Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Tukar Warna Lampu, Abang Ni Kongsi Tip Nak Basmi Masalah Cicak Dekat Dalam Rumah


tip basmi cicak

Tukar Warna Lampu, Abang Ni Kongsi Tip Nak Basmi Masalah Cicak Dekat Dalam Rumah

Haiwan perosak seperti lipas, cicak, tikus, anai-anai dan lain-lain lagi sangat merbahaya dan boleh mengundang pelbagai masalah.

Haiwan perosak seperti tikus dan lipas boleh mendatangkan bahaya kepada kesihatan manakala anai-anai pula boleh menyebabkan kerosakan pada struktur bangunan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Bagi cicak pula ia boleh menyebabkan pemilik rumah atau bangunan tidak selesa akibat daripada sisa buangan yang merata-rata.

Justeru, ramai yang mula bertanya soalan berkenaan cara untuk membasmi cicak agar tidak masuk dan mengotorkan rumah.

Untuk menjawab persoalan itu, pakar haiwan perosak ini ada tip yang boleh diguna pakai oleh orang ramai untuk membasmi masalah cicak tersebut.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Oleh itu mari kita ikuti perkongsian daripada lelaki ini berkenaan tip membasmi cicak tersebut.

Perkongsian tip membasmi cicak itu telah dilakukan oleh lelaki tersebut menerusi hantaran muat naik video di TikTok @ajpestcontrol miliknya.

Kredit TikTok
Kerap bersihkan sawang di rumah

Menurutnya, tip pertama adalah kerap bersihkan sawang di dalam rumah kita. Ini kerana kalau rumah kita ada banyak sawang, ia bermakna rumah kita mempunyai banyak serangga.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Bila kita selalu bersihkan sawang, nanti serangga yang terperangkap pada sawang pun akan kurang. Secara tak langsung cicak pun akan kurang bermain dekat kawasan yang ada banyak sawang tu,” kata lelaki tersebut.

Seperti semua ketahui, serangga adalah sumber makanan utama bagi cicak. Jika sumber makanan ini dapat dikurangkan maka kehadiran cicak juga akan berkurang.

Kredit TikTok
Tukar warna lampu kepada ‘warm white’

Tip yang kedua adalah dengan menukar warna lampu di rumah kita di bahagian dalam mahupun luar rumah.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Rumah kita selalu guna lampu yang warna putih tu kan? Lampu putih ni selalunya akan menarik serangga pada waktu malam. Sebab tu cicak pun suka lepak dekat kawasan lampu tu,” tambahnya lagi.

Apa yang anda boleh lakukan adalah dengan menukar lampu putih tadi kepada lampu ‘warm white’. Lampu jenis ini berwarna kuning malap dan tidak akan menarik serangga yang banyak.

Gunakan gam perangkap serangga

Advertisement. Scroll to continue reading.

Tip yang seterusnya adalah menggunakan insect glue trap, di mana ia dikatakan sangat berkesan untuk memerangkap cicak di kediaman anda.

Kredit TikTok

“Pengguna insect glue trap ini memang sangat berkesan untuk masalah cicak ni. Beli je dekat mana-mana pasar raya,” terang lelaki itu lagi.

Apa yang anda boleh lakukan adalah dengan menampal perangkap ini di tempat yang anda selalu nampak terdapat banyak cicak.

Advertisement. Scroll to continue reading.

BACA: Lain Dari Lain, Chef Ni Buat Drama Pendek Untuk Kongsi Resipi, Jalan Cerita ‘Plot Twist’ Habis

Panggil pest control

Tip yang keempat adalah dengan memanggil ‘pest control’ atau pakar pengawal haiwan perosak yang bertauliah untuk mengatasi masalah ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Setiap bulan pest control akan datang dan sembur untuk masalah serangga dekat rumah kita. Bila serangga berkurang, maka cicak pun akan lari ke tempat lain untuk meneruskan kelangsungan hidup dia,” jelas lelaki itu lagi berkenaan tip keempat.

Diharap dengan perkongsian ini para pembaca dapat mempelajari bagaimana cara untuk mengatasi masalah untuk membasmi masalah cicak ini.

@ajpestcontrol

Cara paling berkesan untuk basmi masalah cicak. #fyp #pestcontrol #cicak #ajpest

Advertisement. Scroll to continue reading.

♬ Pieces (Solo Piano Version) – Danilo Stankovic

Sumber: TikTok/@ajpestcontrol

The post Tukar Warna Lampu, Abang Ni Kongsi Tip Nak Basmi Masalah Cicak Dekat Dalam Rumah appeared first on Siakap Keli.

Advertisement. Scroll to continue reading.


Artikel asal oleh: Siakap Keli

Teruskan Membaca

Lifestyle

0 Kali terakhir dilihat di Sungai Maong, Kuching Pemilik Dakwa Boleh Bergerak Laju, Kura-Kura Gergasi Melarikan Diri Di Kuching. Individu ini muat naik iklan...

Mamak News

0 Polis Nafi Zayn Rayyan Mangsa Dera PETALING JAYA, 8 Dis (Bernama) — Tiada bekas luka lama akibat penderaan dikesan pada badan kanak-kanak autisme...

Sukan

0 PETALING JAYA – Skuad hi remaja lelaki negara terpaksa akur dengan kehebatan Australia apabila tewas 2-5 di Stadium Hi Nasional, Bukit Jalil sebentar...

Hiburan

0 PETALING JAYA – Pelakon veteran era 1980-an, Datin Maria Arshad masih berada dalam keadaan separuh sedar selepas dimasukkan ke unit rawatan rapi (ICU)...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications