Hi, what are you looking for?

Mamak News

(Video) Viral Air Bukit Turun Deras Di Kampung Sejingkat, Ini Respon APM Kuching


Tular sebuah video yang menunjukkan situasi cemas apabila berlaku limpahan air deras dari bukit menuruni ke kawasan perkampungan di Kampung Sejingkat Kuching awal pagi tadi.

Menerusi videoa yang dikongsaikan, menunjukkan hujan lebat dan mengakibatkan air deras melalui celahan kawasan perumahan.

Justeru itu, Angkatan Pertahan Awam Kuching (APM) telah melalkukan permantauan kawasan berisiko banjir di Daerah Kuching kerana sekarng merupakan fasa Monsun Timur Laut.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurut Timbalan Respon Pemantauan APM Kuchng berkata pihaknya menerima laporan kejadian insiden air deras turun dari atas bukit di kawasan kampung.

Hasil daripada pemantaun mendapati keadaan hujan lebat mengakibatkan limpahan air deras menuruni kawasan bukit di kawasan kampung berkenaan.

Bagaimanapun, pemantauan lokasi mendapati situasi adalah terkawal dan tiada sebarang insiden bencana berlaku. Oleh itu, penduduk diingatkan berjga-jaga dengan sebarang kemungkinan yang berlaku.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sila hubungi nombor hotline kecemasan :

1. MERS 999
2. PKOD Kuching 082252940/082252941
3. Bilik Gerakan Bencana Daerah Dan Bahagian Kuching
082-547827& 082-547934

Advertisement. Scroll to continue reading.

 

 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Video Kosmo via Muhammad Khalid, APM

Teruskan Membaca

Travel

0 Langkawi antara destinasi pelancongan yang menjadi tumpuan ramai, malah pulau bebas cukai itu juga mempunyai banyak tarikan lain untuk dilawati. Nak cari penginapan...

Mamak News

0 PETALING JAYA – Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) mengeluarkan amaran ribut petir, hujan lebat dan angin kencang di beberapa buah negeri sehingga pukul 6...

Mamak News

0 JAKARTA: Seorang lelaki dari wilayah Soppeng di Sulawesi Selatan ditahan polis selepas bertindak kejam membunuh bapa tirinya yang sedang tidur dengan menggunakan sebatang...

Mamak News

0 Batal Atau Tak Kunyah Gula-Gula Getah Ketika Berpuasa? Ini Jawapan Mufti Di bulan Ramadan ini, pasti ramai diantara kita yang mempunyai masalah nafas...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications