Hi, what are you looking for?

#image_title

Lifestyle

Tambang Melampau, Penerbangan Sibu Perlu Diturunkan Harga


Pengerusi SUPP Sibu Persoalkan Tambang Tinggi Penerbangan oleh Malaysia Airlines & AirAsia

Tambang Melampau, Penerbangan Sibu Perlu Diturunkan Harga. Pengerusi Cawangan Dudong Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP), Wong Ching Yong telah mengemukakan persoalan tentang kemungkinan Malaysia Airlines dan AirAsia mengambil kesempatan daripada penduduk Sarawak, terutamanya mereka yang tinggal di Sibu, dengan mengenakan harga tiket yang sangat tinggi.

Menurut sumber, beliau menyerlahkan kadar tiket yang melampau pada 17 November dengan membandingkan tambang penerbangan Malaysia Airlines dan AirAsia dari Sibu ke Kuala Lumpur dengan penerbangan antarabangsa.

Tambang Melampau, Penerbangan Sibu Perlu Diturunkan Harga
Tambang Melampau Penerbangan Sibu Perlu Diturunkan Harga Sumber <a rel=nofollow noopener target= blank href=httpspendapatmyisu semasaartikeltambang penerbangan rendah persoalan harga siling tiket>pendapat<a>

Pada tarikh tersebut, harga tiket penerbangan Malaysia Airlines MH2717 dari Sibu ke Kuala Lumpur bermula dari RM1234.18, manakala untuk penerbangan AirAsia AK5877 adalah RM919.

Namun, untuk penerbangan dari Kuala Lumpur ke Hong Kong yang jaraknya dua kali ganda, Malaysia Airlines menawarkan tiket serendah RM1187, dan AirAsia lebih rendah lagi pada harga RM429.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Wong turut mempersoalkan perkara itu dan menyatakan bahawa ini tidak adil kepada penduduk Sibu kerana penerbangan udara adalah satu-satunya pilihan mereka untuk pergi ke Semenanjung Malaysia.

Wong mendesak ahli parlimen menangani isu ini

Wong juga mendesak Menteri Pengangkutan Anthony Loke Siew Fook untuk menangani isu-isu selain daripada harga tiket, seperti pengurangan penerbangan keluar dari Sibu, termasuk pengurangan kekerapan penerbangan ke Kuala Lumpur dan penghentian penerbangan ke Singapura.

Sementara itu, beliau menggesa Ahli Parlimen Sibu Oscar Ling dan Ahli Parlimen Lanang Alice Lau agar tidak mengabaikan penduduk Sibu dan mengambil inisiatif untuk menangani isu pengangkutan udara memandangkan mereka adalah ahli parlimen sekarang.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Adakah Kerajaan Persekutuan, terutamanya Kementerian Pengangkutan (MOT), memahami situasi dan keperluan penduduk Sibu? Dan adakah dua Ahli Parlimen Sibu yang bergaji tinggi sentiasa memperjuangkan Sibu di peringkat persekutuan?” Wong juga mengkritik dua ahli parlimen dari Parti Tindakan Demokratik (DAP) kerana tidak bersuara tentang isu pengangkutan udara di Sibu.

Wong berpendapat memiliki penerbangan milik Sarawak adalah tepat

Keputusan yang dibuat oleh Premier Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg untuk menubuhkan syarikat penerbangan milik Sarawak dianggap tepat dan bijak oleh Wong. Namun, sebelum syarikat penerbangan milik Sarawak beroperasi, beliau percaya bahawa adalah tanggungjawab Kementerian Pengangkutan Persekutuan untuk memastikan perkhidmatan penerbangan yang munasabah untuk rakyat Sarawak.

Pihak MAS dan AirAsia pernah berpesan untuk membeli tiket dengan lebih awal

Sebelum ini, Malaysia Airlines (MAS) pernah menyatakan bahawa syarikat penerbangan menggalakkan penumpang membuat tempahan awal dan mengambil kesempatan promosi sedia ada termasuk Matta Fair 2023 untuk mendapatkan tambang yang lebih murah untuk melancong.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Syarikat penerbangan berkata ia komited untuk menawarkan pilihan yang lebih berpatutan dan mampu milik kepada para penumpang menerusi pelbagai promosi dan produk mereka, dan penumpang perlu membuat tempahan penerbangan lebih awal.

“Tawaran semasa seperti promo Matta Fair 2023 menyediakan potongan sehingga 45 peratus ke atas tambang MAS, MHexplorer yang menawarkan pelajar potongan sehingga 30 peratus sepanjang tahun untuk penerbangan, antara lain,” kata MAS dalam kenyataan itu, menurut sumber.

Sementara itu, menurut Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia Berhad Malaysia Riad Asmat mendedahkan bahawa tambang AirAsia adalah berdasarkan penetapan harga dinamik, yang juga diamalkan oleh Malaysia Airlines dan syarikat penerbangan utama lain.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Oleh itu, beliau menasihati bakal penumpang AirAsia untuk merancang perjalanan dengan baik, membuat tempahan penerbangan seawal mungkin, dan jangan dalam tempoh satu atau dua hari sebelum berlepas untuk mengelakkan tiket yang mahal.

Baca juga artikel yang berkaitan:

Artikel asal oleh: iloveborneo.my

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 TOKYO: Sebuah kilang pembuatan Jepun mendapat perhatian warga net baru-baru ini kerana mengeluarkan produk tukul berbentuk seperti pisang sebenar. Kilang besi Ikeda yang...

Mamak News

0 Bantuan Kepada Penduduk Palestin Di Gaza Tidak Cukup – PBB WASHINGTON, 30 Nov (Bernama-AA) — Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Antonio Guterres...

Lifestyle

0 Usaha Bersama BNM-PDRM Tangani Perniagaan Wang Haram di Sarawak BNM Dan PDRM Serbu Lapan Premis Perniagaan Perkhidmatan Wang Tanpa Lesen Di Sarawak. Bank...

Mamak News

0 SEMARANG: Seorang kanak-kanak perempuan berusia lapan tahun tular dalam media sosial kerana kepetahannya bertutur dalam bahasa Inggeris dengan loghat British. Kinara Arnintya Pratista,...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications