Hi, what are you looking for?

Covid-19

Umrah: Lebih wajar dahulukan bantu mangsa banjir


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

GEORGETOWN: Usaha membantu rakyat yang mengalami kesukaran hidup dan terjejas teruk akibat bencana banjir lebih wajar didahulukan ketika ini daripada menunaikan ibadah umrah terutama bagi mereka yang pernah menunaikan ibadah itu.

Mufti Pulau Pinang, Datuk Seri Dr. Wan  Salim Wan Mohd. Noor berkata, umat Islam memang digalakkan, malah boleh menjadi wajib untuk membantu saudaranya yang susah.

“Selain itu, perlu difahami amalan atau kebajikan yang manfaatnya melampaui pelakunya kepada orang lain adalah lebih berpahala dan lebih disukai Allah SWT daripada amalan yang manfaatnya hanya terhad kepada pelakunya sahaja. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Saya menyeru umat Islam khususnya golongan kaya-raya supaya merebut pahala lumayan yang dijanjikan Allah SWT untuk membantu saudaranya yang susah,” katanya di sini hari ini.

Justeru, beliau menyifatkan keputusan kerajaan menangguhkan sementara pelaksanaan ibadah umrah adalah wajar terutama untuk melindungi jemaah daripada penularan jangkitan Covid-19 varian Omicron. 

Namun, katanya, umat Islam di negara ini perlu mendapat penjelasan lanjut tentang keperluan menangguhkan ibadat berkenaan dari sudut hukum fiqah. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Penjelasan dari sudut fiqah ini wajar agar tidak berlaku salah faham bahawa kerajaan menghalang umat Islam di negara ini daripada menunaikan kewajipan yang dituntut oleh agama mereka. 

“Sebenarnya tiada mana-pihak yang ingin menghalang sesiapa pun untuk ke Tanah Suci bagi melaksanakan ibadah berkenaan,” katanya.

Wan Salim berkata, kerajaan pasti akan membenarkan perjalanan untuk mengerjakan ibadah umrah sebaik sahaja  ancaman varian Omicron berakhir. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Mengulas lanjut, beliau berkata, para ulama bersepakat tentang kelebihan ibadah umrah, walaupun mereka berbeza pandangan tentang hukumnya antara wajib atau sunat yang digalakkan (mustahabbah). 

Sabtu lalu, Kementerian Kesihatan menangguhkan ibadah umrah berkuat kuasa 8 Januari ini berikutan penularan Covid-19 varian Omicron dan kelmarin, Kabinet bersetuju penangguhan  selama sebulan untuk memperketatkan prosedur operasi standard (SOP). – UTUSAN

 

Advertisement. Scroll to continue reading.Sumber: Utusan Malaysia

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. CHECHNYA: Pemimpin republik ini, Ramzan Kadyrov tidak teragak-agak untuk menghantar tiga anak remaja lelakinya menyertai barisan hadapan untuk...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – Polis menerima laporan berhubung seorang lelaki dipercayai pesakit mental membaling pisau di sebuah restoran makanan segera...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Polis terima laporan aktiviti penyamaran sebagai Pegawai Tinggi KDN PUTRAJAYA, 4 Okt (Bernama) — Polis menerima laporan berhubung...

Sukan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – Dua gol pantas dalam tempoh empat minit dilihat sebagai punca utama kekalahan 2-3 skuad hi...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications