diharapkan sekarang memandangkan ATM ketika ini hanya bergantung kepada Kapal Bantuan Arahan Pelbagai Peranan (MPCSS) iaitu Kapal Diraja (KD) Mahawangsa dan KD Seri Indera Sakti yang sudah berusia lebih 39 tahun untuk pelbagai penugasan logistik.

Panglima Angkatan Bersama, Leftenan Jeneral Datuk Yazid Arshad berkata, keadaan yang ideal ialah masing-masing dua MRSS ditempatkan di Semenanjung serta di Sabah dan Sarawak.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Oleh itu, adalah lebih afdal dan efektif sekiranya pihak pengurusan (negara) dan Kementerian Pertahanan dapat mengambil pertimbangan untuk memperolehi MRSS.

“Ia juga selaras dengan aspirasi Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) menerusi Wawasan 2025 untuk memperkasa aset pasukan itu,” katanya pada sidang akhbar selepas menyempurnakan majlis pelepasan tali KD Mahawangsa bagi ulang bekal Misi Pengaman Malaysia ke Lubnan (Malbatt) 850-10 di Pangkalan TLDM Lumut di sini hari ini.

Menurut beliau, selain keperluan pertahanan negara, perolehan MRSS juga boleh dijadikan ekspedisi penghantaran aset dan kelengkapan ketenteraan bagi pelbagai misi lain di luar negara jika keadaan mengizinkan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sentimen sama turut dikongsi Pegawai Memerintah KD Mahawangsa, Kapten TLDM Mohd. Amin Mat Tahir apabila memaklumkan perancangan untuk memperoleh MRSS sudah ada tetapi sehingga kini belum diperolehi dan berharap ia disegerakan.

Menurutnya, keperluan kapal logistik seperti MRSS sangat penting dan ada keperluan terutamanya dalam bantuan dan sokongan terhadap Malbatt serta untuk penugasan dalam mempertahankan keselamatan negara.

Beliau memberi contoh, penugasan kapal MPCSS sedia ada antaranya ialah penghantaran anggota tentera serta kelengkapan ketenteraan ketika Ops Daulat, misi kemanusiaan di Aceh, Sumatera, Indonesia selepas kejadian tsunami serta misi sama di Timor Leste. – KOSMO! ONLINE

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Kosmo Online

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sering Kena Maki Dan Paksa Buat “OT”, Lelaki Nekad Tikam Bos Hingga Mati Seorang pengawal keselamatan didakwa menikam bosnya hingga mati kerana memaksanya...

Mamak News

0 JAKARTA: Perhimpunan Advat Indonesia (Peradi) bekerjasama dengan Majlis Peguam Malaysia dalam usaha memajukan peranan masing-masing di persada antarabangsa. Perkara itu diumumkan oleh Pengerusi...

Hiburan

0 KAJANG – Penyanyi Sissy Imann mengakui menyesal terlampau mengikut emosi sehingga mengambil keputusan menjual album sulung hanya pada harga RM20, sedangkan kos pembikinan...

Lifestyle

0 Menang kambing dari pertandingan Lato-Lato. Juara Main Lato-Lato 2 Jam Tanpa Henti, Kanak-Kanak Dari Indonesia Ini Dihadiahkan Kambing. Amat tular di Indonesia, Lato-Lato...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications