Hi, what are you looking for?

| Kampungmamakcom
#image_title

Lifestyle

Ubah Bilik Darjah Jadi Dunia Luar, Guru Dari Lawas Ini Rangkul Anugerah Malaysia Teacher Prize 2023


Siapa sangka kolam renang, pantai atau pesawat boleh dibawa masuk ke dalam bilik darjah?

Ubah Bilik Darjah Jadi Dunia Luar, Guru Dari Lawas Ini Rangkul Anugerah Malaysia Teacher Prize 2023. Nazmi Rosli, dari Sarawak, telah memenangi penghargaan tertinggi dan membawa pulang hadiah wang tunai sebanyak RM50,000 dalam majlis Anugerah Malaysia Teacher Prize 2023 yang diadakan di Kuala Lumpur.

Nazmi, seorang guru Bahasa Inggeris di Sekolah Kebangsaan Long Sebangang, Lawas, dipilih atas usahanya menjadikan pengajaran beliau menarik dengan memperkenalkan ‘dunia luar’ di dalam bilik darjah, seperti memasuki dobi layan diri atau menaiki pesawat, ke dalam kelas hanya menggunakan bahan kitar semula.

Ubah Bilik Darjah Jadi Dunia Luar, Guru Dari Lawas Ini Rangkul Anugerah Malaysia Teacher Prize 2023
Ubah Bilik Darjah Jadi Dunia Luar, Guru Dari Lawas Ini Rangkul Anugerah Malaysia Teacher Prize 2023. Kredit: FMT

Sebagai perintis Kelab Filpen (kelab filem pendek), Nazmi berkata beliau juga menyediakan peluang kepada murid-muridnya untuk meluahkan diri melalui pembuatan filem pendek, termasuk Teether, yang telah diterima di festival filem Horror Unleashed di Portugal.

Mengulas tentang kemenangannya, Nazmi memberitahu Bernama bahawa beliau sangat bersyukur kerana ketabahan beliau akhirnya membuahkan hasil.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Ubah Bilik Darjah Jadi Dunia Luar, Guru Dari Lawas Ini Rangkul Anugerah Malaysia Teacher Prize 2023

“Bagi saya, platform ini adalah peluang bukan sahaja untuk berkongsi cerita kehidupan harian kami sebagai pendidik, tetapi juga untuk menonjolkan akar tujuan hidup kami, baik di dalam maupun di luar kelas.”

Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek, telah menyampaikan anugerah kepada Nazmi.

Beliau berkata, kementerian berkomitmen untuk menutup jurang pendidikan antara kawasan bandar dan pedalaman di Sabah dan Sarawak.

Fokus utama sekarang adalah untuk membaiki sekolah-sekolah yang daif, katanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Baca lagi artikel menarik:

Artikel asal oleh: iloveborneo.my

Advertisement

Trending

Teruskan Membaca

Sukan

0 SHAH ALAM – Skuad badminton negara menepati ramalan mara ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 selepas bangkit mengatasi Singapura...

Sukan

3s SHAH ALAM – Skuad badminton lelaki negara boleh dianggap mendapat laluan selesa apabila diundi bertemu Singapura pada aksi suku akhir Kejohanan Badminton Berpasukan...

Sukan

3s KUALA LUMPUR – Persekutuan Renang Malaysia (MAS) akan melakukan siasatan menyeluruh berhubung dakwaan ratu terjun negara, Datuk Panela Rinong berhubung kemelut dalaman yang...

Hiburan

3s PETALING JAYA – “Lawan tetap lawan.” Demikian luahan wanita bernama Nazatul Nazira yang berdepan saman daripada pelakon, Puteri Sarah membabitkan tuntutan berjumlah RM1...

Advertisement