Hi, what are you looking for?

| Kampungmamakcom

Mamak News

Wanita berhenti kerja untuk jadi ‘anak sepenuh masa’, ibu bapa beri gaji bulanan


BEIJING: Keputusan seorang wanita berusia 40 tahun untuk berhenti kerja dan berkhidmat sebagai ‘anak perempuan sepenuh masa’ kepada kedua ibu bapanya mencetuskan kontroversi di China baru-baru ini.

Tahun lalu, selepas 15 tahun bertugas di sebuah agensi berita, wanita dikenali sebagai Nianan mengambi keputusan meninggalkan syarikat itu kerana tidak tahan dengan tekanan kerja yang luar biasa dan perlu bersedia dipanggil ke pejabat walaupun ketika bercuti.

Namun Nianan beruntung kerana ibu bapanya memberikan tawaran pekerjaan yang lebih baik dengan hanya meluangkan masa menjaga dan menemani mereka setiap hari.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ibu bapa wanita itu turut bersetuju membayar gaji sebanyak 4,000 yuan (RM2,624) sebulan jika dia kembali tinggal bersama mereka untuk menguruskan keperluan seharian kedua orang tuanya itu.

Selepas setahun ‘bekerja’ dengan ibu bapanya, Nianan menyifatkan tugas baharunya penuh nikmat kasih sayang malah dia merasa gembira menemani ibu dan bapanya membeli-belah barangan runcit dan memasak makan malam bersama mereka setiap hari.

Malah Nianan berkata, dia sempat membawa ibu bapanya bersiar-siar dan mempunyai satu jam untuk menari dengan mereka setiap hari yang jarang dapat dilakukannya sebelum ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Saya juga bertanggungjawab untuk menguruskan elektronik di sekitar rumah dan merancang satu atau dua perjalanan keluarga setiap bulan. Rutin ini sangat menggembirakan malah ibu bapa saya tidak kisah jika saya tidak mahu bekerja lagi dan terus tinggal bersama mereka,” katanya

Nianan memberitahu South China Morning Post, gaji bulanannya dibayar daripada pencen bulanan ibu bapanya sekitar 100,000 yuan (RM65,618).

Kisah Nianan mencetuskan perdebatan hangat dalam talian di China dengan sesetengah orang mengkritik wanita itu, menuduhnya sebagai ‘biawak hidup’ dan mahu bergantung kepada harta ibu bapanya dengan alasan menjadi ‘anak perempuan sepenuh masa’.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Namun ramai juga yang menyokong Nianan dan berpendapat tindakannnya tidak salah kerana budaya kerja selama 12 jam sehari setiap enam hari seminggu menyebabkan ramai mengalami keletihan dan kemurungan yang teruk.


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.
Advertisement

Trending

Teruskan Membaca

Sukan

3s SHAH ALAM – Kemenangan Malaysia melangkah ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 terpaksa dibayar harga mahal apabila kedua pemain...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Isteri kepada pelawak Shuib, Watie Hanifiah mendedahkan sikap berdegil enggan mendengar nasihat suami mengakibatkannya menjadi mangsa scammer dengan kerugian mencecah...

Sukan

0 SHAH ALAM – Skuad badminton negara menepati ramalan mara ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 selepas bangkit mengatasi Singapura...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Bertahun menyimpan hasrat untuk memiliki perniagaan sendiri, aktor Zahiril Adzim bersyukur merealisasikan impian apabila membuka sebuah butik sebagai persediaan bersara...

Advertisement