Hi, what are you looking for?

Mamak News

Tak Puas Hati Dasar “Lockdown”, Ratusan Orang Awam Di China Lakukan Protes Terhadap Kerajaan


Tak Puas Hati Dasar “Lockdown”, Ratusan Orang Awam Di China Lakukan Protes Terhadap Kerajaan

XINJIANG — Ratusan orang awam termasuk sekitar 100 pelajar melakukan protes terhadap dasar lockdown COVID-19 yang dilakukan oleh pemimpin negara itu, Xi Jinping.

Ia juga susulan daripada insiden yang mencetuskan kebakaran di sebuah pangsapuri di Urumqi, China, lapor BBC News.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Difahamkan, kumpulan terbabit bertindak cuba memecahkan benteng yang dibina oleh pegawai polis sambil menyuarakan protes mereka.

Dalam satu rakaman yang dikongsikan memaparkan kumpulan penunjuk perasaan itu berkumpul di hadapan pegawai bertugas dan melaungkan ketidakpuasan hati mereka.

Gambar: Twitter Philip Róin

Susulan kejadian itu, berita tersebut tular di media sosial dan mendapat liputan media, merek turut mendakwa bahawa usaha untuk memadam kebakaran bangunan itu dihalang oleh sekatan COVID.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Maklum BBC, seorang penduduk menjelaskan bahawa sebahagian orang yang tinggal di kawasan kebakaran berkenaan dihalang daripada meninggalkan kediaman mereka.

Namun, perkara itu dinafikan oleh pihak berkuasa tempatan dalam kejadian yang berlaku pada khamis lalu.

Tambah pihak itu, kereta yang diletakkan di sekitar kawasan itu menghalang akses anggota bomba ke bangunan terbakar.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Gambar: Twitter Philip Róin

Pihak berkuasa Urumqi pada Jumaat lalu telah mengeluarkan kenyataan berhubung permohonan maaf dalam kejadian yang berlaku dan berjanji akan menghukum mana-mana pegawai yang tidak menjalankan tugas.

Bagaimanapun, mereka mengumumkan akan melonggarkan sekatan COVID-19 secara berperingkat berikutan kawasan berkenaan yang dikategorikan sebagai berisiko rendah pada sidang akhbar semalam.

Protes berkenaan turut dilaporkan berlaku di kawasan bandar Xi’an, Chongqing dan Nanjing yang terdiri daripada golongan mahasiswa dan mahasiswi Universiti.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Kepercayaan yang diberikan kami kepada pihak kerajaan semakin pudar. Kehidupan, keselamatan dan hak asas rakyat tidak dipedulikan mereka,” kata salah seorang di laman Weibo.

Untuk makluman,  pihak berkuasa tempatan telah membina sekatan di sekitar ibu kota wilayah Xinjiang barat itu sejak awal Ogos lalu.

Kes jangkitan COVID-19 di negara itu dilaporkan mencecah pada paras tertinggi dan ia dilihat sukar untuk pelaksanaan dasar Sifar-COVID.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Terdahulu, berlaku satu kebakaran di sebuah blok pangsapuri Urumqi yang menyebabkan 10 orang maut dan 9 orang tercedera pada Khamis lalu akibat masalah penyambungan elektrik.

Sumber: BBC News, CNN News

Advertisement. Scroll to continue reading.

Artikel asal oleh: Siakap Keli

Teruskan Membaca

Mamak News

0 SINGAPURA: Seorang wanita yang sudah berkahwin dan menjalin hubungan sulit dengan rakan kongsi perniagaannya memasang kamera video mini di tandasnya supaya lelaki itu...

Sukan

0 PASUKAN Johor Darul Ta’zim (JDT) mengakui tidak sabar untuk menguji rumah baharu Selangor FC di Kompleks Sukan Shah Alam yang dijangka siap sepenuhnya...

Mamak News

0 KUALA LUMPUR – Bekas isteri Datuk S.M Faisal S.M Nasimuddin, Emilia Hanafi memberitahu Mahkamah Majistret di sini hari ini sejak menjadi ibu tunggal,...

Hiburan

0 PUTRAJAYA –  Terkesan nasib menimpa mangsa keganasan rumah tangga, Jahidah Nordin, 44, penyanyi dan usahawan, Sufian Suhaimi, 31, tampil menghulurkan bantuan berbentuk wang...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications