Hi, what are you looking for?

Lifestyle

Tak Dibenarkan Sapu Rumah, Ini 5 Pantang Larang Tentang Tahun Baru Cina Yang Mungkin Anda Tak Tahu


Tahukah anda bahawa kaum Cina yang menyambut perayaan Tahun Baru Cina mempunyai pantang larang tertentu?

Tak Dibenarkan Sapu Rumah, Ini 5 Pantang Larang Tentang Tahun Baru Cina Yang Mungkin Anda Tak Tahu. Dengan ketibaan perayaan Tahun Baru Cina, kita akan mula melihat orang Cina mula melakukan persiapan mereka untuk meraikannya.

Sama seperti sambutan perayaan yang lain, persiapan akan dibuat untuk meraikan perayaan Tahun Baru Cina. Namun, ada pantang larang tertentu yang perlu dielakkan kerana ia dipercayai melanggar pantang larang ini akan menjejaskan tuah sepanjang tahun.

Berikut adalah 5 pantang larang yang tidak boleh dilakukan pada hari pertama Tahun Baru Cina serta tahyul untuk keseluruhan Perayaan Tahun Baru (yang jatuh pada hari petama hingga ke-15).

Advertisement. Scroll to continue reading.
Tak Dibenarkan Sapu Rumah, Ini 5 Pantang Larang Tentang Tahun Baru Cina Yang Mungkin Anda Tak Tahu

Tidak dibenarkan menyapu rumah

Ia tidak dibenarkan menyapu rumah pada hari pertama perayaan Tahun Baru Cina. Selain menyapu, sampah juga tidak dibenarkan dibuang. Ini kerana orang Cina percaya bahawa menyapu dikaitkan dengan menyapu keluar kekayaan. Manakala membuang sampah pula dikaitkan dengan membuang tuah dari rumah.

Menyapu rumah semasa hari pertama Tahun Baru Cina tidak dibenarkan kerana ia dianggap ‘membuang’ kekayaan. Kredit foto: Broom Guru

Tidak dibenarkan menggunakan gunting / alat tajam

Gunting biasanya dielakkan pada hari pertama Tahun Baru Cina kerana bilah gunting dipercayai seperti bibir yang tajam apabila orang bergaduh. Oleh itu, menggunakan gunting pada hari pertama dipercayai sebagai doa untuk bergaduh dengan orang lain untuk tahun yang akan datang.

Menggunakan gunting semasa hari pertama perayaan Tahun Baru Cina dipercayai ‘menggalakkan’ orang lain untuk bergaduh dengan kita. Kredit foto: Raw Pixel

Pisau juga dielakkan untuk sebarang kemalangan, sama ada mencederakan seseorang atau alat, kerana ia dianggap membawa kepada perkara yang tidak diingini dan kehabisan kekayaan untuk tahun baru.

Penggunaan pisau semasa hari pertama Tahun Baru Cina dianggap menyambut musibah. Kredit foto: Simply Recipes

Tidak dibenarkan membuat minuman ubat herba tradisional Cina

Ia dianggap pantang larang membuat ubat herba atau makan ubat pada hari pertama Tahun Baru Cina. Ini kerana ia dipercayai bahawa orang itu akan jatuh sakit sepanjang tahun.

Tidak boleh menghadiahkan wang dengan nombor ganjil

Kebiasaannya keluarga Cina memberikan sampul merah berisi wang atau ‘angpao‘ kepada tetamu muda mereka. Namun, selalunya ia dilarang memberi wang dengan nombor ganjil dalam angpao.

Ini kerana ia adalah kepercayaan tradisional bahawa perkara yang baik datang dalam dua kali ganda (nombor genap) manakala nombor ganjil biasanya dikaitkan dengan nasib malang (seperti nombor 4 dan 40 – ini disebabkan bunyi sebutan nombor ‘4’ seperti kematian dalam bahasa Cina).

Tidak boleh menghadiahkan barangan tertentu yang membawa makna negatif

Kadangkala, ahli keluarga akan saling memberi hadiah atau malah rakan yang datang berkunjung ke rumah rakan berbangsa Cina untuk menyambut Tahun Baru Cina akan membawa hadiah untuk diberikan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa jenis hadiah yang biasanya dielak kerana beberapa makna negatif di belakangnya.

Kredit foto: Top China Travel

Contohnya, barang seperti jam, kasut, dan bahkan barang berwarna hitam dan putih selalunya tidak dijadikan hadiah jika ingin menghadiahkan sesuatu kepada seseorang yang menyambut Tahun Baru Cina.

Jam biasanya dikaitkan dengan nasib malang, manakala kasut dianggap ‘jahat’ kerana sebutan perkataan kasut berbunyi seperti perkataan ‘nasib buruk’ atau ‘jahat’ dalam bahasa Cina. Untuk barangan yang berwarna hitam atau putih, warna ini biasanya digunakan untuk pengebumian. Sebaliknya, merah dianggap sebagai warna perayaan dan bertuah, oleh itu warna merah sering digunakan untuk angpao atau untuk membungkus hadiah.

Gambar sekadar hiasan.

Adakah anda tahu tentang pantang larang di atas sebelum ini? Apakah pantang larang Tahun Baru Cina yang anda ketahui? Komen di bawah dan jangan lupa kongsi artikel ini!

Artikel asal oleh: iloveborneo.my

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sering Kena Maki Dan Paksa Buat “OT”, Lelaki Nekad Tikam Bos Hingga Mati Seorang pengawal keselamatan didakwa menikam bosnya hingga mati kerana memaksanya...

Mamak News

0 JAKARTA: Perhimpunan Advat Indonesia (Peradi) bekerjasama dengan Majlis Peguam Malaysia dalam usaha memajukan peranan masing-masing di persada antarabangsa. Perkara itu diumumkan oleh Pengerusi...

Lifestyle

0 Menang kambing dari pertandingan Lato-Lato. Juara Main Lato-Lato 2 Jam Tanpa Henti, Kanak-Kanak Dari Indonesia Ini Dihadiahkan Kambing. Amat tular di Indonesia, Lato-Lato...

Mamak News

0 KANGAR – Bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sanglang cedera pada bahagian kepala selepas diserang seorang lelaki dipercayai bermasalah mental di Masjid Alwi,...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications