Hi, what are you looking for?

Mamak News

Tentera Israel roboh sekolah Palestin di Tebing Barat


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

RAMALLAH: Tentera Israel bertindak merobohkan sebuah sekolah rendah yang baru dibina untuk penduduk Palestin di wilayah Masafer Yatta, selatan Hebron di Tebing Barat.

Lapor Al Jazeera, pegawai dan penduduk setempat berkata, tentera Israel menyerbu kawasan itu pada pagi semalam dan merobohkan sekolah tersebut yang terletak di perkampungan Isfey al-Fauqa.

Menurut ketua majlis tempatan Masafer Yatta, Nidal Younis, tentera Israel bertindak demikian ketika pelajar berada di dalam kelas dan sesi pembelajaran sedang berlangsung.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Pasukan tentera juga menggunakan bunyi bom untuk menakut-nakutkan kanak-kanak dan mengusir mereka keluar dari sekolah,” katanya.

Berdasarkan Majlis Pelarian Norway, mahkamah tinggi Israel membatalkan injuksi sementara yang membekukan perintah perobohan ke atas sekolah itu.

Perobohan sekolah itu berlaku beberapa hari selepas seorang pelajar Palestin berusia 18 tahun ditembak mati oleh tentera Israel ketika dalam perjalanan ke sekolah di luar kem pelarian Jenin utara Tebing Barat yang dijajah rejim zionis.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dalam pada itu, COGAT dan badan tentera Israel bagi urusan pentadbiran di Tebing Barat memaklumkan pihaknya merobohkan bangunan dibina secara haram di kawasan yang ditetapkan sebagai zon tembakan tertutup.

Dilaporkan, bangunan sekolah itu dibina kira-kira sebulan lalu dan sudah beroperasi kira-kira dua minggu.

Sekolah itu mempunyai kira-kira 22 pelajar dari empat perkampungan berlainan di Masafer Yatta.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sementara itu, aktivis dari Masafer Yatta, Fadi al-Umour berkata, sekolah tersebut merupakan antara puluhan institusi yang dibina di seluruh Tebing Barat di bawah program Kementerian Pendidikan Pihak Berkuasa Palestin dengan pembiayaan Kesatuan Eropah (EU).

Kesemua sekolah dibina dibawah projek itu terletak di kawasan C iaitu 60 peratus daripada Tebing Barat yang dikawal penuh oleh tentera Israel.

Malah, ia juga bertujuan mencabar sekatan Israel ke atas pembangunan Palestin di kawasan itu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kementerian Pendidikan Palestin dalam satu kenyataan mengecam pencerobohan itu dan menyifatkan tindakan berkenaan sebagai perbuatan keji.


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Sukan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – Hasrat pemain skuasy perseorangan wanita, Aifa Azman untuk mempertahankan gelaran Terbuka Malaysia tidak kesampaian apabila...

Hiburan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – Gara-gara terlepas cakap pernah berniat mahu menyembelih orang bukan Islam dalam sebuah ceramah pada 4...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – Pelakon jelita Amelia Henderson melahirkan rasa syukur kerana mendapat peluang menceritakan segalanya di mahkamah. Kata...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Piala Dunia 2022 Di Qatar Pengadil Banyak Memberi Masa Tambahan Untuk Perlawanan Edisi Piala Dunia kali ini banyak...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications