Hi, what are you looking for?

Mamak News

Wanita Pengsan, Lelaki Meraung Disebat 100 Kali


Didakwa Berzina: Wanita Pengsan, Lelaki Meraung Disebat 100 Kali

Sepasang kekasih yang ditangkap kerana didakwa berzina telah dijatuhkan hukuman 100 kali sebatan oleh Mahkamah Syariah Muelaboh di Aceh Barat semalam, lapor Kompas.

Tertuduh lelaki, 40, dan pasangannya, 37, yang masing-masing dari kampung Johan Pahlawan dijatuhkan hukuman sebatan sebanyak 100 kali oleh pendakwa raya daerah Aceh Barat.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Difahamkan, tertuduh wanita telah jatuh pengsan ketika sebatan terakhir (ke-100) dilakukan sebelum dihantar ke ambulans yang tersedia di lokasi hukuman untuk mendapatkan rawatan lanjut.

Tertuduh dikatakan sedar semula selepas beberapa minit mendapatkan rawatan perubatan tersebut.

Sementara itu, tertuduh lelaki pula hanya dilihat meraung menahan kesakitan apabila sebatan dilakukan terhadapnya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

disebat 100 kali Kredit: Kompas

Melihat keadaan tertuduh (perempuan) jatuh pengsan, Pendakwa Raya daerah Aceh Barat, Darma Mustika mengatakan bahawa rawatan perubatan akan dijalankan mengikut peruntukan yang telah ditetapkan.

“Jika semasa pemeriksaan kesihatan dilakukan, ia mesti dirawat dan apabila sudah sembuh sudah pasti dia akan pulang ke keluarganya,” katanya.

Sehubungan itu, pihaknya komited untuk meneruskan hukuman sebat terhadap defendan yang didapati bersalah berdasarkan keputusan Mahkamah Syariah Muelaboh.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Justeru berhubung perkara itu, beliau meminta Kerajaan Aceh Barat menyokong sepenuhnya pelaksanaan hukuman sebat terhadap pesalah yang melanggar undang-undang syariah sebagai penguatkuasaan sistem perundangan Islam di kawasan itu.

Memetik Kompas, kedua-dua tertuduh menjalani hukuman sebatan berikutan keputusan mahkamah yang telah dibicarakan pada Disember 2022.

Sebelum ini, kedua-dua tertuduh terbabit dikatakan telah menjalani hukuman penjara sekitar dua bulan di Lapas Kelas IIB Meulaboh.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Kompas

Artikel asal oleh: Siakap Keli

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Sukan

0 BINTANG Manchester City, Newcastle United dan Manchester United dijangka menjadi pilihan kebanyakan pengurus untuk cuba mengatur perancangan terbaik bagi Fantasi Liga Perdana Inggeris...

Mamak News

0 PUTRAJAYA – Jabatan Insolvensi Malaysia sedang merangka beberapa cadangan pindaan terhadap Akta Insolvensi 1967 (Akta 360) bagi menambah baik sistem pentadbiran kebankrapan termasuk...

Mamak News

0 Sering Kena Maki Dan Paksa Buat “OT”, Lelaki Nekad Tikam Bos Hingga Mati Seorang pengawal keselamatan didakwa menikam bosnya hingga mati kerana memaksanya...

Mamak News

0 JAKARTA: Perhimpunan Advat Indonesia (Peradi) bekerjasama dengan Majlis Peguam Malaysia dalam usaha memajukan peranan masing-masing di persada antarabangsa. Perkara itu diumumkan oleh Pengerusi...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications