Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

TPM mahu setarakan pembangunan Semenanjung, Sarawak, Sabah


PETALING JAYA – Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi mahu pembangunan wilayah disetarakan antara Semenanjung, Sarawak dan Sabah.

Beliau yang juga Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah (KKDW) berkata, perimbangan itu perlu dipastikan memandangkan Malaysia telah pun berusia 60 tahun.

“Perimbangan pembangunan kawasan perdesaan mesti dilakukan agar jurang dapat dirapatkan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Oleh demikian, saya telah bersetuju untuk mengemukakan cadangan kepada Kementerian Pendidikan (KPM) untuk membina bangunan baharu Sekolah Kebangsaan Hj. Bujang, Sebangan.

“Menaik taraf Sekolah Menengah Kebangsaan Sebuyau untuk memastikan anak-anak di kawasan ini dapat belajar dalam suasana kondusif,” katanya dalam satu hantaran di media sosial, hari ini.

Ahmad Zahid berkata, cadangan pembinaan Ibu Pejabat Polis Daerah dan Balai Bomba dan Penyelamat juga telah dimajukan kepada beliau untuk meningkatkan kawalan keselamatan dan memberikan perkhidmatan segera sekiranya berlaku bencana.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kata beliau, dalam aspek pembangunan ekonomi penduduk, beliau mencadangkan kawasan itu menanam kelapa jenis matag yang boleh menghasilkan pengeluaran kira-kira 200 biji kelapa sepokok melalui skim tanaman baharu pokok kelapa.

“Tambahan itu, RM10 juta diperuntukan kepada Giat Mara Sarawak. Peruntukan ini digunakan sebagai latihan serta penempatan pekerjaan bagi anak-anak Sarawak.

“KKDW akan terus memainkan peranan. Saya mengamanahkan Felcra untuk membantu Sarawak mengusahakan dan menguruskan estet padi di Sarawak.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (RISDA) pula memainkan peranan untuk menyantuni pekebun kecil getah di seluruh Sarawak agar nasib pekebun kecil ini dibela,” katanya. – KOSMO! ONLINE


Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 KUALA LUMPUR – Panik melihat anggota Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) membuat sekatan menyebabkan ada penunggang motosikal sanggup membahayakan diri dengan melawan arus bagi...

Mamak News

0 “Tidak Mencela, Memfitnah, Memaki Hamun Terhadap Sesiapa, Keindahan Pekerti Dan Akhlak Rasulullah SAW” – PM PUTRAJAYA —  Bersempena sambutan Maulidur Rasul, Perdana Menteri,...

Mamak News

0 IPOH – Sebanyak 10,568 notis dikeluarkan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) kepada penunggang motosikal atas pelbagai kesalahan sepanjang Op Khas Motosikal 2023 dilancarkan bermula 1...

Sukan

0 IPOH – Biarpun membuat penampilan sulung pada perlumbaan Le Tour de Langkawi (LTdL) 2023, namun ia ternyata tidak mendatangkan masalah buat pelumba Caja...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications