Hi, what are you looking for?

Mamak News

Tidak serang Taiwan, China cuma lepas geram kepada AS


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

BEIJING: Latihan ketenteraan China di sekitar Taiwan mencetuskan pelbagai persoalan termasuk adakah negara itu sudah bersedia untuk menyerang Taiwan seperti Russia menceroboh Ukraine?

Akhbar Global Times menyifatkan latihan ketenteraan itu sebagai ‘latihan penyatuan’ antara China dengan Taiwan.

“Sekiranya berlaku konflik ketenteraan pada masa akan datang, kemungkinan latihan ketenteraan yang diadakan ketika ini akan ‘diterjemahkan secara langsung kepada operasi pertempuran’,” lapor akhbar itu yang memetik penganalisis tentera China, Song Zhongping.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Di sebalik semua retorik, kebanyakan pakar menegaskan China dan Amerika Syarikat masing-masing tidak mahu peperangan di Taiwan, sekurang-kurangnya dalam masa terdekat.

“Apa yang dilakukan China ketika ini adalah amaran kepada AS dan Taiwan, tidak lebih daripada itu.

“Beijing hanya mahu menunjukkan keupayaan tentera mereka, namun Presiden Xi Jinping tidak mahu berperang dengan AS dan beliau juga tidak membuat keputusan untuk serang Taiwan,” kata Pengarah Program Asia di German Marshall Fund AS, Bonnie Glaser.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Namun, jika China masih berhasrat untuk menawan Taiwan, mereka perlu berdepan dengan risiko yang besar iaitu lebih 100,000 tenteranya perlu merentasi Selat Taiwan dan ketika itu, tentangan hebat akan diberikan oleh Taipei.

Serangan itu juga bakal memburukkan lagi hubungan China dengan AS.

Kelmarin, China melancarkan latihan ketenteraan yang disifatkan terbesar di sekitar Taiwan, menyaksikan Beijing melancarkan sejumlah peluru berpandu balistik dan menggerakkan jet tempur serta pesawat pengebom.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Taiwan memaklumkan China melancarkan 11 peluru berpandu, manakala Jepun pula memberitahu lima peluru berpandu jatuh di zon eksklusifnya.


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Sukan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. ISKANDAR PUTERI – Johor Darul Ta’zim (JDT) menepati ramalan untuk melangkah ke pentas akhir Piala FA selepas kenduri...

Hiburan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. ADA berita sedih dan kurang enak buat semua peminat aktres jelita, Han So-hee. Han So-hee dilaporkan mengalami kecederaan...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA PILAH – Seorang buruh didakwa buat kali ketiga di Mahkamah Sesyen di sini, hari ini atas pertuduhan...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. SERDANG – Jabatan Perikanan (DOF) menjalin kerjasama menerusi memorandum persefahaman (MoU) bersama tiga universiti awam bagi meningkatkan pembangunan...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications