Hi, what are you looking for?

Mamak News

Tanam rock melon di rumah flat, kondo


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

SERDANG – Kaedah menanam tumbuhan menjalar menjadi lebih mudah dengan menggunakan sistem canopytechture yang bukan sahaja mencantikkan laman, malah sesuai untuk rumah kecil seperti rumah pangsa dan kondominium.

Penolong Pegawai Penyelidik Kanan Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI), Helmey Othman berkata, kaedah itu sesuai untuk pelbagai pokok buah-buahan, sa­yuran dan bunga menjalar seperti tembikai, rock melon, markisa, timun, kacang panjang, petola dan lain-lain.

Katanya, pemilik tidak perlu menyiram pokok setiap hari sebaliknya hanya memastikan air di dalam pasu yang telah diubah suai mampu bertahan selama seminggu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Sistem itu dibangunkan de­ngan anggaran kos antara RM300 hingga RM400 dan boleh dipelajari pengunjung di Laman Agro-Food Sayuran dan Herba pada Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agreopelancongan Malaysia (MAHA) 2022.

“Terdapat besi di tengah pasu sebagai tempat untuk pokok menjalar. Pergerakan pokok menjalar perlu diasuh dan kita akan terangkan kepada mereka yang berkunjung ke gerai ini,” katanya ketika ditemui di Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (MAEPS) di sini.

Menurut Helmey, sistem itu boleh diletakkan di balkoni pangsapuri atau kondominium dengan mengubah suai saiz besi di tengah pastu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Tambahnya, harga mencecah ratusan disebabkan penggunaan besi tetapi pasu dianggarkan hanya bernilai RM50.

“Segala penerangan mengenai penanaman pokok menggunakan sistem ini boleh diperoleh di sini termasuk kaedah pendebungaan secara manual di rumah menggunakan bunga jantan dan betina untuk pokok berbuah,” katanya.


Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. BEIJING: Latihan ketenteraan China di sekitar Taiwan mencetuskan pelbagai persoalan termasuk adakah negara itu sudah bersedia untuk menyerang...

Sukan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. ISKANDAR PUTERI – Johor Darul Ta’zim (JDT) menepati ramalan untuk melangkah ke pentas akhir Piala FA selepas kenduri...

Hiburan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. ADA berita sedih dan kurang enak buat semua peminat aktres jelita, Han So-hee. Han So-hee dilaporkan mengalami kecederaan...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA PILAH – Seorang buruh didakwa buat kali ketiga di Mahkamah Sesyen di sini, hari ini atas pertuduhan...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications