Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

UAI Perjelas Hukum Bungkus Lauk Kenduri


UAI Perjelas Hukum Bungkus Lauk Kenduri

Baru-baru ini, tular di media sosial satu video yang memaparkan seorang wanita bertegas mahu membungkus lauk kenduri seawal jam 10.30 pagi sehingga menimbulkan pertikaman lidah bersama pekerja katering.

Dalam video tersebut, makcik itu berkata dia hanya mahu beberapa jenis lauk untuk dibungkuskan dan dibawa pulang ke rumah.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Bagaimanapun, pekerja katering tersebut menegaskan perkara itu adalah tidak dibenarkan kerana tidak mendapat persetujuan daripada pihak pengurus dan juga tuan rumah.

Video tersebut kemudiannya menimbulkan pelbagai reaksi dalam kalangan warga maya kerana tindakan makcik itu dikatakan tidak beradab memandangkan majlis masih lagi belum bermula.

Rata-rata warga maya juga, mengatakan tindakan itu melampau dan makcik tersebut perlu mengambil tahu tentang hukum membungkus lauk kenduri.

Advertisement. Scroll to continue reading.

BACA: Ditanya Mengenai ‘Isteri Pertama Untuk Dihargai, Isteri Kedua Untuk Dicintai’, Ini Jawapan UAI

Penjelasan UAI
Kredit: Ustaz Azhar Idrus Official/Youtube

Sebelum ini, pendakwah bebas terkenal tanah air, Ustaz Azhar Idrus (UAI) pernah menerangkan perkara tersebut di dalam salah satu ceramah agamanya.

Situasi yang ditanya oleh individu kepada UAI dipercayai adalah sama dengan tindakan makcik tersebut, iaitu membungkus makanan kenduri.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Hamba Allah pergi dekat rumah jiran dia buat kenduri, lepas masak dia ratah lauk. Selepas ratah siap bungkus lagi itu buat balik rumah, apakah hukumnya? Tak cukup bagi orang yang datang petang.

Soalan tersebut menekankan tentang tindakan individu yang tidak beradab membungkus makanan kenduri sehingga lauk tidak cukup untuk orang lain.

“Dia pergi rumah orang, dia makang, ratah lauk pula. Boleh atau tidak? Boleh, kalau dibenarkan oleh tuan rumah.

“Kalau tidak dibenarkan, maka jaga baik-baik.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Kalau kita pergi makan kenduri, sepinggan nasi dan lauk biasa-biasa sahaja. Lebih sedikit, walaupun sedikit pada adat makruh hukumnya. Tapi lebih yang melampau, haram,” jawab UAI.

Dalam pada itu, beliau berkata sekiranya tetamu yang datang tadi telah menjamu selera dan merasakan lauk tersebut sedap, mereka boleh menambahnya.

“Dan bila kita rasa sedap, boleh tambah. Pada adab kebiasaan orang tak marah. Tambah lagi sepinggan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Ramai orang tak ikut adat, biadab namanya. Penuh ni nasi di tengah, ayam patut makan enam orang, dia (ambil) seekor, susun daging, timun Cina bersusun.

“Jadi patut cukup 1,200 orang, 900 orang boleh makan. Ini masalah, haram hukumnya,” ujarnya.

Jelas UAI lagi, jika tuan rumah memberi keizinan untuk mengambil makanan lebih, tetamu tersebut boleh mengambilnya dengan penuh pinggan kerana telah mendapat keizinan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Bagaimanapun, adalah satu keperluan untuk individu menjaga adab jika menghadiri majlis-majlis keramaian.

Menurut penceramah bebas itu, seseorang perlu menjaga adab dan janganlah bersifat mementingkan diri dengan melakukan perkara yang tidak senonoh.

“Kalau kita minta izin, boleh. Jangan wat lapo ngat tak reti bahasa, betui dok? Kita tua dah, muka dahlah hodoh, perangai pula hodoh. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Wat la perangai molek sikit, dah muka kita hodoh. Muka hodoh perangai molek, comey gak nampok.

“Ni muka hodoh, perangai pun nak hodoh. Selepas itu orang rumah dengar, ‘mari dah natang beruk ni’,” ujarnya dalam nada dialek Terengganunya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Ustaz Azhar Idrus Official/Youtube

Artikel asal oleh: Siakap Keli

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 JASIN – Sebanyak 9,000 kampit beras putih pek 10 kilogram (kg) akan dijual pada harga RM26 di program khas jualan terbuka di semua...

Mamak News

0 MANILA: Dewan Rakyat Filipina meluluskan belanjawan 2024 bernilai 5.768 trilion peso (AS$101.3 bilion atau RM476.9 bilion) termasuk peningkatan pembiayaan keselamatan di Laut China...

Sukan

0 PETALING JAYA – Gimnas negara, Sharul Aimy Kamaru Hisam mencipta kejutan apabila membawa pulang pingat gimnastik artistik Sukan Asia Hangzhou menerusi disiplin melombol...

Hiburan

0 Aktres berusia 51 tahun itu berkata, dia pelik dengan sikap individu yang suka memperlekehkan orang lain hanya disebabkan perkara remeh terutama jenis kenderaan dipakai....

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications