Hi, what are you looking for?

Mamak News

Wanita berdepan risiko kematian lebih tinggi jika dibedah doktor lelaki?


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

LONDON: Satu kajian mendapati pesakit wanita berdepan risiko kematian lebih tinggi iaitu kira-kira satu pertiga apabila menjalani pembedahan yang dilakukan oleh pakar bedah lelaki.

Lapor Daily Mail, kajian itu mendakwa pesakit wanita juga berisiko tinggi untuk mendapat komplikasi selain berpotensi dimasukkan semula dan tinggal lebih lama di hospital apabila dibedah oleh doktor lelaki.

Bagaimanapun, hasil kajian itu tidak menunjukkan sebarang perubahan apabila doktor wanita melakukan pembedahan membabitkan pesakit lelaki.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Meskipun punca itu tidak dapat dipastikan, para saintis memberi amaran terhadap penemuan tersebut dan menggesa agar tindakan segera diambil.  

Sekumpulan penyelidik dari Universiti Toronto di Ontario, Kanada mengkaji lebih 1.3 juta rekod pesakit yang membabitkan pembedahan dilakukan oleh kira-kira 3,000 pakar bedah.

Daripada jumlah semua pesakit wanita, seramai 93,000 orang dibedah oleh doktor wanita manakala 667,000 menjalani pembedahan dilakukan oleh pakar bedah lelaki.  

Advertisement. Scroll to continue reading.

Bagi semua pesakit lelaki pula, seramai 510,000 menjalani pembedahan oleh pakar bedah lelaki dan 50,000 lagi dibedah oleh doktor wanita.  

Analisis data mendapati golongan wanita berdepan risiko kematian lebih tinggi iaitu 32 peratus apabila dibedah oleh lelaki berbanding wanita yang melakukan pembedahan mereka.

Kajian itu diterbitkan dalam jurnal Jama Surgery. – AGENSI 

Advertisement. Scroll to continue reading.

 Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PETALING JAYA – Dumen rahsia milik seorang pengarah produksi yang dilarikan bekas pekerjanya, seorang warga China sejak tahun...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Artikel ini diolah & diterbitkan ke Siakap Keli dengan kebenaran dari sumber asal. Pada tahun 2006, kita menyaksikan...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PETALING JAYA – Seorang pengguna berkongsi kejadian malang menimpa dirinya apabila mi sup yang dimakannya di sebuah kedai...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – Lapan warga Afrika ditahan bagi membantu siasatan seorang lelaki yang maut ditetak di kawasan pusat...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications