Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Thailand jemput polis China bantu melindungi pelancong


BANGKOK: Kerajaan Thailand mempertahankan usul yang mengemukakan pasukan polis China akan bekerjasama dengan polis negara ini dalam melindungi pelancong China daripada golongan penjenayah ketika berkunjung ke Thailand.

Jurucakap kerajaan, Chai Wacharonke berkata, anggota polis China tidak akan menemani polis Thailand membuat rondaan di kawasan pelancongan seperti yang dilaporkan media sebelum ini.

Beliau juga menegaskan, usul tersebut tidak akan menyebabkan Thailand menyerahkan kedaulatan kepada China.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Idea tersebut dikemukakan oleh wakil Polis Diraja Thailand semasa mesyuarat mengebai keselamatan pelancong China bersama Perdana Menteri Srettha Thavisin di Lapangan Terbang Suvarnabhumi di sini kelmarin.

“Polis Thailand memaklumkan pelancong China bimbang jika mereka menjadi sasaran penjenayah China ketika berkunjung ke negara ini.

“Sehubungan itu, polis Thailand mencadangkan supaya pasukan polis China masuk ke negara ini untuk membantu Thailand menangani kes berkenaan,” katanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Wacharonke memaklumkan, idea tersebut juga boleh membantu Thailand memperoleh banyak maklumat mengenai kegiatan jenayah, sekali gus melindungi para pelancong.

Media China sebelum ini memaklumkan anggota polis negara itu akan menemani polis Thailand melakukan rondaan di kawasan pelancongan.

Laporan itu mencetuskan pelbagai reaksi daripada kedua-dua negara.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Penduduk Thailand menzahirkan kebimbangan jika kedaulatan negara ini terjejas dengan kehadiran polis dari China.

“Tolong jangan eksploitasi isu ini untuk kepentingan politik, kedaulatan Thailand sama sekali tidak akan terjejas,” ujar Wacharonke.


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Bantuan Kepada Penduduk Palestin Di Gaza Tidak Cukup – PBB WASHINGTON, 30 Nov (Bernama-AA) — Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Antonio Guterres...

Hiburan

0 PETALING JAYA – “Selepas jadi bapa, rasa muda semula (ketawa). Demikian respons rawak hero Malaya, Remy Ishak apabila disuakan pertanyaan bagaimana perasaan selepas...

Lifestyle

0 Usaha Bersama BNM-PDRM Tangani Perniagaan Wang Haram di Sarawak BNM Dan PDRM Serbu Lapan Premis Perniagaan Perkhidmatan Wang Tanpa Lesen Di Sarawak. Bank...

Sukan

0 MENTERI Belia dan Sukan, Hannah Yeoh berharap ‘perang’ yang tercetus antara Pesuruhjaya Sukan, Suhardi Alias dan Majlis Olimpik Malaysia (MOM) tidak berterusan sepanjang...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications