Hi, what are you looking for?

#image_title

Sukan

Sukan Asia: Rexy harap gelanggang selamat


PENGARAH Kejulatihan Beregu Akademi Badminton Malaysia (ABM), Rexy Mainaky berharap permukaan gelanggang di Gimnasium Binjiang pada Sukan Asia Hangzhou 2022 nanti selamat untuk digunakan.

Rexy menyatakan harapan tersebut kerana tidak mahu kejadian sama berulang selepas pemain beregu wanita, Pearly Tan mengalami kecederaan pada final Terbuka Hong Kong Ahad lalu akibat tergelincir.

Bagaimanapun, Pearly dapat menarik nafas lega memandangkan kecederaan yang dihadapi tidak serius dan dijangka pulih sepenuhnya bagi menggalas cabaran negara pada temasya sukan empat tahun sekali itu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Lebih melegakan Rexy, Pearly memiliki masa lebih panjang untuk berehat dan melakukan persediaan memandangkan Malaysia tidak menyertai acara berpasukan wanita kecuali acara individu yang bermula 2 Oktober depan.

“Saya harap di Sukan Asia nanti tidak ada masalah sebegini. Saya rasa perkara seperti ini perlu diambil maklum oleh BWF (Persekutuan Badminton Dunia) kerana ia sudah pun berlaku.

“Janganlah biarkan sahaja perkara seperti ini kerana ia boleh menjadi masalah dalam mana-mana kejohanan. Sudah tentu kita harap BWF memandang serius mengenai perkara ini,” katanya ketika ditemui di ABM, Bukit Kiara semalam.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Terdahulu, beberapa pemain seperti perseorangan lelaki No.1 dunia dari Denmark, Viktor Axelsen serta bintang badminton Sepanyol, Carolina Marin turut menyuarakan kerisauan mengenai permukaan gelanggang yang agak licin pada Terbuka Hong Kong lalu.

Sementara itu, Rexy juga sudah memberikan ruang kepada Pearly untuk berehat bagi mengembalikan tahap kecergasan selain menjelaskan, pemain berusia 23 tahun itu hanya mengalami masalah otot.


Sumber: Kosmo Sukan

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Warga Emas Jadikan Rumah Tempat ‘Timbunan’ Sampah, Abai Keselesaan Jiran IPOH, 25 Sept (Bernama) — Sikap terlalu prihatin terhadap alam sekitar menyebabkan seorang warga...

Mamak News

0 NEW DELHI, India – Kenaikan tinggi harga bahan masakan utama seperti tomato dan bawang menyebabkan kebanyakan penduduk di India mengurangkan atau tidak menggunakan...

Mamak News

0 SINGAPURA: Singapura menaik taraf jet pejuang F-16 miliknya dengan keupayaan baharu dan maju untuk meningkatkan operasi, menurut Kementerian Pertahanan Singapura (MINDEF). F-16 yang...

Sukan

0 TOKYO – Pelumba utama Red Bull Racing, Max Verstappen mempamerkan dominasi penuh untuk kembali berada di landasan kemenangan selepas menjuarai Grand Prix (GP)...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications