Hi, what are you looking for?

Mamak News

Wanita Pengsan, Lelaki Meraung Disebat 100 Kali


Didakwa Berzina: Wanita Pengsan, Lelaki Meraung Disebat 100 Kali

Sepasang kekasih yang ditangkap kerana didakwa berzina telah dijatuhkan hukuman 100 kali sebatan oleh Mahkamah Syariah Muelaboh di Aceh Barat semalam, lapor Kompas.

Tertuduh lelaki, 40, dan pasangannya, 37, yang masing-masing dari kampung Johan Pahlawan dijatuhkan hukuman sebatan sebanyak 100 kali oleh pendakwa raya daerah Aceh Barat.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Difahamkan, tertuduh wanita telah jatuh pengsan ketika sebatan terakhir (ke-100) dilakukan sebelum dihantar ke ambulans yang tersedia di lokasi hukuman untuk mendapatkan rawatan lanjut.

Tertuduh dikatakan sedar semula selepas beberapa minit mendapatkan rawatan perubatan tersebut.

Sementara itu, tertuduh lelaki pula hanya dilihat meraung menahan kesakitan apabila sebatan dilakukan terhadapnya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

disebat 100 kali Kredit: Kompas

Melihat keadaan tertuduh (perempuan) jatuh pengsan, Pendakwa Raya daerah Aceh Barat, Darma Mustika mengatakan bahawa rawatan perubatan akan dijalankan mengikut peruntukan yang telah ditetapkan.

“Jika semasa pemeriksaan kesihatan dilakukan, ia mesti dirawat dan apabila sudah sembuh sudah pasti dia akan pulang ke keluarganya,” katanya.

Sehubungan itu, pihaknya komited untuk meneruskan hukuman sebat terhadap defendan yang didapati bersalah berdasarkan keputusan Mahkamah Syariah Muelaboh.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Justeru berhubung perkara itu, beliau meminta Kerajaan Aceh Barat menyokong sepenuhnya pelaksanaan hukuman sebat terhadap pesalah yang melanggar undang-undang syariah sebagai penguatkuasaan sistem perundangan Islam di kawasan itu.

Memetik Kompas, kedua-dua tertuduh menjalani hukuman sebatan berikutan keputusan mahkamah yang telah dibicarakan pada Disember 2022.

Sebelum ini, kedua-dua tertuduh terbabit dikatakan telah menjalani hukuman penjara sekitar dua bulan di Lapas Kelas IIB Meulaboh.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Kompas

Artikel asal oleh: Siakap Keli

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Polis Tahan Lelaki, Disyaki Suspek Kes Bunuh Penyanyi Rap, Tupac Shakur 27 Tahun Lepas Polis Amerika Syarikat menahan seorang lelaki di Las Vegas,...

Mamak News

0 KUALA LUMPUR – Keadaan hujan renyai mengiringi paluan berundur Pengarah Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman, Datuk Seri Mat Kasim Karim...

Mamak News

0 Murid 11 Tahun Maut Ditimpa Palang Gol Ketika Aktiviti Kurikulum BINTULU, 29 Sept (Bernama) — Seorang murid berusia 11 tahun meninggal dunia selepas...

Sukan

0 KOTA BHARU – Aksi perlawanan Liga Super Kelantan FC menentang Sabah FC di Stadium Sultan Muhammad IV di sini hari ini, terpaksa ditunda...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications