Hi, what are you looking for?

Mamak News

Virus maut Langya muncul di China


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

BEIJING – Sejenis virus baharu digelar Langya dipercayai menjadi punca berpuluh-puluh penduduk China mengalami simptom seperti selesema dengan pakar-pakar kesihatan menyuarakan kebimbangan berikutan jangkitannya yang boleh membawa maut, lapor portal berita MailOnline.

Henipavirus Langya atau LayV dikesan pada 35 orang di wilayah timur Henan dan Shandong. Namun, tiada kes yang mengakibatkan kematian dan kebanyakannya bergejala ringan dengan pesakit mengalami simptom seperti selesema.

Kebarangkalian bagi virus Langya membawa maut adalah tiga perempat dalam kes yang serius.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Satu kajian yang diterbitkan mendedahkan virus itu mula dikesan pada manusia pada 2019 dengan kes terbaharu kembali muncul tahun ini.

Pakar yang menyiasat virus itu percaya bahawa kes manusia adalah sejenis ‘sporadik’. Sporadik merupakan kes di mana individu tidak mempunyai sejarah perjalanan dan tidak berhubung dengan kontak rapat Langya, namun disahkan positif virus tersebut.

Penyelidik yang diketuai oleh Institut Mikrobiologi dan Epidemiologi Beijing menerbitkan penemuan mereka mengenai virus itu dalam New England Journal of Medicine.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Mereka mengesan kes pertama sebelum Januari 2019 di Shandong yang mendorong kepada kewujudan kluster 14 kes ditemui pada tahun berikutnya di kedua-dua wilayah.

Tiada jangkitan ditemui pada tahun pertama pandemik Covid-19 iaitu pada Januari hingga Julai 2020 dengan penyelidik menghentikan kerja penyelidikan untuk mencegah penyebaran Covid-19.

Penyelidik mengesan simptom pada pesakit untuk melihat keterukan keadaan mereka yang dijangkiti virus itu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Simptom paling biasa dialami oleh pesakit Langya adalah demam dengan semua individu yang dijangkiti mengalami peningkatan suhu badan yang agak tinggi.

Ia diikuti dengan keletihan (54 peratus), batuk (50 peratus), hilang selera makan (50 peratus), sakit otot (46 peratus) dan rasa mual (38 peratus).

Sekitar 35 peratus pula mengalami masalah berkaitan hati, manakala lapan peratus mengalami kemerosotan fungsi buah pinggang.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Selain itu, di samping tikus, virus itu juga dikesan pada anjing (lima peratus) dan kambing (dua peratus).

“Tiada hubungan rapat atau sejarah pendedahan biasa dalam kalangan pesakit, yang menunjukkan bahawa jangkitan dalam populasi manusia mungkin bersifat sporadik.

“Pengesanan kenalan sembilan pesakit dengan 15 ahli keluarga kenalan rapat mendedahkan tiada penularan Langya dalam kontak rapat,” demikian menurut kajian tersebut.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Langya berasal daripada keluarga yang sama dengan virus Nipah iaitu patogen maut yang biasanya ditemui dalam kelawar.

Seperti Covid-19, Nipah boleh merebak melalui titisan pernafasan namun, ia jauh lebih membawa maut, membunuh sehingga tiga perempat orang yang dijangkitinya. – Agensi 


Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Sukan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PETALING JAYA – Harapan skuad bawah 17 (B-17) negara untuk mengutip tiga mata berharga tidak kesampaian selepas seri...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KOTA KINABALU – Pelajar Universiti Malaysia Sabah (UMS) dinasihatkan berwaspada dengan taktik penipuan yang menawarkan rumah sewa di...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. DAKAR: Tiga anggota pasukan pengaman Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Bangladesh terbunuh dalam kejadian letupan bom tepi jalan di...

Hiburan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – Penyanyi juga pengacara, Sissy Imann mengakui pernah menolak ajakan kenalan dalam industri untuk berpura-pura berpacaran...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications