Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Tidak Mencela, Memfitnah, Memaki Hamun Terhadap Sesiapa, Keindahan Pekerti Dan Akhlak Rasulullah SAW


“Tidak Mencela, Memfitnah, Memaki Hamun Terhadap Sesiapa, Keindahan Pekerti Dan Akhlak Rasulullah SAW” – PM

PUTRAJAYA —  Bersempena sambutan Maulidur Rasul, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyifatkan keindahan pekerti dan akhlak Rasulullah SAW wajar menjadi ikutan dan contoh terbaik.

Beliau berkata demikian dalam satu Perutusan Maulidur Rasul 1445 Hijrah di laman Facebook miliknya malam ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Terbugar rasa kasih dan hormat kepada junjungan Baginda Rasullah SAW tatkala menghimbau detik kelahiran agung tanggal 12 Rabi’ al-Awwal.

“Berhasil menjadi tauladan buat umat manusia agar tekal menyebarkan risalah tauhid meski diasak musuh sepanjang siang dan malam dari segenap penjuru.

“Maka, keindahan pekerti dan akhlak Rasulullah SAW selaku Uswatun Hasanah, atau contoh terbaik menjadi ikutan. Tidak mencela, apatah lagi memfitnah atau memaki hamun terhadap sesiapa pun.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Dakwah Baginda mendobrak asabiyyah dan kejumudan, membimbing umat Madinah yang bhineka menuju cahaya keadilan dan ihsan,” katanya.

Tambahnya, menghayati perjuangan junjungan Baginda Rasullah SAW menimbulkan rasa kasih dan hormat meskipun diasak oleh musuh sepanjang waktu dan segenap sudut.

BACA JUGA: Suri Teladan Terbaik, Telusuri Sifat Pemurah Rasulullah SAW

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Menghayati ibrah perjuangan Nabi Muhammad SAW dalam memimpin dan menyatukan pelbagai kaum tentunya akan membangkitkan rasa keinsafan untuk sama-sama membangunkan negara tercinta ini sebagai sebuah negara yang adil, aman dan sejahtera, lantas beroleh barakah daripada Allah SWT.

“Moga Allah SWT melimpahkan rahmat dan kesejahteraan yang berterusan buat Baginda Nabi Muhammad SAW,” katanya dalam perutusan tersebut.

Untuk makluman, Majlis Sambutan Maulidur Rasul Peringkat Kebangsaan akan diadakan esok di Pusat Konvensyen Putrajaya, lapor Bernama.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Difahamkan, tema sambutan tahun ini adalah Perpaduan Teras Malaysia MADANI.

Sebelum ini, dalam perkembangan lain, Anwar Ibrahim memaklumkan bahawa beliau akan memikirkan terlebih dahulu berkaitan isu rombakan Kabinet pada hari ini.

“Saya fikir dahulu” katanya kepada pemberita.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Beliau menjawab soalan tersebut selepas terdapat desas-desus kemungkinan berlaku rombakan Kabinet Kerajaan Perpaduan di bawah pimpinannya.

BACA JUGA: Saya Tak Mahu Jadi PM Jika Prinsip Dalam Perlembagaan Dipertikai – Anwar

Sumber: FB Anwar Ibrahim

Advertisement. Scroll to continue reading.

Artikel asal oleh: Siakap Keli

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Pendatang Dari Australia, Penyelidik Jelaskan Fakta Menarik P Akasia Selalu nampak p ini di tepi jalan tetapi tidak tahu nama, p yang tumbuh...

Mamak News

0 Petinju Muay Thai Malaysia Tumbangkan Lawan Dalam Tempoh 36 Saat BANGKOK, 10 Dis (Bernama) — Petinju muay thai negara Johan Ghazali mendominasi lawannya dalam...

Sukan

0 LONDON – Pelumba McLaren, Lando Norris mengharapkan perubahan besar berlaku ke atas jenteranya menjelang saingan musim depan bagi membolehkannya konsisten dalam setiap perlumbaan....

Hiburan

0 KUALA LUMPUR – Persembahan finalis All Stars Gegar Vaganza (GV10) iaitu Liza Hanim yang menyanyikan lagu My Heart Will Go On diibaratkan sebagai...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications