Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

USM, SpaceIn Lancar Satelit Piko Pertama Malaysia 


usm satelit piko

USM, SpaceIn Lancar Satelit Piko Pertama Malaysia 

GEORGE TOWN, (Bernama) — Universiti Sains Malaysia (USM) dan SpaceIn Sdn Bhd, sebuah syarikat spin-off USM yang terlibat dalam pembuatan satelit kecil dan perkhidmatan Internet benda (IoT) melakar sejarah dengan pelancaran satelit piko pertama Malaysia, SpaceANT-D semalam.

USM dalam kenyataan semalam memaklumkan pelancaran berkenaan menggunakan roket Falcon 9 milik Space X dari Vandenberg Space Force Base, California pada 2.47 pagi waktu tempatan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“SpaceANT-D akan dilepaskan daripada ‘deployer’ Alba Orbital dalam masa tujuh ke 10 hari lagi dan kemudiannya isyarat pertama satelit akan dihantar ke stesen bumi. SpaceANT-D berukuran 5x5x5 sentimeter dan berat kurang daripada 250 gram itu akan mendemonstrasikan misi penstoran dan penghantaran data untuk aplikasi IoT.

“Dinamakan ‘Space Advance Network Technology’ (SpaceANT), ia akan menerima data daripada sensor di bumi dan kemudiannya data dihantar semula ke stesen bumi. Dari stesen bumi, data akan dihantar ke ‘cloud’ untuk memudahkan pengambilan data oleh pengguna,” menurut kenyataan itu.

Menurut USM, misi berkenaan merupakan hasil usaha bersama antara universiti itu, SpaceIn dan Persatuan Pemancar Radio Amatur Malaysia (MARTS) dan menandakan pencapaian penting dalam usaha negara untuk mencapai Eksplorasi Angkasa Malaysia 2030.

Advertisement. Scroll to continue reading.

BACA JUGA: Suri Rumah Ditemukan Maut Dengan Tiga Kesan Tikaman Di Dada

Kenyataan itu memaklumkan pelancaran satelit berkenaan juga menunjukkan komitmen USM dan SpaceIn untuk membangunkan bakat tempatan, menggalakkan inovasi dan memajukan industri angkasa di Malaysia.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif SpaceIn Dr Norilmi Amilia Ismail dalam kenyataan sama berkata pihaknya gembira dengan pelancaran itu dan SpaceIn bercita-cita untuk memimpin aktiviti penjelajahan angkasa di Malaysia.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Kami percaya dengan pengurangan kos melalui penggunaan satelit kecil akan memberi lebih banyak peluang kepada semua untuk menggunakan teknologi angkasa bagi menyelesaikan pelbagai masalah industri dan kehidupan.

“Antara industri tumpuan SpaceIn untuk penggunaan satelit SpaceANT ini ialah industri pertanian, perhutanan serta minyak dan gas,” katanya.

SpaceIn merupakan satu daripada pemenang program ‘accelerator’ SUPERB yang ditawarkan oleh Unit Peneraju Agenda Bumiputera (TERAJU), sebuah agensi tindakan afirmatif bumiputera yang strategik yang ditubuhkan pada 2011 di bawah Jabatan Perdana Menteri.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Geran yang dimenangi telah digunakan untuk membiayai pembangunan SpaceANT-D dan SpaceIn juga menerima dana daripada Cradle untuk pembangunan pusat data satelit di USM.

Sumber: BERNAMA

The post USM, SpaceIn Lancar Satelit Piko Pertama Malaysia  appeared first on Siakap Keli.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Artikel asal oleh: Siakap Keli

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Bantuan Kepada Penduduk Palestin Di Gaza Tidak Cukup – PBB WASHINGTON, 30 Nov (Bernama-AA) — Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Antonio Guterres...

Hiburan

0 PETALING JAYA – “Selepas jadi bapa, rasa muda semula (ketawa). Demikian respons rawak hero Malaya, Remy Ishak apabila disuakan pertanyaan bagaimana perasaan selepas...

Sukan

0 MENTERI Belia dan Sukan, Hannah Yeoh berharap ‘perang’ yang tercetus antara Pesuruhjaya Sukan, Suhardi Alias dan Majlis Olimpik Malaysia (MOM) tidak berterusan sepanjang...

Mamak News

0 SEMARANG: Seorang kanak-kanak perempuan berusia lapan tahun tular dalam media sosial kerana kepetahannya bertutur dalam bahasa Inggeris dengan loghat British. Kinara Arnintya Pratista,...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications