Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Tawanan perang Ukraine bantu Russia berperang


MOSCOW: Satu laporan media mendakwa Russia menghantar tawanan perang Ukraine ke barisan hadapan tanah air mereka untuk bertempur bagi pihak Moscow dalam konflik antara kedua-dua negara itu.

Video disiarkan agensi berita RIA Novosti menunjukkan tahanan Ukraine yang berpakaian tentera melafazkan sumpah taat setia kepada Russia dan memegang senapang untuk bertempur dalam batalion dinamakan sempena bangsawan dari zaman pertengahan, Bogdan Khmelnitsky.

Bogdan Khmelnitsky dilihat sebagai wira negara di Russia kerana berjaya membawa sebahagian Ukraine di bawah kawalan Moscow pada abad ke-15.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Laporan RIA Novosti mendakwa batalion itu mula berkhidmat pada bulan lalu.

Bagaimanapun, Associated Press tidak dapat mengesahkan kesahihan laporan atau video dikeluarkan oleh agensi berita itu.

Setakat ini, tentera Ukraine, pegawai hak asasi manusia dan Kementerian Pertahanan Russia masih belum memberi sebarang komen berhubung dakwaan tersebut.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sementara itu, beberapa pakar menyifatkan tindakan sedemikian jelas melanggar Konvensyen Geneva berkaitan layanan terhadap tawanan perang.

Konvensyen itu melarang tawanan perang daripada terdedah kepada pertempuran atau bekerja dalam keadaan tidak sihat atau berbahaya sama ada secara dipaksa atau tidak.

“Pihak berkuasa Russia mungkin membuat dakwaan kononnya mereka merekrut tawanan tersebut secara sukarela.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Namun, sukar membayangkan senario di mana keputusan tawanan perang boleh diambil secara sukarela dengan mengambil kira situasi tahanan dipaksa,” kata penyelidik kanan Human Rights Watch, Yulia Gorbunova.

Institut Kajian Perang (ISW) di Washington memaklumkan, pihaknya sebelum ini menerima laporan mengenai tawanan perang Ukraine yang diminta menyertai batalion secara sukarela.

Jelasnya, kesemua tawanan perang itu ditempatkan di penjara Olenivka yang musnah dalam letupan pada Julai 2022.

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Utusan Malaysia

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Bantuan Kepada Penduduk Palestin Di Gaza Tidak Cukup – PBB WASHINGTON, 30 Nov (Bernama-AA) — Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Antonio Guterres...

Hiburan

0 PETALING JAYA – “Selepas jadi bapa, rasa muda semula (ketawa). Demikian respons rawak hero Malaya, Remy Ishak apabila disuakan pertanyaan bagaimana perasaan selepas...

Lifestyle

0 Usaha Bersama BNM-PDRM Tangani Perniagaan Wang Haram di Sarawak BNM Dan PDRM Serbu Lapan Premis Perniagaan Perkhidmatan Wang Tanpa Lesen Di Sarawak. Bank...

Sukan

0 MENTERI Belia dan Sukan, Hannah Yeoh berharap ‘perang’ yang tercetus antara Pesuruhjaya Sukan, Suhardi Alias dan Majlis Olimpik Malaysia (MOM) tidak berterusan sepanjang...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications