Hi, what are you looking for?

Mamak News

Tiga angkasawan China berlepas ke stesen angkasa Tiangong


BEIJING: Tiga angkasawan China berlepas ke stesen angkasa Tiangong melalui pelancaran kapal angkasa Shenzhou-15 semalam yang merupakan penghantaran pertama kru China ke orbit.

Agensi berita Xinhua yang memetik Pentadbiran Angkasa Bermanusia China (CMSA) melaporkan, ketiga-tiga angkasawan berlepas menggunakan roket Long March-2F dari pusat pelancaran Jiuquan di barat laut gurun Gobi pada jam 11.08 malam (waktu tempatan).

Kapal angkasa yang membawa angkasawan veteran, Fei Junlong dan dua angkasawan baharu, Deng Qingming dan Zhang Lu, berjaya berlabuh di stesen angkasa China awal pagi ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Junlong, 57, kembali ke angkasa lepas selepas 17 tahun, dan pernah mengendalikan misi Shenzhou-6 pada 2005.

Lapor BBC, misi itu akan menjadi pos luar angkasa kedua yang didiami secara kekal, selepas Stesen Angkasa Antarabangsa yang diketuai Pentadbiran Angkasa Lepas dan Aeronautik Kebangsaan (NASA) di mana China dikecualikan pada 2011.

Krew baru akan tinggal di stesen selama enam bulan, mengambil alih daripada tiga rakan sekerja yang tiba pada bulan Jun lalu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Tempoh penyerahan akan berlangsung selama seminggu untuk menguji keupayaan stesen itu menempatkan enam angkasawan.

Misi berkenaan adalah yang terakhir daripada 11 misi yang diperlukan untuk memasang stesen yang dijangka beroperasi selama sekitar satu dekad dan menjalankan eksperimen dalam graviti hampir sifar.

Krew yang akan pulang dijangka kembali ke Bumi awal bulan depan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Jurucakap Pentadbiran Angkasa Lepas China berkata, kru baharu akan menumpukan pada pemasangan peralatan serta kemudahan di sekitar stesen angkasa dan pembinaan dijangka siap menjelang akhir tahun ini.

Program angkasa lepas China sebelum ini telah mendaratkan rover robotik di Marikh dan Bulan, yang merupakan negara ketiga yang meletakkan manusia di orbit.

China telah membuka proses pemilihan angkasawan untuk misi masa depan kepada pemohon dari kawasan pentadbiran khas Macau dan Hong Kong, yang sebelum ini telah dikecualikan.

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Utusan Malaysia

Teruskan Membaca

Mamak News

0 PUTRAJAYA, 2 FEBRUARI 2023 – Kementerian Perdagangan Dalam  Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) ingin memaklumkan bahawa, susulan  daripada pengumuman YAB Perdana Menteri...

Mamak News

0 SINGAPURA: Seorang wanita yang sudah berkahwin dan menjalin hubungan sulit dengan rakan kongsi perniagaannya memasang kamera video mini di tandasnya supaya lelaki itu...

Sukan

0 PASUKAN Johor Darul Ta’zim (JDT) mengakui tidak sabar untuk menguji rumah baharu Selangor FC di Kompleks Sukan Shah Alam yang dijangka siap sepenuhnya...

Mamak News

0 KUALA LUMPUR – Bekas isteri Datuk S.M Faisal S.M Nasimuddin, Emilia Hanafi memberitahu Mahkamah Majistret di sini hari ini sejak menjadi ibu tunggal,...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications