Hi, what are you looking for?

Mamak News

Tidak perlu ORS ketika berpuasa


JAKARTA: Kementerian Kesihatan meminta orang ramai tidak membuat pembelian panik larutan air garam (ORS) yang tular di media sosial kerana dikatakan berkesan menahan dahaga dan rasa letih ketika berpuasa.

Ketua Biro Komunikasi dan Khidmat Masyarakat Kementerian Kesihatan, Siti Nadia Tarmizi bimbang farmasi yang menyediakan ORS untuk golongan memerlukan seperti pesakit cirit-birit akan mengalami masalah kehabisan stok.

“Jadi tidak perlu panik membeli. Tidak perlu menyimpan ORS kerana ia dikhaskan untuk orang yang mengalami cirit-birit, loya dan muntah, bermakna dehidrasi berlaku. Tidak ada dehidrasi bagi orang yang berpuasa,” kata Siti Nadia ketika dihubungi CNN Indonesia.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Siti Nadia turut mengingatkan, berpuasa di bulan Ramadan tidak menjejaskan atau memburukkan kesihatan, sebaliknya hanya mengubah corak pemakanan sahaja.

“Terdapat kajian mengenai amalan berpuasa jadi mereka yang sihat tidak perlu terlalu risau,” katanya.

Sementara itu, Pakar Perubatan Dalaman, Dasril Nizam berkata, tidak salah mengambil ORS pada waktu sahur.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Bagaimanapun, beliau menegaskan, dua gelas air kosong ketika bersahur sudah mencukupi untuk memenuhi keperluan cecair tubuh ketika berpuasa.

“Secara amnya, pada bulan puasa, jika anda mengambil ORS, ia sebenarnya bukan keperluan utama, sebaliknya hanya sebagai makanan tambahan sahaja. ORS boleh diambil jika semasa aktiviti sebelum ini anda kekurangan cecair,” katanya.

Dasril menyarankan mereka yang berpuasa supaya mengambil air kosong yang mencukupi bersama makanan yang mengandungi karbohidrat, protein, serat dan vitamin ketika bersahur.

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Utusan Malaysia

Teruskan Membaca

Mamak News

0 KUANTAN – Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan lima lagi penguatkuasa dan seorang orang awam bagi membantu siasatan susulan kes rasuah disyaki melibatkan...

Mamak News

0 Tengah-Tengah Malam Naik Notifikasi “Suspicious Person” Berdekatan Kereta, Rupanya… Seperti yang diketahui waktu malam sememangnya membuatkan bulu roma sesiapa sahaja berdiri kerana persekitaran...

Sukan

0 PETALING JAYA – Penyerang antarabangsa Colombia, Radamel Falcao dilaporkan sudah berada di Johor Bahru sekali gus menguatkan lagi spekulasi bakal bermain dalam kancah...

Hiburan

0 PETALING JAYA – Penyanyi Iman Troye menghadiahkan wang tunai RM300 kepada pelajar yang mencapai peningkatan dalam apa sahaja mata pelajaran bagi keputusan Sijil...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications