Hi, what are you looking for?

Mamak News

(Video) Viral Air Bukit Turun Deras Di Kampung Sejingkat, Ini Respon APM Kuching


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

Tular sebuah video yang menunjukkan situasi cemas apabila berlaku limpahan air deras dari bukit menuruni ke kawasan perkampungan di Kampung Sejingkat Kuching awal pagi tadi.

Menerusi videoa yang dikongsaikan, menunjukkan hujan lebat dan mengakibatkan air deras melalui celahan kawasan perumahan.

Justeru itu, Angkatan Pertahan Awam Kuching (APM) telah melalkukan permantauan kawasan berisiko banjir di Daerah Kuching kerana sekarng merupakan fasa Monsun Timur Laut.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurut Timbalan Respon Pemantauan APM Kuchng berkata pihaknya menerima laporan kejadian insiden air deras turun dari atas bukit di kawasan kampung.

Hasil daripada pemantaun mendapati keadaan hujan lebat mengakibatkan limpahan air deras menuruni kawasan bukit di kawasan kampung berkenaan.

Bagaimanapun, pemantauan lokasi mendapati situasi adalah terkawal dan tiada sebarang insiden bencana berlaku. Oleh itu, penduduk diingatkan berjga-jaga dengan sebarang kemungkinan yang berlaku.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sila hubungi nombor hotline kecemasan :

1. MERS 999
2. PKOD Kuching 082252940/082252941
3. Bilik Gerakan Bencana Daerah Dan Bahagian Kuching
082-547827& 082-547934

Advertisement. Scroll to continue reading.

 

 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Video Kosmo via Muhammad Khalid, APM

Teruskan Membaca

Hiburan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – Filem Spilt Gravy arahan Datuk Zahim Albakri Ikmal mendominasi 14 daripada 26 pencalonan pada Festival...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Kajian Terbaru Dapati Kematian Bruce Lee Mungkin Disebabkan Minum Air Terlalu Banyak Setelah hampir 50 tahun selepas kematian...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. WASHINGTON: Pentadbiran Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden melarang kelulusan peralatan telekomunikasi baharu daripada Huawei Technologies dan ZTE...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PETALING JAYA – Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad memaklumkan kepada 4,566 pengundi yang menyongnya pada Pilihan...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications