Hi, what are you looking for?

Mamak News

‘True Love Does Exist’ – Wanita Ini Titip Kata Semangat Untuk Mereka Yang Pernah Bercerai


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

Satu siri ciapan kisah rumah tangga seorang pengguna Twitter menjadi tular selepas diulang kicau lebih 8 ribu kali dan menerima hampir 18 ribu tanda suka setakat ini.

Perkongsian dari Ayu Aziz (@ayuazizz) tersebut dikatakan sangat meruntun jiwa dan menjadi perangsang serta inspirasi buat mereka yang pernah mengalami kehancuran rumah tangga sebelum ini.

Meskipun pada mulanya agak skeptikal dengan kewujudan ‘cinta sejati’, persepsinya itu berubah apabila dia akhirnya ditakdirkan menemui pasangannya yang baharu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Apakah sebenarnya ciri-ciri yang terdapat pada suaminya itu yang disifatkannya sebagai berjaya memberi sinar bahagia dan penemuan kepada cinta sejati yang dicari-carinya selama ini?

Hayati perkongsian yang dibuat di Twitternya berikut untuk dijadikan pengubat rasa kecewa dan kata-kata semangat buat mereka yang masih tercari-cari cinta sejati.

True Love Cinta Sejati

Dulu pun I bercerai. Tapi I sentiasa percaya true love does exist. Cuma I nak kena teruskan mencari.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Lepas kahwin dengan husband I, of course masih ada lagi sikit stigma melekat this is not a true love. Sekadar hubungan tak pasti (even dah kahwin).

But not until..

1) Dia yang jaga I waktu I muntah sakit-sakit sampai terkencing atas lantai. Dia takde rasa geli pun. Dia yang tolong lapkan kencing I, basuhkan semua baju I, tengok muntah I sebab nak tengok I muntah apa. Like literally check muntah I secara details.

Advertisement. Scroll to continue reading.

2) Everytime keluar, EVERYTIME, mesti dia tak lupa step to be gentleman which akan pastikan I dan anak-anak tak jalan tepi jalan without him pimpin we both dekat luar pejalan kaki just to make sure us safe from anything (such as accident, ragut and etc).

3) Yang everytime any house chores including memasak, he will tell me “no need to do it because it’s my job” (to provide food and happiness). And dia yang buat semuanyaaaaa waktu I memang tak sempat atau tak larat nak buat.

4) Selalu cakap thank you over small things. Like thank you masak, thank you ambilkan dia, thank you itu, thank you ini. Small things yang kadang kita lupa nak appreciate.

Advertisement. Scroll to continue reading.

And now, I selalu dengar my husband said thank you setiap kali I cerita pasal my pregnancy journey.

5) Just being him, never want to let my hands jalan solo when he’s around. Even dalam kereta ada whoever, tetap pegang tangan. Depan kawan-kawan dia, no such thing as nak nampak “jantan”. Tetap layan I macam layan I waktu berdua. Tetap peluk I depan orang ramai.

6) Being protective all the time including hujan renyai tetap letak his hand on my head sebab tak nak I kena hujan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Small gestures yang kita selalu lupa that these are the action of the true love.

Small gestures yang I didn’t received from my previous marriage.

7) Getting stronger to face our ujian (of course kitorang diuji) and ujian nilah yang buatkan we both makin sayang to each other because we are completely there for each other.

Advertisement. Scroll to continue reading.

And do I believe in true love now?

I believe since before and now I’m living in it.

Perkahwinan sehingga hari tua tak bermaksud itu true love. Sebab ada perkahwinan yang bermula dari setahun lebih dah tak bahagia.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kekal berkahwin kerana tanggungjawab dan stigma.

Dan tak bermaksud penceraian ialah sebuah hubungan yang gagal. Sebab dengan sebuah penceraian, kita diberikan peluang kedua untuk mencari cinta sejati kita.

Jika dulu bukan cinta sejati, tak mustahil kali ini cinta sejati yang akan bina bahagia hingga hujung nyawa.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Selamanya” itu satu tempoh yang lama.

Jika hari ini umur kita 30 tahun, kemungkinan umur kematian kita ialah 70 tahun. Kita ada baki lagi 40 tahun nak hidup bersama pasangan.

Sudi ke kita hidup derita selama 40 tahun lagi?

Advertisement. Scroll to continue reading.

Atau kita pilih bahagia?

Sumber: Twitter Ayu Aziz (@ayuazizz)

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

3s Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. “Baik Beli Kalau Bayar Sewa Dekat RM1k Sebulan,” Ramai Yang Kena Hadam Selagi Belum Mampu Beli Rumah Semua...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Banyak kisah menarik yang dikongsikan oleh ‘rider’ atau pekerja khidmat penghantaran makanan di media sosial yang menceritakan tentang...

Sukan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. LIVERPOOL – Legenda Liverpool, Michael Owen memberi amaran kepada bekas kelabnya itu agar tidak memandang rendah kemampuan wakil...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Baru-baru ini, kita digemparkan dengan insiden rusuhan penyong bola sepak di sebuah stadium di Indonesia yang menyebabkan angka...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications