Hi, what are you looking for?

Mamak News

Syarikat Malaysia Cipta Satelit Terkecil Di Dunia, Dapat Tempahan 520 Unit Termasuk Dari Eropah & Amerika


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

Syarikat Malaysia Cipta Satelit Terkecil Di Dunia, Dapat Tempahan 520 Unit Termasuk Dari Eropah & Amerika

Sebuah satelit yang dihasilkan oleh syarikat Malaysia yang terlibat dalam industri angkasa lepas, Independence X Aerospace dilapor mendapat pengiktirafan sebagai satelit terkecil dunia.

Perkara bekenaan dikongsikan sendiri oleh Ketua Pegawai Operasi merangkap pengasas syarikat, yang dikenali sebagai Izmiroz Yaminovich di laman facebook beliau baru-baru ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Satelit paling kecil di dunia itu, GerhanaSAT telah diperakui oleh pakar industri angkasa lepas terkenal dan ia dikatakan lebih kecil daripada Pocket Cube dan mempunyai fungsi yang sama. Ia juga mempunyai saiz jauh lebih kecil daripada CubeSat. 

Difahamkan, satelit tersebut mempunya dua versi iaitu Versi Angkasa (SV) yang berukuran 30mm, manakala Versi Pengguna (CV) berukuran 32mm panjang tepi kubus. Mereka juga telah memperlihatkan satelit tersebut yang berfungsi sepenuhnya di hadapan penonton secara langsung pada 25 September 2022. 

Menurut wakil dari Agensi Angkasa Perancis (CNES), Monsieur Dr. Patrock Castillan dan Dr Alan Gleyzes berkata, ia merupakan satelit yang terkecil di dunia yang mereka pernah dilihatnya setakat ini. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Kami telah menerima banyak pesanan sekurang-kurangnya 520 satelit untuk kedua-dua varian dan permintaan dari pelbagai negara terutamanya dari Eropah dan Amerika Syarikat dan beberapa negara Timur Tengah dan Afrika. 

“Buat pertama kalinya kami mengeksport produk dari Space Tech buatan Malaysia. Syarikat kami senantiasa berusaha untuk mencipta produk baru dan termaju mengikut arus kemodenan dunia,” jelasnya. 

Dalam pada itu, mereka menyasarkan untuk menjadi perintis dalam misi menjayakan pelbagai teknologi angkasa lepas termasuk Satelit Femto, Kenderaan Kapsul serta Kenderaan Sifar Karbon,” jelasnya. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Terima kasih yang tidak terhingga kepada pasukan kejuruteraan angkasa lepas saya yang sangat berbakat, ahli keluarga, rakan dan penaja atas sokongan dan dedikasi mereka. Terkecil di dunia, dan yang pertama di Malaysia.

“Saya juga ingin memberi penghargaan kepada pihak ASU-Arizona State University untuk kerjasama berterusan mereka dalam mencipta femto-satelit.

“Produk Angkasa Malaysia untuk Dunia”,” tulisnya di akhir kapsyen. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Gambar via Izmirov YaminovichGambar via Izmirov YaminovichGambar via Izmirov Yaminovich

Sumber: Izmirov Yaminovich

Artikel asal oleh: Siakap Keli

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA TERENGGANU, 29 Nov (Bernama) — Kerajaan Terengganu akan menambah bilangan pegawai penguat kuasa syariah di negeri itu...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PUTRAJAYA – Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) menyifatkan dakwaan sesetengah pihak bahawa bekalan telur...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – Dua beranak nyaris rentung selepas sebuah bilik di kediaman mereka di Jalan SM9, Sunway Batu...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR, 29 Nov (Bernama) — Kerjasama Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Harapan (PH) dalam membentuk kerajaan di Perak dan...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications