Hi, what are you looking for?

Mamak News

Tak Sangka Jualan Perniagaan Cecah RM40,000, Pelajar 14 Tahun Lunas Tanggungjawab Bayar Zakat


Tak Sangka Jualan Perniagaan Cecah RM40,000, Pelajar 14 Tahun Lunas Tanggungjawab Bayar Zakat

Bayar zakat perniagaan berjumlah RM10,000, seorang pelajar 14 tahun terkejut perniagaannya mampu mencapai jualan sebanyak RM40,000 sejak berada di pasaran pada September lalu.

Lapor Sinar Harian, Putri Mumtaz Sunnafis Luthfiya Mohd Mustamaman tampil membayar zakat tersebut kepada Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) pada Khamis.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Putri Mumtaz Sunnafis Luthfiya yang merupakan pengasas produk pemakanan Bebycurf membuat bayaran kepada Ketua Pegawai Zakat MAIK, Ameer Azeezy Tuan Abdullah.

“Sepanjang empat bulan, produk saya sudah mencecah jualan sebanyak itu (RM400,000),” katanya.

Dia berkata demikian ketika dihubungi Sinar Harian pada Ahad.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Putri Mumtaz Sunnafis Luthfiya yang juga merupakan pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Kubang Bemban, Pasir Mas berkata kedua ibu bapanya menasihatinya untuk membayar zakat setelah melihat kepada nilai jualan.

Ujarnya, tanpa berlengah dia terus menunaikan tanggungjawab dengan melaksanakan salah satu Rukun Islam iaitu berzakat dengan MAIK.

“Alhamdulillah, saya lega dapat berbuat demikian dan berharap sumbangan itu dapat membantu golongan yang memerlukan,” tambahnya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Difahamkan, produknya mendapat sambutan hangat apabila dia mula menjual di platform terkenal, iaitu TikTok.

Dia turut menzahirkan rasa bersyukur kepada pelanggan kerana memberikan sokongan penuh terhadap perniagaannya.

Dalam pada itu, ibunya Bibi Hasnalinda Zainal Abidin berkata beliau terharu dengan usaha yang ditunjukkan oleh anaknya itu untuk berzakat.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sehubungan itu, dengan usaha yang ditunjukkan oleh anaknya, Bibi berharap ia dapat menjadi contoh kepada usahawan dan ahli perniagaan lain untuk sama-sama berzakat.

BACA: Bayar Zakat Secara Bulanan, “Hati Rasa Tenang, Tidur Lebih Berkualiti,”

‘Bayarlah zakat, nanti rasa sendiri dia punya vibes tu’ – Amir Raja Lawak

Kredit: FB PPZ

Sebelum ini, media melaporkan penghibur tanah air, Amir Raja Lawak menasihati orang ramai untuk menjelaskan bayaran zakat.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Amir atau nama sebenarnya Mohammad Amirullah Azmi, 33 tahun berkongsi perasaannya sedemikian selepas dirinya membayar zakat kepada Pusat Pungutan Zakat (PPZ).

Amir menjelaskan bahawa membayar zakat sebenarnya ada auranya yang tersendiri dan turut menasihati orang ramai agar menjalankan tanggungjawab masing-masing.

“Saya cuma nasihatkan, bayarlah zakat. Nanti akan rasa sendiri dia punya vibes selepas bayar tu. Rezeki tu lagilah kan sebab rezeki dari Allah dan kita pun buat apa yang dituntut.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Perasaan tu tak boleh diungkapkan dengan lidah, hanya tuan badan sendiri yang akan rasa ‘magik’nya itu. Dia punya lega tu rasa puas sangat dan ibarat dah berjaya langsai hutang tertunggak,” katanya.

Sumber: Sinar Harian

Advertisement. Scroll to continue reading.

Artikel asal oleh: Siakap Keli

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Tengah-Tengah Malam Naik Notifikasi “Suspicious Person” Berdekatan Kereta, Rupanya… Seperti yang diketahui waktu malam sememangnya membuatkan bulu roma sesiapa sahaja berdiri kerana persekitaran...

Sukan

0 PETALING JAYA – Penyerang antarabangsa Colombia, Radamel Falcao dilaporkan sudah berada di Johor Bahru sekali gus menguatkan lagi spekulasi bakal bermain dalam kancah...

Hiburan

0 PETALING JAYA – Penyanyi Iman Troye menghadiahkan wang tunai RM300 kepada pelajar yang mencapai peningkatan dalam apa sahaja mata pelajaran bagi keputusan Sijil...

Mamak News

0 KUALA NERUS – Seorang mekanik maut setelah kereta Perodua Kancil dipandunya merempuh bahagian belakang sebuah jengkaut di Kampung Buluh Gading di sini, hari...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications