Hi, what are you looking for?

Mamak News

(Video) Muak Tunggu Jalan Raya Rosak Tak Dibaiki, Penduduk Nekad Tanam Padi Atas Jalan Sebagai Tanda Protes


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

Gara-gara sudah muak tunggu jalan raya yang rosak teruk tidak dibaiki, sejumlah penduduk di Dusun Sumberejo, Desa Glundengan, daerah Wuluhan, Indonesia telah bertindak menanam padi pada jalan tersebut sebagai tanda protes ke atas pihak berwajib.

Video tindakan penduduk tersebut menanam padi itu lantas menjadi tular selepas ianya dikongsikan di media sosial.

Dalam video itu, dapat dilihat terdapat beberapa orang yang sedang tekun menanam padi, sementara beberapa orang yang lain dilihat sedang berdiri menyaksikan tindakan protes tersebut.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ada juga yang dilihat turut menanam pokok pisang pada jalan itu. Perakam video berkenaan sempat meminta pandangan daripada pemandu kenderaan yang menggunakan jalan tersebut.

Beberapa pengguna jalan raya memberikan pandangan yang menyokong tindakan penduduk menanam padi tersebut.

Perakam video itu turut bertanyakan kepada penduduk yang menanam padi berkenaan adakah mereka kerap membayar cukai. Penduduk tersebut lantas menjawab bahawa mereka sering membayar cukai. Justeru daripada itu, mereka menuntut agar jalan tersebut segera diperbaiki.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ketua Polis Wuluhan AKP Solekhan Arif mengesahkan tindakan protes yang dilakukan penduduk tersebut. Menurutnya, penduduk itu melakukan tindakan tersebut bagi menuntut supaya jalan berkenaan dibaik pulih dengan segera.

“Ianya dilakukan sebagai bentuk protes daripada penduduk akibat jalan itu rosak teruk,” kata Arif.

Bagaimanapun, sambung Arif, pihaknya telah menasihatkan kepada penduduk supaya tidak mengambil tindakan yang boleh mengganggu keselamatan dan keselesaan penduduk lain. Ianya kerana, hampir separuh jalan itu ditanam dengan padi.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Alhamdulillah, setelah kami memberikan nasihat, akhirnya penduduk itu membersihkan tanaman padi yang ditanam di atas jalan tersebut,” ujar Arif.

 

 

Sumber: detik news

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Artikel ini diolah & diterbitkan ke Siakap Keli dengan kebenaran dari sumber asal. Pada tahun 2006, kita menyaksikan...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PETALING JAYA – Seorang pengguna berkongsi kejadian malang menimpa dirinya apabila mi sup yang dimakannya di sebuah kedai...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – Lapan warga Afrika ditahan bagi membantu siasatan seorang lelaki yang maut ditetak di kawasan pusat...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Syarikat pengeluar barangan sukan Thailand, Warrix memperkenalkan bola sepak rasmi Kejohanan Bola Sepak ASEAN, Piala AFF Mitsubishi Electric...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications