Hi, what are you looking for?

Sukan

Terengganu azam rampas kejuaraan Sukma 2024


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

TERENGGANU melaungkan amaran untuk kembali bangkit merampas gelaran juara keseluruhan pada Sukan Malaysia (Sukma) 2024.

Pengerusi Jawatankuasa Belia, Sukan dan Badan Bukan Kerajaan (NGO) Terengganu, Wan Sukairi Wan Abdullah berkata, kontinjen negeri itu berada di landasan tepat setelah memenangi 64 pingat emas, 49 perak dan 55 gangsa pada edisi ke-20 yang telah melabuhkan tirainya pada Sabtu lalu.

Beliau berkata, keputusan itu adalah pencapaian terbaik pernah diraih Terengganu dalam sejarah penyertaan Sukma.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Kita bukan sahaja berjaya mencapai sasaran bahkan telah melebihi sasaran diletakkan sebelum ini iaitu 57 pingat emas, 25 perak dan 40 gangsa melalui 334 acara sukan disertai.

“Lazimnya, pungutan 64 pingat emas sudah memadai untuk membolehkan mana-mana kontinjen muncul juara keseluruhan, namun Terengganu terpaksa akur di tempat kedua,” katanya pada sidang akhbar di Kuala Terengganu.

Wan Sukairi berkata, Majlis Sukan Negeri Terengganu (MSNT) akan membuat ‘bedah siasat’ dengan segera selain memulakan program latihan Sukma 2024 awal tidak lama lagi.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Tambah beliau, berdasarkan analisis, sebanyak 10 jenis sukan diklasifikasi sebagai sangat cemerlang iaitu pelayaran, kenu, pencak silat, tinju, angkat berat, gimnastik artistik, tenis, karate, sepak takraw dan bola sepak.

Tujuh jenis sukan pula dikenal pasti sebagai berjaya mencapai sasaran pingat emas iaitu sukan boling padang, memanah, muay thai, olahraga, wusyu, petanque dan akuatik.

“Bagi jenis sukan yang sangat cemerlang dan cemerlang ini, kita akan usahakan agar atlet-atlet mengekalkan momentum pingat emas pada Sukma 2024 kerana dua tahun itu tidak lama.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Selain itu, skuad berbasikal, judo, e-sport, tenpin boling, badminton, bola jaring, golf, hoki, menembak, ragbi dan skuasy pula dianggap sederhana setelah menunjukkan prestasi kurang baik,” katanya.

Wan Sukairi berkata, atlet sukan-sukan berkenaan akan dikerah untuk meningkatkan prestasi melalui program fasa pertama yang akan dirangka MSNT dalam masa terdekat. – KOSMO! ONLINE


Sumber: Kosmo Sukan

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. BEIJING: Bekas Presiden China, Jiang Zemin yang mengemudi negara itu melalui era transformasi dari akhir 1980-an ke alaf...

Sukan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. LUSAIL – Ketua Jurulatih Portugal, Fernando Santos boleh menarik nafas lega selepas pasukan itu mengesahkan tempat ke pu­singan...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Asia Bukan Lagi Pasukan Untuk Kutip Mata, Dah Boleh Gugat ‘Gergasi’ Kejohanan Piala Dunia FIFA 2022 yang berlangsung...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. LUMUT – Perolehan Kapal Songan Pelbagai Peranan (MRSS) kini menjadi satu keperluan dalam Angkatan Tentera Malaysia (ATM) khususnya...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications