Hi, what are you looking for?

Sukan

UEFA mula pantau ‘kemewahan’ Chelsea


LONDON– Kesatuan Bola Sepak Eropah (UEFA) mendedahkan bahawa mereka sudah menemui cara untuk menutup kelemahan berkaitan isu perpindahan pemain oleh Chelsea yang berselindung di sebalik kontrak jangka panjang pemainnya.

Dalam laporan sebelum ini, beberapa pasukan yang menjadi seteru Chelsea di EPL menuduh bahawa kelab dari London itu telah melakukan penipuan terhadap Peraturan Kewangan Adil (FFP) sekali gus membolehkan mereka mendapatkan khidmat Mykhailo Mudryk.

The Blues berjaya mendapatkan Mudryk dengan nilai £88 juta (RM467.14 juta) menerusi kontrak selama lapan tahun, namun pasukan-pa­sukan lain menuduh bahawa kontrak jangka panjang itu sebenarnya adalah strategi licik Chelsea meng­agih nilai mengikut tahun untuk mengelak mereka dikenakan tindakan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) menetapkan bahawa kontrak maksimum bagi setiap pemain adalah selama lima tahun, namun kelonggaran diberikan untuk tempoh lebih panjang menyebabkan Chelsea bertindak menggunakan kelebihan tersebut.

Namun, UEFA bakal me­netapkan bahawa mereka tidak akan mencampuri urusan tempoh kontrak yang diberikan kepada pemain, namun nilai pembelian itu hanya akan dikira berdasarkan tempoh lima tahun sahaja.

Selepas pemilikan kelab kini dipegang oleh jutawan dari Amerika Syarikat, Todd Boehly, Chelsea dilaporkan sudah membelanjakan sebanyak £460 juta (RM2.44 bilion) membawa masuk pemain-pemain baharu sejak Julai lalu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Jumlah perbelanjaan itu menjadi rekod baharu yang dianggap paling tinggi pernah dilakukan di dunia dan di EPL apabila ia hanya melibatkan perbelanjaan bagi tempoh dua jendela perpindahan pada musim yang sama.

Rekod sebelum ini dipegang oleh Manchester City yang mengeluarkan perbelanjaan sebanyak £328.1 juta (RM1.74 bilion) pada musim 2017/18.

Biarpun pemain-pemain baharu dibeli Chelsea tidak akan berdepan sebarang tindakan dan dibenarkan untuk beraksi, namun jumlah perbelanjaan ber­kenaan akan menyebabkan kelab itu akan dikenakan had sekatan tertentu untuk berbelanja pada jendela perpindahan selepas ini. – AGENSI

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Kosmo Sukan

Teruskan Membaca

Mamak News

0 JAKARTA: Perhimpunan Advat Indonesia (Peradi) bekerjasama dengan Majlis Peguam Malaysia dalam usaha memajukan peranan masing-masing di persada antarabangsa. Perkara itu diumumkan oleh Pengerusi...

Hiburan

0 KAJANG – Penyanyi Sissy Imann mengakui menyesal terlampau mengikut emosi sehingga mengambil keputusan menjual album sulung hanya pada harga RM20, sedangkan kos pembikinan...

Mamak News

0 KANGAR – Bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sanglang cedera pada bahagian kepala selepas diserang seorang lelaki dipercayai bermasalah mental di Masjid Alwi,...

Sukan

0 PETALING JAYA – Pasukan Johor Darul Ta’zim (JDT) melaungkan amaran selepas berjaya menewaskan pasukan gergasi Rusia, Lomotiv Moscow 1-0 pada aksi persahabatan sempena...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications