Hi, what are you looking for?

| Kampungmamakcom
#image_title

Mamak News

Tentera AS Teruja Tengok Senjata Tradisional Melayu, Siap Borong Bayar Pakai Dollar


Tentera AS Teruja Tengok Senjata Tradisional Melayu, Siap Borong Bayar Pakai Dollar

Pelbagai jenis senjata yang terdapat di atas muka bumi ini, dari yang tradisional sehinggalah yang moden.

Senjata moden boleh dikenali dengan kecanggihannya seperti pistol, senapang, M16 dan sebagainya. Dari yang kecil sehinggalah besar seperti bom nuklear dan sebagainya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Namun begitu, walaupun masa terus berjalan, senjata tradisional khususnya bagi masyarakat Melayu sering mendapat tempat dan menjadi tumpuan orang ramai.

Antara senjata yang sering kita lihat adalah keris, kerambit, lembing dan lain-lain lagi.

Ia bukan sahaja mendapat tumpuan masyarakat tempatan, malah ia juga sering mendapat perhatian masyarakat luar negara.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Untuk membuktikannya, seorang pengguna TikTok bernama @brothershamm ada berkongsikan satu video yang memaparkan keterujaan tentera Amerika Syarikat sebaik melihat senjata tradisional Melayu tersebut.

Menurut keterangan video tersebut, pasukan tentera Amerika Syarikat itu dikatakan teruja dengan senjata seperti keris, samurai, kerambit dan lain-lain lagi.

Menerusi muat naik perkongsian tersebut, seorang tentera Malaysia dilihat sedang memberi penerangan kepada seorang tentera Amerika Syarikat berkenaan senjata tersebut.

Advertisement. Scroll to continue reading.

| KampungmamakcomKredit TikTok

“Kita payung video ori, USA Army teruja dengan keris, samurai, karamit dan lain-lain,” tulis kapsyen muat naik tersebut. 

Askar Amerika yang berpakaian t-shirt dan seluar pendek serba hitam itu kelihatan sangat tertarik dengan senjata yang dipamerkan itu.

Selain itu, beberapa askar Amerika yang lain turut dilihat sedang membelek-belek beberapa keris dan senjata yang lain.

Advertisement. Scroll to continue reading.

| KampungmamakcomKredit TikTok
Beli senjata guna mata wang USD

Mereka turut dikatakan membeli beberapa senjata yang dipamerkan tersebut dengan bayaran menggunakan mata wang USD.

Berdasarkan video muat naik itu lagi, kejadian itu dikatakan berlaku di MCTC Desa Pahlawan, Kota Bahru, Kelantan.

@brothershamm

Samurai, keris, karamit dan pisau lepah terbang ke USA sobattt Duitt DOLLAR SOBATTT #usa🇺🇸 Army#tenteradaratmalaysia #everyone

Advertisement. Scroll to continue reading.

♬ sonido original – Urban Music Letras

Walau bagaimanapun, atas tujuan apa askar Amerika itu datang ke kem berkenaan tidak dinyatakan dalam video tersebut.

Muat naik perkongsian itu telah menjadi tular dan mendapat komen yang pelbagai daripada pengguna media sosial tersebut.

Advertisement. Scroll to continue reading.

BACA: Ramai Lega, Masalah Lif PPR Selesai Selepas Tindakan Ini, Siap Nak Bagi Internet Percuma

Antara komen yang ditinggalkan adalah:

“Minat betul lah US army ni dengan senjata tajam Melayu borong sakan,” tulis seorang netizen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Terbaik tentera darat kita,” tulis seorang netizen yang memuji tentera darat Malaysia yang berada di dalam video tersebut.

“Rasa bangga tengok askar kita. Kalau tak pakai uniform pun boleh perasan askar. Santai sungguh askar US ya,” tulis seorang lagi netizen yang berbangga dengan askar Malaysia.

@brothershamm

KITA PAYUNG VIDEO ORI, USA ARMY TERUJA DENGAN KERIS, SAMURAI, KARAMIT DAN LAIN2 PART 2 #usa🇺🇸 #everyone #senjatamelayu #usarmy #tenteradaratmalaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

♬ original sound – Blackzod – Blackzod

Sumber: TikTok/@brothershamm

Advertisement. Scroll to continue reading.

Artikel asal oleh: Siakap Keli

Advertisement

Trending

Teruskan Membaca

Sukan

3s SHAH ALAM – Kemenangan Malaysia melangkah ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 terpaksa dibayar harga mahal apabila kedua pemain...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Isteri kepada pelawak Shuib, Watie Hanifiah mendedahkan sikap berdegil enggan mendengar nasihat suami mengakibatkannya menjadi mangsa scammer dengan kerugian mencecah...

Sukan

0 SHAH ALAM – Skuad badminton negara menepati ramalan mara ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 selepas bangkit mengatasi Singapura...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Bertahun menyimpan hasrat untuk memiliki perniagaan sendiri, aktor Zahiril Adzim bersyukur merealisasikan impian apabila membuka sebuah butik sebagai persediaan bersara...

Advertisement