Hi, what are you looking for?

Mamak News

Tujuh Kluster Covid-19, 190 Kluster Aktif


PUTRAJAYA: Tujuh kluster baharu dicatatkan yang menjadikan jumlah kluster terkumpul sejak pandemik melanda negara iaitu 6,150 kluster. 

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. Noor Hisham Abdullah berkata, sebanyak 190 kluster aktif direkodkan yang menunjukkan penurunan berbanding semalam, 195 kluster. 

“Jumlah kluster tamat pula sebanyak 5,960 kluster berbanding semalam, 5,948 kluster. Bagi kes positif, ia menunjukkan penurunan iaitu 3,543 kes berbanding semalam, 3,720 kes sekali gus mengatasi pesakit yang sembuh pula, 3,484 kes,” katanya dalam satu kenyataan hari ini. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Noor Hisham berkata, Malaysia merekodkan sebanyak 1.5 peratus bersamaan 53 kes daripada 3,543 kes harian positif Covid-19 melibatkan kategori tiga, empat dan lima, hari ini.

Katanya, bakinya, 3,490 kes bersamaan 98.5 peratus adalah terdiri daripada kategori satu dan dua. 

“Pesakit Covid-19 yang memerlukan rawatan di Unit Rawatan Rapi (ICU) mencatatkan penurunan apabila merekodkan 253 kes berbanding semalam, 257 kes. Jumlah pesakit Covid-19 yang memerlukan alat bantuan pernafasan pula merekodkan penurunan sedikit iaitu 130 kes berbanding semalam, 137 kes,” katanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dalam perkembangan berkaitan kematian, jumlah kematian yang dilaporkan berlakunya penurunan apabila mencatatkan sebanyak 18 kes, berbanding semalam, 31 kes. 

Rekod terbabit adalah setakat pukul 7 petang, hari ini berdasarkan maklumat dikemas kini melalui laman web https://covidnow.moh.gov.my menjadikan keseluruhan kes terkini sebanyak 31,609 kes.

Bagi kes kematian yang dibawa ke hospital (BID), sebanyak tiga daripada 18 kes dengan jumlah keseluruhan sebanyak 6,378 kes.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Utusan Malaysia

Teruskan Membaca

Travel

0 Langkawi antara destinasi pelancongan yang menjadi tumpuan ramai, malah pulau bebas cukai itu juga mempunyai banyak tarikan lain untuk dilawati. Nak cari penginapan...

Mamak News

0 PETALING JAYA – Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) mengeluarkan amaran ribut petir, hujan lebat dan angin kencang di beberapa buah negeri sehingga pukul 6...

Mamak News

0 JAKARTA: Seorang lelaki dari wilayah Soppeng di Sulawesi Selatan ditahan polis selepas bertindak kejam membunuh bapa tirinya yang sedang tidur dengan menggunakan sebatang...

Mamak News

0 Batal Atau Tak Kunyah Gula-Gula Getah Ketika Berpuasa? Ini Jawapan Mufti Di bulan Ramadan ini, pasti ramai diantara kita yang mempunyai masalah nafas...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications