Hi, what are you looking for?

| Kampungmamakcom
#image_title

Sukan

Tiga kejohanan awal penentu nasib


PEMAIN beregu lelaki profesional negara, Ong Yew Sin meng­anggap tiga kejohanan awal bulan depan mampu menjadi penentu kepada peranca­ngan mereka untuk melayakkan diri ke Sukan Olimpik 2024 di Paris, Perancis.

Dia yang bergandingan de­ngan Teo Ee Yi berharap dapat mencatat keputusan membanggakan bagi membolehkan mereka mengurangkan jumlah kejohanan yang perlu disertai musim ini.

Menjelang Januari nanti, Ee Yi-Yew Sin dijadualkan me­nyertai Kejohanan Badminton ­Terbuka Malaysia, Terbuka India dan Indonesia Masters dengan masing-masing memiliki status Jelajah Dunia Super 1000, 750 serta 500.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Bagi saya, tiga kejohanan awal nanti boleh dianggap penting terutamanya Terbuka Malaysia dan India kerana menawarkan mata yang tinggi memandangkan ia adalah kejohanan Super 1000 serta 750.

“Sekiranya keputusan bagus pada kejohanan tersebut, ­mungkin kita boleh pilih kejohanan mana yang mahu disertai. Kita cuba buru lebih banyak mata dalam kejohanan-kejohanan besar seperti Seluruh England,” katanya.

Tambah Yew Sin, mereka perlu bijak membuat perancangan pada saingan musim ini bagi memastikan tidak perlu menyertai banyak kejohanan secara berturut-turut kerana ia mampu memberi kesan kepada tahap kecergasan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ketika ini, Ee Yi-Yew Sin ­berada pada landasan tepat untuk melayakkan diri ke Olimpik Paris 2024 apabila menghuni kedudukan ke-11 dalam ranking kelayakan.

“Kejohanan yang sudah sah kami sertai adalah Terbuka Malaysia, Terbuka India dan Indonesia Masters. Selepas tengok keputusan nanti, baru kami melihat kejohanan lain.

“Kalau kami bermain dalam empat kejohanan berturut-turut juga tidak bagus kerana badan akan menjadi sangat penat. Selain itu, kami juga akan menyertai Seluruh England dan Terbuka Perancis,” ujarnya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sebagai rekod, saingan Terbuka Malaysia 2024 dijadualkan berlangsung di ­Axiata Arena, Bukit Jalil bermula 9 hingga 14 Januari ini.

Ee Yi-Yew Sin pula dijadualkan bertemu beregu Taiwan, Lu Ching Yao-Yang Po Han yang kini menghuni ranking ke-23 dunia di pusingan pertama nanti.


Sumber: Kosmo Sukan

Advertisement. Scroll to continue reading.
Advertisement

Trending

Teruskan Membaca

Sukan

3s SHAH ALAM – Kemenangan Malaysia melangkah ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 terpaksa dibayar harga mahal apabila kedua pemain...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Isteri kepada pelawak Shuib, Watie Hanifiah mendedahkan sikap berdegil enggan mendengar nasihat suami mengakibatkannya menjadi mangsa scammer dengan kerugian mencecah...

Sukan

0 SHAH ALAM – Skuad badminton negara menepati ramalan mara ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 selepas bangkit mengatasi Singapura...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Bertahun menyimpan hasrat untuk memiliki perniagaan sendiri, aktor Zahiril Adzim bersyukur merealisasikan impian apabila membuka sebuah butik sebagai persediaan bersara...

Advertisement