Hi, what are you looking for?

| Kampungmamakcom
#image_title

Mamak News

Syarikat Dari Itali Setuju Jalin Kerjasama, Melabur Dengan Kedah Aerotropolis


Kedah Aerotropolis Meterai Kerjasama Baharu Dengan Pelabur Itali

Syarikat Dari Itali Setuju Jalin Kerjasama, Melabur Dengan Kedah Aerotropolis

Projek Kedah Aerotropolis dilapor terus mendapat kepercayaan dan keyakinan daripada pelabur antarabangsa.

Terbaru, projek berkenaan dilapor memeterai perjanjian kerjasama dengan pelabur dari Itali, lapor Sinar Harian.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurut Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor berkata, syarikat yang menjalinkan kerjasama dengan Kedah Aerotropolis bernama Enav Group.

Untuk makluman, Enav Group merupakan perusahaan yang memberi tumpuan terhadap kepada penyediaan layanan navigasi udara dan pengurusan lalu lintas udara.

Jelas Sanusi, syarikat berkenaan akan menyediakan latihan, pemindahan teknologi, peralatan dan pendekatan terkini dalam industri penerbangan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Perkara ini adalah penting bagi bagi merealisasikan hasrat menjadikan Kedah Aerotropolis sebagai pemangkin kepada pembangunan ‘The Greater Kedah’.

“Enav Group merupakan penyedia perkhidmatan utama navigasi udara di Itali dan Eropah, serta yang pertama di dunia mencapai ‘Carbon Neutrality’,”

Salah satu tujuan kerjasama ini adalah untuk kebolehlaksanaan ‘Digital Tower Technology ‘ untuk diaplikasikan di Kedah Aerotropolis.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Terima kasih kepada Enav Group kerana membuka pintu seluas-luasnya untuk bekerjasama dalam menjayakan impian Kedah ini.

“Syarikat ini memiliki pejabat di Kuala Lumpur dan telah pun menyediakan pelbagai perkhidmatan industri penerbangan di dunia termasuk negara kita,” jelasnya.

Pada masa yang sama, Sanusi berharap bahawa syarikat tersebut dapat menawarkan apa yang diperlukan oleh Kedah Aerotropolis.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sebelum itu, Sanusi menyaksikan majlis menandatangani memorandum persefahaman (MoU) antara Kedah Aerotropolis dengan Enav Group.

Majlis menandatangani memorandum persefahaman (MoU) tersebut telah berlangsung di ibu pejabat Enav, di Salaria, Rome, Itali.

Dalam lawatan kerja ke Itali, Sanusi dan delegasi Kedah telah dilawat melawat ke pusat kawalan Lapangan Terbang Leonardo Da Vinci – Fiumicino.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pusat kawalan berkenaan telah mengendalikan kira-kira  760 pesawat sehari. Manakala, pengendalian pesawat meningkat kepada 840 buah menjelang sambutan Krismas.

Terdahulu, Kedah Aerotropolis Holdings yang merupakan Syarikat Bertujuan Khas (SPV) ditubuhkan antara Perbadanan Kemajuan Negeri Kedah (PKNK) dengan Tahira Air Sdn Bhd bagi membangunkan Kedah Aerotropolis pada November lalu.

Setakat ini, Kedah Aerotropolis telah diberikan kelulusan bagi membangunkan tiga komponen dalam fasa pertama.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Tiga komponen tersebut adalah Pusat Penyelenggaraan, Pembaikan dan Baik pulih (MRO), Sidam Logistics, Aerospace dan Manufacturing Hub (SLAM) selain Taman Perindustrian dan Perniagaan.

Manakala pembinaan bagi Airport City atau terminal lapangan terbang masih dalam pengurusan melibatkan aspek teknikal.

Mei lepas, Kedah Aerotropolis telah mengadakan MoU bersama enam buah syarikat antarabangsa berkaitan MRO pada Pameran Antarabangsa Maritim dan Aeroangkasa Langkawi 2023 (LIMA23).

Advertisement. Scroll to continue reading.

Selain itu, sebuah MoU turut ditandatangani bersama Lapangan Terbang Zhengzhou di wilayah Henan, China. Henan merupakan zon ekonomi yang membangun kerana adanya lapangan terbang yang memberikan fokus terhadap MRO dan kargo.

BACA: Tak Perlu Ambil Cuti & Beratur, Ini Cara Nak “Renew” Lesen Memandu Secara Online

Sumber: Sinar Harian

Advertisement. Scroll to continue reading.

The post Syarikat Dari Itali Setuju Jalin Kerjasama, Melabur Dengan Kedah Aerotropolis appeared first on Siakap Keli.

Artikel asal oleh: Siakap Keli

Advertisement. Scroll to continue reading.
Advertisement

Trending

Teruskan Membaca

Hiburan

3s PETALING JAYA – “Lawan tetap lawan.” Demikian luahan wanita bernama Nazatul Nazira yang berdepan saman daripada pelakon, Puteri Sarah membabitkan tuntutan berjumlah RM1...

Hiburan

0 PETALING JAYA – Selepas dua tahun bercinta, penyampai radio atau deejay Fly FM, Arieff Yong melamar kekasih asal Sepanyol di sebuah pawagam pada...

Hiburan

3s PETALING JAYA – “Saya tiada pihak ketiga, begitu juga dengan bekas isteri.” Demikian kata bekas suami kepada pelakon Mawar Rashid iaitu Raf Yaakob...

Sukan

0 PETALING JAYA – Syarikat burger terkenal, GTR Burger menjalinkan kerjasama dengan Persatuan Bola Sepak Selangor (FAS) bermula musim 2024 hingga 2026 bagi tujuan...

Advertisement