Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

TPM arah henti segera beri permit import kelapa


BAGAN DATUK – Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi mengarahkan pemberian permit import atau AP kelapa dihentikan dengan segera bagi menjaga harga dan penghasilan kelapa tempatan.

Ahmad Zahid ketika ditanya mengenai isu lambakan buah itu di daerah ini yang tidak terjual akibat kemasukan kelapa import dari Indonesia pada harga lebih murah berkata, beliau akan meminta supaya Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan (KPKM) berbuat demikian, dengan segera.

“Saya akan minta supaya Menteri KPKM untuk memberhentikan segera pemberian AP atau permit import kelapa demi menjaga harga dan penghasilan kelapa di negara ini,” katanya ketika hadir di Penutup Program Queenpreneur Baker, di Dewan Sanmarka Orang India di Hutan Melintang, di sini hari ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ditanya mengenai cadangan penubuhan Lembaga Kelapa Malaysia untuk menggalakkan penanaman  kelapa lebih meluas dan bagi mengurangkan import buah tersebut, Ahmad Zahid berkata, perkara itu tidak perlu.

“Tak payah (penubuhan Lembaga Kelapa Malaysia), saya sudah suruh menteri pertanian ‘stop’ (berhenti),” katanya.

Sebelum ini, media melaporkan mengenai kesukaran pekebun dan peraih kelapa di Bagan Datuk untuk memasarkan kelapa berikutan harganya yang rendah disebabkan kemasukan buah itu dari Indonesia.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Bahkan, peraih dan pengusaha kelapa di sini mendakwa kini terdapat lebih 300,000 biji kelapa yang tidak terjual di daerah ini.

Masalah itu dialami sejak tiga bulan lalu menyebabkan kelapa yang tidak terjual kini sudah bercambah. – KOSMO! ONLINE


Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 BATAM: Pulau Rempang di Kepulauan Riau tidak jadi dikosongkan untuk memberi laluan kepada projek mega yang menyaksikan kerjasama Indonesia dengan China menerusi pembinaan...

Mamak News

0 PUTRAJAYA – Ternakan di negara ini dilaporkan bebas daripada penyakit Nipah di mana jangkitannya boleh tersebar melalui sentuhan langsung dengan haiwan terjangkit selain...

Mamak News

0 Warga Emas Jadikan Rumah Tempat ‘Timbunan’ Sampah, Abai Keselesaan Jiran IPOH, 25 Sept (Bernama) — Sikap terlalu prihatin terhadap alam sekitar menyebabkan seorang warga...

Mamak News

0 NEW DELHI, India – Kenaikan tinggi harga bahan masakan utama seperti tomato dan bawang menyebabkan kebanyakan penduduk di India mengurangkan atau tidak menggunakan...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications