Hi, what are you looking for?

Mamak News

Tembak jatuh MH17: dalang sebenar didedah bulan depan


THE HAGUE: Penyiasat antarabangsa berkata mereka akan mendedahkan hasil siasatan ke atas pihak lain yang dipercayai terbabit dalam menjatuhkan pesawat Malaysia Airlines MH17 bulan depan, selepas tiga orang didapati bersalah tahun lalu.

Penemuan itu dijangka menyentuh mengenai penyelidikan mereka berhubung siapa dalang sebenar mengarahkan serangan peluru berpandu yang menembak jatuh pesawat itu di timur Ukraine pada 2014, dan pihak yang membekalkan peluru buatan Russia itu.

Seorang warga Russia dan seorang warga Ukraine dijatuhi hukuman penjara seumur hidup tanpa kehadiran kerana membunuh oleh mahkamah Belanda pada November lalu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Bagaimanapun, mereka didapati tidak menyebabkan tembakan dilepaskan, sebaliknya hanya membantu membawa peluru berpandu berkenaan ke Ukraine.

Pada sidang akhbar di The Hague yang dijadualkan pada 8 Februari depan, penyiasat akan mendedahkan hasil siasatan sedang dijalankan terhadap pihak lain yang terbabit dalam nahas pesawat MH17, kata Pasukan Penyiasat Bersama (JIT) dalam satu kenyataan.

Menurut kenyataan itu, waris mangsa akan dimaklumkan terlebih dulu mengenai perkara itu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Selain pembabitan DPR (Republik Rakyat Donetsk), JIT juga menyiasat anak kapal Buk-TELAR dan mereka bertanggungjawab membekalkan sistem senjata Russia yang menyebabkan MH17 terhempas,” katanya.

Hakim Belanda mendapati warga Russia, Igor Girkin dan Sergei Dubinsky selain Leonid Kharchenko dari Ukraine adalah ahli kumpulan pemisah DPR, kumpulan yang dikawal oleh Moscow.

Hakim bagaimanapun berkata, tidak jelas siapa sebenarnya mengendalikan sistem peluru berpandu BUK ketika pesawat itu ditembak jatuh.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kesemua 298 orang di dalam pesawat itu terbunuh apabila ia ditembak di timur Ukraine yang dikuasai pemisah pada 17 Julai 2014.

Russia menafikan sebarang pembabitan dalam serangan menembak jatuh pesawat itu, atau peranan mengawal kumpulan pemisah.

JIT terdiri daripada ahli dari Belanda, Australia, Belgium, Malaysia dan Ukraine, negara yang paling teruk terjejas akibat nahas pesawat Boeing 777 itu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Hakim hak asasi Eropah di Strasbourg pada Isnin lalu secara berasingan memutuskan bahawa kebanyakan aduan yang dikemukakan oleh Belanda mengenai MH17 boleh diterima. –AFP


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Sukan

0 BINTANG Manchester City, Newcastle United dan Manchester United dijangka menjadi pilihan kebanyakan pengurus untuk cuba mengatur perancangan terbaik bagi Fantasi Liga Perdana Inggeris...

Mamak News

0 PUTRAJAYA – Jabatan Insolvensi Malaysia sedang merangka beberapa cadangan pindaan terhadap Akta Insolvensi 1967 (Akta 360) bagi menambah baik sistem pentadbiran kebankrapan termasuk...

Mamak News

0 Sering Kena Maki Dan Paksa Buat “OT”, Lelaki Nekad Tikam Bos Hingga Mati Seorang pengawal keselamatan didakwa menikam bosnya hingga mati kerana memaksanya...

Mamak News

0 JAKARTA: Perhimpunan Advat Indonesia (Peradi) bekerjasama dengan Majlis Peguam Malaysia dalam usaha memajukan peranan masing-masing di persada antarabangsa. Perkara itu diumumkan oleh Pengerusi...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications