Hi, what are you looking for?

Mamak News

Wanita berdepan risiko kematian lebih tinggi jika dibedah doktor lelaki?


LONDON: Satu kajian mendapati pesakit wanita berdepan risiko kematian lebih tinggi iaitu kira-kira satu pertiga apabila menjalani pembedahan yang dilakukan oleh pakar bedah lelaki.

Lapor Daily Mail, kajian itu mendakwa pesakit wanita juga berisiko tinggi untuk mendapat komplikasi selain berpotensi dimasukkan semula dan tinggal lebih lama di hospital apabila dibedah oleh doktor lelaki.

Bagaimanapun, hasil kajian itu tidak menunjukkan sebarang perubahan apabila doktor wanita melakukan pembedahan membabitkan pesakit lelaki.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Meskipun punca itu tidak dapat dipastikan, para saintis memberi amaran terhadap penemuan tersebut dan menggesa agar tindakan segera diambil.  

Sekumpulan penyelidik dari Universiti Toronto di Ontario, Kanada mengkaji lebih 1.3 juta rekod pesakit yang membabitkan pembedahan dilakukan oleh kira-kira 3,000 pakar bedah.

Daripada jumlah semua pesakit wanita, seramai 93,000 orang dibedah oleh doktor wanita manakala 667,000 menjalani pembedahan dilakukan oleh pakar bedah lelaki.  

Advertisement. Scroll to continue reading.

Bagi semua pesakit lelaki pula, seramai 510,000 menjalani pembedahan oleh pakar bedah lelaki dan 50,000 lagi dibedah oleh doktor wanita.  

Analisis data mendapati golongan wanita berdepan risiko kematian lebih tinggi iaitu 32 peratus apabila dibedah oleh lelaki berbanding wanita yang melakukan pembedahan mereka.

Kajian itu diterbitkan dalam jurnal Jama Surgery. – AGENSI 

Advertisement. Scroll to continue reading.

 Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 PETALING JAYA – Sebuah keluarga yang mempunyai tanggungan dua orang anak atau lebih memerlukan sekurang-kurangnya RM2,000 sebulan sebagai perbelanjaan membeli barang basah atau...

Mamak News

0 Budak Empat Tahun Lompat Dari Tingkat 26 Guna Payung, Terpengaruh Teng Kartun Gara-gara terpengaruh teng kartun, seorang kanak-kanak lelaki berusia empat tahun bertindak...

Mamak News

0 SUNGAI PETANI – Tindakan seorang pemandu Grab berhenti di luar lorong kecemasan mengundang padah apabila dia maut dilanggar sebuah lori dalam kemalangan di...

Mamak News

0 Rumah Kongsi Lapan Pintu Musnah Dalam Kebakaran MELAKA, 29 Mei (Bernama) — Sebanyak lapan pintu rumah kongsi berkeluasan 3,962 meter persegi di sebuah...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications