Hi, what are you looking for?

Mamak News

Tapak baharu lombong emas dan tembaga ditemukan di Arab Saudi


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

JEDDAH: Kerajaan Arab Saudi mengumumkan penemuan tapak baharu yang mengandungi emas dan tembaga di wilayah Madinah.

Berdasarkan Kajian Geologi Saudi yang diwakili Pusat Kajian dan Penerokaan Mineral, penemuan emas itu berada dalam sempadan kawasan Aba al-Raha, Umm al-Barrak Hejaz, wilayah Madinah.

Lapor Saudi Press Agency (SPA), penemuan tembaga juga dikesan di empat kawasan di wilayah Wadi al-Faraa yang juga terletak di Madinah.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Penemuan baharu itu dijangka menarik pelabur domestik dan antarabangsa, sekali gus menyumbang kepada pembangunan ekonomi Arab Saudi.

Penemuan itu juga secara tidak langsung menambah senarai penemuan pada tahun ini, yang dilihat bakal mempercepatkan kadar pelaburan perlombongan di negara ini.

Penemuan tapak deposit bahan mineral berharga di pelbagai lokasi itu turut bakal menyumbang kepada pembangunan ekonomi negara, dengan menyaksikan kemasukan pelabur tempatan serta antarabangsa dalam sektor perlombongan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Lokasi yang dikenal pasti itu dianggarkan boleh membawa pelaburan bernilai AS$533 juta (RM2.4 trilion) serta menawarkan peluang lebih 4,000 pekerjaan.

Pada Jun lalu, Putera Mahkota Arab Saudi, Putera Mohammed bin Salman mengumumkan keutamaan negara ini adalah untuk sektor penyelidikan, termasuk pembangunan mampan dalam perlombongan.

Arab Saudi mempunyai sekurang-kurangnya 5,300 lokasi mineral berharga, sama ada dalam bentuk logam atau bukan logan, bahan binaan, batu hiasan dan batu permata.

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Utusan Malaysia

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – Polis menerima laporan berhubung seorang lelaki dipercayai pesakit mental membaling pisau di sebuah restoran makanan segera...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Polis terima laporan aktiviti penyamaran sebagai Pegawai Tinggi KDN PUTRAJAYA, 4 Okt (Bernama) — Polis menerima laporan berhubung...

Sukan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – Dua gol pantas dalam tempoh empat minit dilihat sebagai punca utama kekalahan 2-3 skuad hi...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. NEW YORK: Bekas Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump memfailkan saman fitnah berjumlah AS$475 juta (RM2.13 bilion) terhadap agensi...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications