Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Tempurung kepala lelaki rompong akibat strok kronik


LONDON: Seorang bapa yang satu pertiga daripada tempurung kepalanya dikeluarkan akibat strok kronik kini kembali mempunyai ‘kepala yang sempurna’ apabila menjalani pembedahan memulihkan rangka tengkoraknya.

Proses pemulihan itu dilakukan dalam satu pembedahan menggunakan plat seramik yang disifatkan sebagai satu kejayaan besar.

Marc Morris, 59, menjalani pembedahan tersebut bagi mengelakkan bahagian otaknya menolak tempurung kepalanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Bapa kepada tiga cahaya mata itu rebah dan tidak sedarkan diri di rumah mereka di Craven Arms, Shropshire pada September tahun lepas.

Morris sebelum itu sering mengadu mengalami sakit kepala dan menyangka ia disebabkan migrain atau Covid-19.

Beberapa hari selepas diserang strok, doktor menzahirkan kebimbangan mengenai otaknya yang semakin membengkak dan bagi mengatasi masalah yang lebih besar, pakar membuat keputusan mengeluarkan sebahagian tempurung kepalanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Morris menghabiskan masa selama tujuh bulan di hospital untuk rawatan namun dia sering terkena sawan dan perlu bergerak menggunakan kerusi roda.

Pada Jun lalu, pakar di Hospital Universiti Royal Stoke memulihkan semula tempurung kepalanya dalam pembedahan yang berlangsung selama enam jam dengan menggunakan plat seramik berteknologi tinggi.

Kini, Morris semakin sihat dan dia menzahirkan rasa syukur kerana mempunyai peluang untuk pulih dengan fizikalnya seperti biasa.

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Utusan Malaysia

Teruskan Membaca

Mamak News

0 JASIN – Sebanyak 9,000 kampit beras putih pek 10 kilogram (kg) akan dijual pada harga RM26 di program khas jualan terbuka di semua...

Mamak News

0 MANILA: Dewan Rakyat Filipina meluluskan belanjawan 2024 bernilai 5.768 trilion peso (AS$101.3 bilion atau RM476.9 bilion) termasuk peningkatan pembiayaan keselamatan di Laut China...

Sukan

0 PETALING JAYA – Gimnas negara, Sharul Aimy Kamaru Hisam mencipta kejutan apabila membawa pulang pingat gimnastik artistik Sukan Asia Hangzhou menerusi disiplin melombol...

Mamak News

0 Kebakaran Tahfiz: Pemuda Rayu Ke Mahkamah Persekutuan Terhadap Sabitan Bunuh PUTRAJAYA, 29 Sept (Bernama) — Seorang pemuda memfailkan rayuan di Mahkamah Persekutuan atas sabitan...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications