Hi, what are you looking for?

Sukan

Tunku Ismail seru utamakan padang


PEMILIK Johor Darul Ta’zim (JDT), Tunku Ismail Sultan Ibrahim meng­akui seakan hilang idea sekiranya ada pasukan yang menolak tawaran dikemukakan Kementerian Belia dan Sukan (KBS) untuk mela­kukan proses penukaran padang di stadium setiap negeri.

Dalam era bola sepak masa kini, Tunku Ismail merasakan kualiti padang sudah menjadi cerminan kepada pengurusan pasukan dan tidak timbul isu kos selenggara yang terlalu mahal.

“Saya pun tidak faham dan tertanya-tanya (kenapa ada ke­lab menolak tawaran KBS). Tetapi, sekarang masanya untuk berubah dan saya harap tawaran KBS ini secara tidak langsung akan beri peningkatan kepada pasukan dan secara dominonya, ia juga akan beri kesan kepada pasukan kebangsaan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Mungkin (pengurusan) tidak tahu apa-apa tentang bola, tidak ada minat. Negara maju akan beri keutamaan kepada padang dulu kerana padang adalah cermin kepada pengurusan.

“(Kos) selanggara bukan alasan kerana bajet (pasukan) pa­ling kurang RM8 juta, manakala kos selenggara tidak lebih RM300,000 setahun. Mana logik jika tidak boleh jaga padang,” katanya pada sidang media selepas Majlis Perasmian Projek Penggantian Rumput di Stadium Nasional Bukit Jalil, semalam.

Kerja-kerja penukaran rumput dan baik pulih stadium dijangka akan mengambil masa enam bulan dan akan bermula 1 April ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sementara itu, Tunku Ismail juga mendedahkan bahawa pihaknya bersedia untuk melepaskan mana-mana pemain untuk memperkuatkan pasukan kebangsaan mengharungi aksi antarabangsa mengikut kalendar Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA).

“Jika dalam kalendar FIFA saya akan izinkan (lepas pemain) dan saya akan bagi sokongan sepenuhnya. Tetapi, kalau tiada dalam kalendar FIFA, bagi saya (sebagai) orang yang membayar gaji, saya rasa benda itu tiada faedah dan membuang masa.

“Jadi, kalau dalam kalendar FIFA atau mana-mana kejohanan bawah FIFA, memang saya akan memberikan pemain dan saya sedia tawarkan pasukan kebangsaan apa sahaja teknologi yang ada di JDT serta apa sahaja fasili­ti yang ada mereka boleh pakai.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Macam malam ini (semalam) mereka ada latihan di Padang Sri Gelam, pusat latihan kami. Jadi, untuk membantu pasukan kebangsaan saya memang positif daripada awal hingga ke hari ini,” jelasnya.


Sumber: Kosmo Sukan

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 SEBERANG PERAI – Seramai 12,380 warga asing yang ditahan di depoh imigresen di seluruh negara telah dihantar pulang ke negara masing-masing tahun ini....

Mamak News

0 SEREMBAN – Kementerian Pendidikan (KPM) kini sedang meneliti pendekatan Pelaksanaan Sekolah Mo Khas Komprehensif 9 Tahun (K9) atau Pelaksanaan Peroperasian Sekolah Mo Khas...

Mamak News

0 China Mula Buka Sempadan Kepada Kumpulan Pelancong Asing BEIJING, 31 Mac (Bernama-Sputnik) — China membuka semula sempadan untuk kumpulan pelancong asing bermula Jumaat,...

Mamak News

0 SEREMBAN – SIRIM Berhad menyasarkan seramai 50,000 orang usahawan dapat dilahirkan menjelang tahun 2027 menerusi program pembangunan usahawan termasuk inisiatif tanggungjawab sosial korporat...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications