Hi, what are you looking for?

Mamak News

Trend lampu brek hitam bahayakan pengguna lain


PETALING JAYA – Ramai pengguna dikesan membuat modifikasi pada kenderaan termasuk menukar warna lampu dengan menyembur cat hitam di bahagian belakang sehingga lampu brek tidak kelihatan.

Tular di Twitter baru-baru ini, beberapa gambar serta video kenderaan yang dirakam di jalan raya memaparkan pemiliknya melakukan modifikasi seperti itu sekali gus mengundang bahaya kepada pengguna lain.

Melalui ciapan seorang pengguna Twitter, dia memaklumkan rakannya hampir kemalangan disebabkan tindakan tidak masuk akal golongan penggemar ‘make-up’ kereta sehingga sanggup mengabaikan keselamatan pengguna lain.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Ini satu lagi isu, kedai-kedai sekarang spray (cat) sampai gelap! Kawan saya nyaris nak ‘cium’ (berlanggar) sebab tak nampak lampu brek kereta depan.

“Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) tolong kerjasama dan tegur kedai dan pemilik kereta ini sekali,” ciapnya.

Pengguna itu turut mendakwa pemilik kereta tersebut bertindak menyembur cat hitam pada keseluruhan keretanya sehingga tidak menampakkan lampu brek.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Nak modify (ubah suai) kereta, jangan susahkan pengguna lain,” tegasnya.

Dalam pada itu, seorang lagi pengguna berkongsi pandangan bahawa penggunaan lampu ‘albino’ (lampu putih) juga mengundang bahaya terutama ketika berselisih dengan kenderaan lain.

“Lampu ‘albino’ pun kena tengok, lampu ‘albino’ tapi mentol tak tukar pun menyusahkan orang lain lebih-lebih lagi yang ada silau, memang kelabu asap terus waktu memandu,” katanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Rata-rata orang ramai meminta pihak berkuasa lebih tegas dan adakan kawalan sekerap mungkin untuk atasi masalah seperti ini selain dapat mengurangkan indeks kes kemalangan di jalan raya. – KOSMO! ONLINE


Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 KANGAR – Pendakwah bebas, Ustaz Mohamad Wadi Annuar Ayub atau lebih dikenali sebagai Ustaz Wadi Annuar akan dipanggil Jabatan Hal Ehwal Agama Islam...

Mamak News

0 Hannah Yeoh Jumpa Zii Jia Minggu Depan KUALA LUMPUR, 31 Mac (Bernama) — Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh akan mengadakan pertemuan dengan...

Mamak News

0 SEBERANG PERAI – Seramai 12,380 warga asing yang ditahan di depoh imigresen di seluruh negara telah dihantar pulang ke negara masing-masing tahun ini....

Mamak News

0 SEREMBAN – Kementerian Pendidikan (KPM) kini sedang meneliti pendekatan Pelaksanaan Sekolah Mo Khas Komprehensif 9 Tahun (K9) atau Pelaksanaan Peroperasian Sekolah Mo Khas...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications