Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Tidak kira Biden atau Trump, AS tetap akan ada presiden tertua


WASHINGTON: Tak kira sama ada Joe Biden atau Donald Trump menjadi Presiden Amerika Syarikat (AS) pada tahun depan, AS tetap akan mempunyai pemimpin tertua dalam sejarah negara itu.

Pilihan Raya Presiden AS dijangka diadakan pada November tahun depan.

Ketika usia dan kapasiti kepimpinan Biden diperhatikan dan dinilai secara lebih luas, kesilapan dilakukan calon presiden dari parti Republikan juga menjadi tumpuan ramai.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Malah, pencabar bekas presiden itu turut mengingatkan para pengundi bahawa Trump sendiri juga tidak begitu muda.

Beberapa rakaman video memaparkan hartawan berusia 77 tahun itu yang tergagap ketika bercakap atau kelihatan lemah disiarkan oleh pasukan kempen Ron DeSantis di media sosial.

Gabenor Florida yang berusia 45 itu, kini mendahului pencabar Trump dari parti Republikan dalam tinjauan pendapat di kebanyakan negeri.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dalam pada itu, pasukan kempen Biden pula dikatakan tidak berpuas hati ketika perhatian tertumpu pada calon pemimpin tua yang lain.

Dilaporkan, Biden menyambut ulang tahun kelahirannya yang ke-81 hari ini.

Usia presiden menjadi isu yang rancak diperdebatkan semasa penggal kedua Ronald Reagan pada tahun 1980an.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Malah, pada ketika itu, beberapa pemerhati membuat spekulasi kononnya pemimpin itu seolah-olah menunjukkan tanda mengalami masalah kesihatan mental.

Beberapa tahun selepas Reagan menamatkan tempoh penggalnya pada usia 77 tahun, beliau didapati menghidap penyakit Alzheimer.

Pada 1994, bekas presiden, Jimmy Carter menerusi artikelnya disiarkan di Jurnal Persatuan Perubatan Amerika, memberi amaran mengenai bahaya dihadapi AS sekiranya seseorang presiden menghidap `penyakit saraf’ yang mampu mengurangkan kapasiti kepimpinan mereka.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kempen DeSantis juga semakin membangkitkan umur Trump dan kesilapan dilakukannya.

“Jawatan presiden bukanlah pekerjaan bagi individu yang berumur 80 tahun,” jelas DeSantis. – AFP


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 TOKYO: Sebuah kilang pembuatan Jepun mendapat perhatian warga net baru-baru ini kerana mengeluarkan produk tukul berbentuk seperti pisang sebenar. Kilang besi Ikeda yang...

Mamak News

0 Bantuan Kepada Penduduk Palestin Di Gaza Tidak Cukup – PBB WASHINGTON, 30 Nov (Bernama-AA) — Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Antonio Guterres...

Hiburan

0 PETALING JAYA – “Selepas jadi bapa, rasa muda semula (ketawa). Demikian respons rawak hero Malaya, Remy Ishak apabila disuakan pertanyaan bagaimana perasaan selepas...

Lifestyle

0 Usaha Bersama BNM-PDRM Tangani Perniagaan Wang Haram di Sarawak BNM Dan PDRM Serbu Lapan Premis Perniagaan Perkhidmatan Wang Tanpa Lesen Di Sarawak. Bank...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications