Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Taktik jadikan hotel bajet pusat transit PATI dihidu Imigresen


PUTRAJAYA – Taktik menjadikan hotel bajet sebagai pusat transit penyeludupan pendatang asing tanpa izin (PATI) terbongkar dalam Ops Gelombang V di Kota Bharu, Kelantan pada Rabu lalu.

Ketua Pengarahnya, Datuk Ruslin Jusoh berkata, dalam serbuan 10.20 pagi itu pihaknya menahan seramai 51 orang PATI terdiri daripada warganegara India iaitu 39 lelaki dan perempuan (empat).

Turut ditahan warganegara Pakistan lelaki dan perempuan masing-masing dua serta kanak-kanak lelaki warganegara Thailand (empat) dengan kesemua berusia lingkungan dua tahun hingga 60 tahun.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Turut ditahan ahli sindiket tersebut iaitu lima orang lelaki warga tempatan yang terdiri daripada pemilik hotel bajet ini, dua orang penjaga premis dan dua orang transporter yang kesemua mereka berumur diantara 23 hingga 57 tahun,” katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Jelasnya, sindiket yang aktif sejak pertengahan tahun lalu menggunakan modus operandi menyeludup PATI terutamanya warganegara India yang memasuki negara ini melalui negara jiran dengan menggunakan laluan haram di sempadan.

“PATI ini akan diangkut menggunakan kenderaan oleh ‘transporter’ tempatan dan akan dikumpulkan di rumah transit ini sebelum dihantar ke lokasi-lokasi tertentu, ujarnya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Hasil siasatan awal juga mendapati, sindiket ini mengenakan bayaran antara RM8,000 hingga RM10,000 bagi setiap seorang PATI,” katanya.

Dalam serbuan berkenaan pihaknya turut merampas wang tunai berjumlah RM5,300, pasport India (42) dan kenderaan sedan serta pelbagai guna (empat).

Ruslin berkata, kesemua PATI ditahan di Depot Imigresen Tanah Merah manakala lima lelaki tempatan direman selama enam hari.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Jabatan ini akan membanteras habis-habisan sindiket penyeludupan manusia dalam menguatkuasakan undang-undang demi menjaga keselamatan dan kedaulatan negara.

“Tindakan tegas akan dikenakan ke atas mana-mana pihak yang didapati melakukan kesalahan dibawah Akta Imigresen 1959/63, Akta Paspot 1966, Peraturan-Peraturan Imigresen 1963 dan Akta Anti Pemerdagangan Orang dan Penyeludupan Migran (ATIPSOM) 2007,” katanya. – KOSMO! ONLINE.


Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Hiburan

0 DILAHIRKAN dalam keluarga seni membolehkan Sara Ali Khan yang juga anak kepada aktor tersohor, Saif Ali Khan dengan mudahnya memasuki dunia hiburan. Namun...

Mamak News

0 Tindakan Murni Abang Kurier Tolong Lindungi Jemuran “Customer” Dari Hujan Dipuji Tindakan murni penghantar barangan dipuji selepas dia didapati membantu melindungi barangan pelanggan...

Sukan

0 BUKIT MERTAJAM – Pelumba Giant Cycling Team, Deng Penghai tetap meneruskan perjuangan pada perlumbaan Le Tour de Langkawi (LTdL) 2023 Peringkat 4 dari...

Lifestyle

0 KKM sedia hadapi ancaman pandemik penyakit X Ancaman Penyakit X Makin Hampir, Pakar Jangka 50 Juta Kematian Dan Lebih Bahaya Daripada Covid-19. Pakar...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications