Hi, what are you looking for?

20 Tempat & Aktiviti Menarik Di Pulau Pangkor

Travel

25 Tempat & Aktiviti Menarik Di Pulau Pangkor


Pulau Pangkor merupakan salah satu tapak pelancongan yang paling popular di Semenanjung Malaysia. Nama asalnya ialah dalam Bahasa Thai iaitu “Pang Ko”, yang bermaksud Pulau Indah.

Terdapat sekumpulan pulau dengan Pangkor sebagai pulau utamanya, dan di sebelahnya merupakan pulau-pulau yang lebih kecil: Pangkor Laut, Pulau Mentagor dan Pulau Giam. Pangkor Laut adalah yang paling terkenal di kalangan pulau ini, kerana resort indah yang terdapat di pulau kecil ini (dengan nama yang sama; Pangkor Laut Resort).

Sebagai sebuah pulau, pantai-pantai yang indah mengelilingi Pulau Pangkor di semua sudut. Pantai-pantai yang paling menarik di sini ialah Pantai Nipah dan Pantai Coral walaupun terdapat banyak lagi yang akan memikat pengunjung.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sekiranya melawat Pulau Pangkor, pengunjung perlu memastikan bahawa mereka mengutamakan pantai-pantai ini dalam jadual percutian mereka dan memastikan bahawa mereka tidak ketinggalan dalam melawatnya. Pulau Pangkor juga merupakan tempat yang hebat untuk melakukan sukan air dan menyelam permukaan (snorkeling).

Perkara yang terbaik untuk dilakukan sebenarnya ialah menempah bilik hotel atau chalet bersebelahan dengan pantai . Pengunjung boleh membayangkan bangun tidur dan mendengar bunyi ombak laut yang tenang dan pemandangan pantai Pangkor yang indah — yang merupakan cara yang terbaik untuk memulakan percutian di Pulau Pangkor!


Bagaimana untuk pergi ke Pulau Pangkor?

Tidak seperti destinasi pantai yang lain di Malaysia, Pulau Pangkor agak mudah untuk dicapai. Pengunjung boleh menaiki bas dari Kuala Lumpur ke pangkalan feri dari jeti Lumut ke Pulau Pangkor atau menaiki feri ke Pulau Pangkor. Pangkor juga mempunyai sebuah lapangan terbang, yang dioperasikan oleh Berjaya Air yang mempunyai tiga penerbangan seminggu untuk memudahkan pengunjung yang bercuti di Pulau Pangkor.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Tempat Menarik Di Pulau Pangkor

1. Kubu Belanda Pulau Pangkor

20 Tempat & Aktiviti Menarik Di Pulau Pangkor

Peninggalan Kubu Belanda menjadi bukti warisan kolonial Perak yang kaya. Kubu ini merupakan antara yang tertua di Malaysia, bertarikh sehingga 1670. Ketika itu, pihak Belanda melombong timah di Perak. Mereka menyimpan bekalan mereka di kubu. Meriam atas bumbung mengelak daripada penceroboh. Mereka yang berani datang menembak sejajar peluru. Hari ini, kubu ini kelihatan seperti ia dibina dengan menggunakan Lego. Terdapat papan maklumat yang menjelaskan sejarah kubu ini dan juga maklumat lanjut mengenai penjajahan Belanda di Malaysia.


2. Chinatown

20 Tempat & Aktiviti Menarik Di Pulau Pangkor

Rumah teres yang seragam membarisi kedua-dua belah jalan yang berturap merah di Chinatown Pulau Pangkor. Tanglung merah tergantung dari atas bumbung rumah yang bertingkat dua. Persekitaran di sini rasanya amat lain daripada keseluruhan Pulau Pangkor yang didominasi oleh orang Melayu. Pengunjung boleh berjalan-jalan di sepanjang laluan yang diturap dengan baik dan menangkap warna-warna yang terang dan hiasan tradisional. Mereka juga boleh menjamu selera di restoran Cina di sini kerana Chinatown akan menunjukkan sisi Pulau Pangkor yang serba berbeza.


3. Tokong Foo Lin Kong

Tiada kung fu di Foo Lin Kong, tetapi ada banyakbut there are plenty of Buddhas, arhat dan peliknya, watak-watak menyeronokkan yang bakal menjemput pengunjung ketika mereka memasuki gerbang merah-biru yang besar ini. Terletak di hujung Pantai Coral, tokong Tao ini mempunyai bumbung “daun artichoke” yang bergaya Cina, sebuah “Tembok Besar” mini di taman, dan sebuah batu Takdir yang besar. Pengunjung juga akan kagum melihat 12 tanda Zodiak Cina di atas bumbung tokong ini!


4. Bukit Pangkor

Kawasan berbukit dan hutan yang tebal menyelubungi kebanyakan daripada kawasan pedalaman Pangkor. Sebuah laluan yang dekat dengan Pasir Bogak membawa ke puncak Bukit Pangkor, yang merupakan titik yang tertinggi di pulau ini. Puncak ini memuncak lebih daripada 350 meter (1,148 kaki). Laluan ditanda membawa ke dalam hutan tebal yang penuh dengan bunyi serangga. Monyet yang memekik bergayut di atas sementara burung enggang berterbangan di atas. Tahap kesukaran yang sederhana boleh dijangkakan. Ramai pendaki mengambil lebih kurang sejam untuk mencapai ke puncak.


5. Chalet Sunset View (Menyuap Burung Enggang)

Burung enggang di Pulau Pangkor seakan-akan seperti burung merpati di London — mereka berada di mana-mana sahaja, mereka mendapat makanan mereka di Chalet Sunset View. Burung-burung ini menjadikan Pangkor sebagai habitat mereka, dan mereka menggelar Noordin (pemilik Sunset View) rakan mereka. Waktu menyuap ialah 6.30 petang setiap hari di chalet ini, dan pengunjung boleh memperkenalkan diri mereka kepada berdozen-dozen Burung Enggang Oriental Pied (yang lebih besar) dan Enggang Lesser (yang lebih kecil). Noordin akan membenarkan pengunjung chaletnya untuk menyuap burung itu sendiri.


6. Tokong Lin Je Kong

Dibina di atas jajaran batu yang terletak di antara hutan dan perairan Teluk Nipah, ia boleh diakses dari pantai ketika air surut atau di sebuah jalan kecil dari Jalan Teluk Nipah. Tokong yang luar biasa ini memberi penghormatan kepada Dewi Kuan Yin (Dewi Belas Kasihan) dan mungkin juga Walt Disney, dengan koleksi patung berwarna-warni yang menyelubungi landskap ini. Laluan masuk ini mempunyai seekor itik simen dan tikus yang memakai pakaian sarkas mengalu-alukan semua orang dengan lambaian yang mesra. Sebuah tangga luar membawa kepada patung dewa yang lebih banyak, sementara laluan pejalan kaki mengelilingi perairannya. Walaupun seorang ikan duyung yang garang menjaga kawasan laut, terdapat beberapa bangku yang membolehkan orang yang lalu lalang untuk mengamatinya.


7. Kuil Pangkor Kaliamman

Terletak di perairan Sungai Pinang Besar, Tokong Kaliamman (juga digelar sebagai Tokong Sri Pathira Kaliamman) merupakan satu-satunya kuil Hindu di Pangkor. Penganut agama akan datang ke Patung Dewa Kali, tetapi ia juga merupakan tapak utama bagi Pesta Dewi Kali dan Kuan Yin di Pangkor, yang biasanya diadakan pada bulan Mac, di mana orang India dan Cina akan mengambil bahagian, dan ia telah disifatkan sebagai perayaan yang menyerupai Thaipusam.


8. Galeri Pangkor

Untuk peminat sejarah, Galeri Pangkor di Sungai Pinang Besar merupakan muzium kecil yang berhadapan dengan perairan dengan koleksi kecil artefak tempatan dan foto yang bersejarah. Kebanyakan maklumat ditulis dalam Bahasa Melayu, tetapi maklumat tentang kepentingan Perjanjian Pangkor 1874 ditulis dalam Bahasa Inggeris dan ia menunjukkan politik di sebalik industri perlombongan bijih timah.


9. Batu Bersurat

Berdekatan dengan laut di Teluk Gedong ialah batu gergasi ini yang diukir dengan simbol Syarikat Hindia Timur Belanda (Vereenigde Oost-Indische Compagnie; VOC) dan coretan lain, termasuk gambar pudar seekor harimau yang mencuri seorang budak. Mengikut sejarah tempatan, anak seorang pembesar Eropah hilang ketika bermain dekat dengan batu. Pihak Belanda menguar-uarkan idea penculikan harimau, walaupun budak itu lebih berkemungkinan diculik oleh warga tempatan yang marah.


10. Pantai Pasir Bogak

Oleh kerana Jalan Pasir Bogak menghala ke barat, ia memasuki pangkalan pantai Pasir Bogak, yang mempunyai ruangan pantai yang sama dengan beberapa buah hotel dan terdapat pantai keemasan yang dipenuhi dengan pokok tinggi berlatarkan laut yang menghijau. Pengunjung boleh melihat beberapa orang yang berjemur dan juga nelayan di kawasan ini.


11. Kilang Ikan Hai Seng Hin

Kilang ikan kampung SPK menawarkan peluang membeli belah untuk makanan laut segar kerana dia dibarisi oleh seekor sotong gergasi dan pemandangan yang indah dari jetinya yang kecil. Sesetengah orang melawat Pulau Pangkor hanya untuk membeli produk ikan tempatan, dan inilah tempat di mana mereka memenuhi beg beli belah mereka dengan surimi (pes ikan), obor-obor masin dan ikan bilis. Ia terletak 400m di utara Jeti SPK (RM6 dengan teksi dari Bandar Pangkor).


Aktiviti-aktiviti Di Pulau Pangkor

1. Minum di jeti

Sekiranya pengunjung gemar hingar-bingar di feri, bot dan sampan yang berlabuh, mereka akan gemar meminum teh di Kopitiam Pangkor. Kedai kopi yang ringkas ini menawarkan pilihan yang hebat seperti lauk-lauk nasi dan mi. Amat disyorkan ialah Nasi Goreng Pangkor — yang terbaik untuk disantap semasa melihat nelayan berlabuh dengan tangkapan pagi mereka.


2. Berkayak

Perkara yang terbaik ketika mendayung kayak ialah pengunjung boleh mengakses tempat-tempat di atas pulau yang lazimnya tidak boleh dicapai dengan cara lain. Kayak ke bahagian utara pulau dan pengunjung akan tiba di tapak di mana bukit di sini cerun, pantainya tidak dicemar dan pemandangan Pulau Pelandok tidak dipenuhi dengan hotel dan resort. Pengunjung juga boleh berkayak di sekeliling pulau, dan sehingga ke Pulau Giam, di mana menyelam permukaan merupakan aktiviti yang paling popular. Untuk menyewa peralatan, banyak perniagaan di pulau ini menawarkan kayak dan kanu.


3. Menyelam Permukaan (Snorkelling)

Bila di Pulau Pangkor, pengunjung boleh menyewa peralatan menyelam permukaan yang terdapat di jeti dan di atas pulau yang lebih murah, dan mereka akan dapat berenang di kalangan parrotfish merah jambu-hijau, wrass bulan lutsinar dan terumbu karang yang indah. Ombak lautan lembut dan perairan di sini cetek, walaupun untuk kanak-kanak.


4. Melihat matahari terbenam di pantai

Pantai Coral di sepanjang persisiran barat dipisahkan dari Nipah Bay oleh sebuah jajaran batu. Pasir yang memutih merentasi pantai ini dengan pokok-pokok palma. Terdapat buaian yang bergantungan di antara pokok. Di sekitar 7:00 petang, matahari akan terbenam jauh di dataran ufuk. Pengunjung sama ada boleh duduk di atas pasir dan menikmati pemandangan ini atau meminum sesuatu di teres mana-mana kafe yang berhampiran dan mereka harus membawa lampu suluh supaya dapat menerangi jalan yang akan menjadi gelap selepas matahari terbenam.


5. Tangkap Gambar-Gambar Yang Cantik

Pada pandangan pertama, jeti Pulau Pangkor mungkin tidak kelihatan seperti bahagian yang paling menarik di pulau ini, tetapi bukan semuanya seperti apa yang dilihat. Terdapat banyak jenis bot yang berlabuh di jeti. Selama berabad-abad, penduduk pulau di sini bergantung harap kepada laut untuk kehidupan mereka. Pengunjung boleh berdiri dekat dengan jeti dan melihat nelayan kembali dengan hasil tangkapan mereka di atas sampan mereka yang kelihatan seperti terapung-apung. Kopitiam Pangkor menawarkan pemandangan ini di sekitar jeti Pulau Pangkor.


6. Perjalanan Bot (Boat trips)

Apa lagi cara yang lebih baik untuk menikmati keindahan Pulau Pangkor berbanding dari sebuah bot? Perjalanan bot bermula di sekitar Nipah Bay di pantai barat. Ada sesetengah daripadanya berlayar sekitar 30 minit di sekitar persisiran; yang lain pula membawa penumpang masuk dan keluar dari Pangkor Laut. Perjalanan yang lebih panjang akan pergi lebih jauh dan membawa penumpang ke tapak-tapak yang tersembunyi. Bot juga menawarkan pemandangan flora dan fauna kerana pengunjung boleh melihat hidupan yang terdapat di hutan dan juga di bawah permukaan air. Banyak bot yang terdapat di sekitar Nipah Bay, di mana pengunjung akan cuba untuk mendapatkan harga yang terbaik buat diri mereka.


7. Perjalanan kenderaan jalan (Road trips)

Sebuah jalan merentasi Pulau Pangkor di sepanjang pantai, gunung dan perkampungan yang sunyi. Pengunjung boleh bermula di rumah tetamu mereka dan memilih arah: sama ada kiri atau kanan. Mereka perlu mengikut sahaja jalan mereka dan mereka akan kembali ke titik permulaan mereka. Ini memberi peluang kepada mereka untuk menikmati pemandangan, alam sekitar dan habitat. Ada juga pengunjung yang menyewa motosikal untuk ditunggang di seluruh pulau, sementara ada lagi yang mengambil cabaran untuk berbasikal dan berjalan kaki. Terdapat banyak bukit yang cerun dan juga teksi yang laju di kedua-dua belah jalan.


8. Menyelam

Pulau Sembilan merupakan gugusan kepulauan di selatan Pulau Pangkor. Pulau yang terpencil ini mempunyai beberapa tapak menyelam dan menyelam permukaan (snorkeling) yang terbaik di Malaysia. Perjalanan bot bermula di Nipah Bay selama 20 kilometer. Penggemar selaman permukaan akan melihat pelbagai terumbu karang dan ikan barracuda, sementara penyelam boleh ke White Rock di mana beratus-ratus parrotfish berkeliaran di dasarnya. Pelbagai mikroorganisma juga menjadikan warna laut ini terang, tetapi fenomena bukan selalunya terjadi kerana Pulau Sembilan tidak terbuka sepanjang tahun. Aktiviti menyelam lazimnya dilakukan di antara bulan November dan Mac.


9. Jelajah Hutan (Jungle Trekking)

Dianggar berusia kira-kira 2 juta tahun, hutan hujan yang indah ini menjadi tarikan bagi pengunjung pulau ini kerana mereka akan dibimbing oleh pakar alam semula jadi yang sudah masak dengan laluan di sini. Terdapat dua laluan, satu yang lebih singkat merentasi perimeter utara dan satu lagi yang lebih panjang menawarkan pemandangan laut yang mengagumkan di perimeter selatan. Laluan-laluan ini menawarkan pemandangan tumbuh-tumbuhan dan haiwan yang hidup dalam hutan purba ini, dan berakhir di Emerald Bay yang cantik. Pengunjung dinasihatkan supaya memakai seluar panjang, baju berlengan panjang atau pendek, topi dan kasut berjalan yang selesa dan juga membawa ubat penghalang nyamuk dan pakaian renang untuk bermandi-manda di Emerald Bay apabila menghabiskan jelajah ini.


10. Kesegaran waktu pagi

Pulihkan keharmonian fizikal dan mental dengan mengunjungi sesi yoga atau tai chi quan pagi di sebuah resort dengan persekitaran angin laut yang segar dan bunyi ombak yang serba menenangkan. Dengan pernafasan terapeutik,  senaman postur dan bergerak, tai chi quan membentuk stamina dalaman dan mengitar tenaga; memberi senaman kepada badan, merangsang sistem tenaganya dan meningkatkan fungsi mental. Selain itu, yoga menggabungkan postur fizikal, teknik pernafasan dan meditasi untuk menyatukan tubuh dan badan, meningkatkan tenaga, keanjalan dan tona otot.


11. Memancing

Jelajahi Selat Melaka di atas bot bermotor sepanjang 12 kaki atau kapal tongkang kayu Oriental. Sama ada seorang pemancing permulaan atau berpengalaman, pengalaman yang menyeronokkan ini menunjukkan keseronokan pemancingan ikan air masin dan ia termasuk makanan di atas kapal.


12. Jelajah Pulau ke Pulau

Pengunjung boleh menaiki bot bermotor atau tongkang kayu dan jelajah pulau-pulau kecil yang terdapat di luar persisiran Selat Melaka. Mereka juga akan tertarik dengan keindahan pulau-pualu yang berdekatan ini sementara menikmati suasana pulau tropika di mana terdapat sinaran matahari dan peluang untuk bermandi-manda.


13. Membeli belah

Terdapat juga peluang membeli belah untuk barangan makanan laut yang menarik di bandar Pangkor. Barangan seperti ikan kering dan mi, buah-buahan segar dan barangan tempatan lain banyak terdapat di sini. Terdapat juga restoran dan kafe yang menghidangkan juadah yang lazat dan juga kedai-kedai antik yang unik. Pemandangan di sepanjang jalan di bandar ini juga unik.


14. Menikmati Makanan Laut

Pengunjung boleh pergi ke persisiran timur pulau ini di mana perkampungan nelayan terletak di sini dan ada banyak restoran makanan laut juga di sini. Mereka tentunya tidak akan kehabisan pilihan di sini kerana makanan laut di Pulau Pangkor tentunya segar dengan harga yang berpatutan! Nipah Deli ialah salah satu restoran makanan laut tepi laut di Pulau Pangkor, di mana ikan bakar dan sotong mereka paling lazat.

Teruskan Membaca

Mamak News

36s Polis Tahan 27 Individu Jadikan Empat Unit Rumah Tempat Edar Dadah KUALA LUMPUR, 27 Mac (Bernama) — Polis menahan 27 individu disyaki terlibat...

Sukan

24s AMSTERDAM – Gibraltar berkemungkinan akan jadi ‘pengubat kecewa’ buat Belanda yang dipalit kekalahan besar kepada Perancis pada aksi pembukaan Kumpulan B kelayakan Euro...

Travel

3s Pernah menjejakkan kaki ke Pakistan dan menyaksikan sendiri keindahan pemandangan di Kashmir dan juga beberapa tempat lain di sana membuatkan Norzaini Rohaizan Zainudin...

Sukan

36s LONDON – Prinsipal pasukan Red Bull Racing, Christian Horner telah menolak idea untuk menandatangani juara dunia Formula Satu (F1) tujuh kali, Lewis Hamilton...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications