Hi, what are you looking for?

Lifestyle

Tak Dibenarkan Sapu Rumah, Ini 5 Pantang Larang Tentang Tahun Baru Cina Yang Mungkin Anda Tak Tahu


Tahukah anda bahawa kaum Cina yang menyambut perayaan Tahun Baru Cina mempunyai pantang larang tertentu?

Tak Dibenarkan Sapu Rumah, Ini 5 Pantang Larang Tentang Tahun Baru Cina Yang Mungkin Anda Tak Tahu. Dengan ketibaan perayaan Tahun Baru Cina, kita akan mula melihat orang Cina mula melakukan persiapan mereka untuk meraikannya.

Sama seperti sambutan perayaan yang lain, persiapan akan dibuat untuk meraikan perayaan Tahun Baru Cina. Namun, ada pantang larang tertentu yang perlu dielakkan kerana ia dipercayai melanggar pantang larang ini akan menjejaskan tuah sepanjang tahun.

Berikut adalah 5 pantang larang yang tidak boleh dilakukan pada hari pertama Tahun Baru Cina serta tahyul untuk keseluruhan Perayaan Tahun Baru (yang jatuh pada hari petama hingga ke-15).

Advertisement. Scroll to continue reading.
Tak Dibenarkan Sapu Rumah Ini 5 Pantang Larang Tentang Tahun Baru Cina Yang Mungkin Anda Tak Tahu

Tidak dibenarkan menyapu rumah

Ia tidak dibenarkan menyapu rumah pada hari pertama perayaan Tahun Baru Cina. Selain menyapu, sampah juga tidak dibenarkan dibuang. Ini kerana orang Cina percaya bahawa menyapu dikaitkan dengan menyapu keluar kekayaan. Manakala membuang sampah pula dikaitkan dengan membuang tuah dari rumah.

Menyapu rumah semasa hari pertama Tahun Baru Cina tidak dibenarkan kerana ia dianggap membuang kekayaan Kredit foto <a href=httpswwwgooglecomurlsa=iurl=https3A2F2Fbroomgurucom2Fimportant benefits of sweeping the floor2Fpsig=AOvVaw3EezabyJltLmNypJCB1770ust=1643692626983000source=imagescd=vfeved=0CAwQjhxqFwoTCJiitqee2 UCFQAAAAAdAAAAABAJ target= blank rel=noreferrer noopener>Broom Guru<a>

Tidak dibenarkan menggunakan gunting / alat tajam

Gunting biasanya dielakkan pada hari pertama Tahun Baru Cina kerana bilah gunting dipercayai seperti bibir yang tajam apabila orang bergaduh. Oleh itu, menggunakan gunting pada hari pertama dipercayai sebagai doa untuk bergaduh dengan orang lain untuk tahun yang akan datang.

Menggunakan gunting semasa hari pertama perayaan Tahun Baru Cina dipercayai menggalakkan orang lain untuk bergaduh dengan kita Kredit foto <a href=httpswwwfreepikcomfree photobarber rsquo s styling scissors salon jobs career campaign 17604340htmquery=scissorsposition=23from view=search target= blank rel=noreferrer noopener>Raw Pixel<a>

Pisau juga dielakkan untuk sebarang kemalangan, sama ada mencederakan seseorang atau alat, kerana ia dianggap membawa kepada perkara yang tidak diingini dan kehabisan kekayaan untuk tahun baru.

Penggunaan pisau semasa hari pertama Tahun Baru Cina dianggap menyambut musibah Kredit foto <a href=httpswwwgooglecomurlsa=iurl=https3A2F2Fwwwsimplyrecipescom2Fhow to hold a chefs knife2Fpsig=AOvVaw1w4HwwNBlD4jCVwuEHnk4oust=1643692947002000source=imagescd=vfeved=0CAwQjhxqFwoTCLCJu8Cf2 UCFQAAAAAdAAAAABAD target= blank rel=noreferrer noopener>Simply Recipes<a>

Tidak dibenarkan membuat minuman ubat herba tradisional Cina

Ia dianggap pantang larang membuat ubat herba atau makan ubat pada hari pertama Tahun Baru Cina. Ini kerana ia dipercayai bahawa orang itu akan jatuh sakit sepanjang tahun.

Tidak boleh menghadiahkan wang dengan nombor ganjil

Kebiasaannya keluarga Cina memberikan sampul merah berisi wang atau ‘angpao‘ kepada tetamu muda mereka. Namun, selalunya ia dilarang memberi wang dengan nombor ganjil dalam angpao.

Ini kerana ia adalah kepercayaan tradisional bahawa perkara yang baik datang dalam dua kali ganda (nombor genap) manakala nombor ganjil biasanya dikaitkan dengan nasib malang (seperti nombor 4 dan 40 – ini disebabkan bunyi sebutan nombor ‘4’ seperti kematian dalam bahasa Cina).

Tidak boleh menghadiahkan barangan tertentu yang membawa makna negatif

Kadangkala, ahli keluarga akan saling memberi hadiah atau malah rakan yang datang berkunjung ke rumah rakan berbangsa Cina untuk menyambut Tahun Baru Cina akan membawa hadiah untuk diberikan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa jenis hadiah yang biasanya dielak kerana beberapa makna negatif di belakangnya.

Kredit foto <a href=httpswwwgooglecomurlsa=iurl=https3A2F2Fwwwtopchinatravelcom2Fchina guide2Fchinese etiquette gift givinghtmpsig=AOvVaw1WtQNHQh4v4HvpGVgS 6H4ust=1643693340279000source=imagescd=vfeved=0CAwQjhxqFwoTCIChovyg2 UCFQAAAAAdAAAAABAD target= blank rel=noreferrer noopener>Top China Travel<a>

Contohnya, barang seperti jam, kasut, dan bahkan barang berwarna hitam dan putih selalunya tidak dijadikan hadiah jika ingin menghadiahkan sesuatu kepada seseorang yang menyambut Tahun Baru Cina.

Jam biasanya dikaitkan dengan nasib malang, manakala kasut dianggap ‘jahat’ kerana sebutan perkataan kasut berbunyi seperti perkataan ‘nasib buruk’ atau ‘jahat’ dalam bahasa Cina. Untuk barangan yang berwarna hitam atau putih, warna ini biasanya digunakan untuk pengebumian. Sebaliknya, merah dianggap sebagai warna perayaan dan bertuah, oleh itu warna merah sering digunakan untuk angpao atau untuk membungkus hadiah.

Gambar sekadar hiasan

Adakah anda tahu tentang pantang larang di atas sebelum ini? Apakah pantang larang Tahun Baru Cina yang anda ketahui? Komen di bawah dan jangan lupa kongsi artikel ini!

Artikel asal oleh: iloveborneo.my

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Syarikat Bantu Urus Penghantaran Pulang Jenazah Pekerja Bangladesh GEORGE TOWN, 29 Nov (Bernama) — Syarikat kepada seorang daripada tiga pekerja pembinaan warga Bangladesh...

Mamak News

0 TOKYO: Sebuah pesawat tentera Amerika Syarikat (AS), Osprey yang membawa lapan anak kapal terhempas di Pulau Yakushima di pantai Jepun. Menurut laporan media...

Lifestyle

0 Alamak tak sempat nak breakfast, nak masuk waktu lunch pulak dah. Kat mana yang best eh? Port Brunch Menarik Di Samarahan, Restoran Estetik...

Mamak News

0 GAZA: Seorang pegawai kanan Hamas, menjemput bilionair Amerika Syarikat (AS), Elon Musk untuk melawat Semenanjung Gaza di Palestin bagi melihat tahap kemusnahan akibat...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications