Hi, what are you looking for?

Dunia

Terpisah Dari Antartika Sejak 2017, Iceberg Terbesar Dunia Cair Sepenuhnya


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

Terpisah dari Semenanjung Antartika sejak Julai 2017, iceberg terbesar di dunia dilaporkan telah ‘menumpahkan’ sejumlah besar air di dalam laut selepas ia mencair dalam tempoh tiga tahun.

Memetik portal Live Science, ia telah didedahkan dalam satu kajian baharu mengenai iceberg yang dikenali sebagai A68a. Menerusi kajian itu, saintis mendapati bahawa iceberg tersebut mencair dengan sangat pantas dan boleh memberi kesan kepada ekosistem tempatan sehingga ke generasi akan datang.

Pemerhatian yang dilakukan dengan menggunakan lima satelit itu memperlihatkan berapa banyak kawasan dan ketebalan ais yang berubah apabila ia hanyut ke utara melalui Laut Weddell Antartika ke perairan Laut Scotia yang agak panas.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Difahamkan, semasa A68a itu menuju ke pulau Georgia Selatan, ia kehilangan lebih daripada 152 bilion tan ais dalam masa tiga bulan sahaja. Menurut penulis utama yang juga penyelidik di Pusat Pemerhatian Kutub dan Permodelan di United Kingdom, Anne Braakmann-Folgmann, dalam keadaan jisim yang sama dengan isipadu air yang tidak dapat difahami, ia digambarkan boleh mengisi lebih daripada 60 juta kolam renang bersaiz olimpik.

“Ini adalah sejumlah besar air yang cair dan perkara seterusnya yang perlu kita pandang serius ialah sama ada ia mempunyai kesan positif atau negatif ke atas ekosistem di sekitar Georgia Selatan.

“Disebabkan A68a mengambil laluan biasa merentasi Laluan Drake, kami berharap untuk mengetahui lebih lanjut mengenai iceberg dan bagaimana ia mempengaruhi lautan kutub,” katanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Gambar: Scitechdaily

Sementara itu, ketika bongkah ais A68a terputus dari ‘rak ais’ Larsen-C di utara Antartika pada Julai 2017, ia dianggarkan berukuran 6,000 kilometer persegi. Ia cukup besar untuk menampung lima daerah New York iaitu sebanyak lima kali ganda.

Ia juga disenaraikan sebagai iceberg keenam terbesar yang pernah diperhatikan di bumi dan iceberg tunggal terbesar yang terapung di lautan sepanjang jangka hayatnya selama tiga tahun setengah.

Kadar leburan air ketika ia hanyut di utara Laut Scotia dikatakan telah meningkat hampir lapan kali ganda apabila air yang agak panas mengalir di dasar dan tepi iceberg tersebut.

Selama tiga bulan antara November 2020 dan Januari 2021, A68a itu telah mencapai kadar pencairan puncaknya dan kehilangan lebih 150 bilion tan ais dalam tempoh itu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menjelang April 2021, A68a telah cair sepenuhnya dan secara keseluruhannya telah kehilangan kira-kira 1 trilion tan ais dalam masa lebih tiga tahun sahaja.

Jika iceberg itu menghempas ke pulau Georgia Selatan, ia mungkin akan memberi kesan kepada populasi penguin dan anjing laut.

Ia juga akan membuang nutrien yang meningkatkan pengeluaran biologi yang mungkin mengubah jenis plankton yang hidup subur di sana.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Live Science

Teruskan Membaca

Hiburan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PENANTIAN panjang peminat menantikan sekuel filem Pengabdi Setan yang pertama kali ditayangkan pada 2017 tamat usai Pengabdi Setan...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. BERA – Mayat kedua mangsa lemas yang hilang dibawa arus deras Sungai Triang dekat Kampung Kerayong di sini...

Sukan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PENYERTAAN kali kedua dalam saingan Liga Fantasi Kosmo! membawa tuah buat Radzi Shamsudin apabila berjaya menjadi salah seorang...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. JAKARTA: Polis memutuskan untuk menghentikan siasatan dakwaan berlaku serangan seksual terhadap isteri Inspektor Jeneral Ferdy Sambo, Putri Candrawathi...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications