Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Warga emas di Thailand semakin meningkat, risiko jadi negara tua


BANGKOK: Penduduk warga emas di Thailand diunjurkan mencecah 20.4 juta orang pada 2040, iaitu 31.3 peratus daripada jumlah keseluruhan penduduk.

Menurut Pengarah Pejabat Dasar Perdagangan dan Strategi, Kementerian Perdagangan, Poonpong Nainapakorn, peralihan kepada masyarakat yang semakin tua bermula pada 2021 apabila terdapat 13.8 juta warga emas di negara itu, mewakili 20 peratus daripada jumlah keseluruhan penduduk.

Jelasnya, peningkatan warga emas akan membawa kepada pengurangan tenaga kerja dan kemerosotan kepada penjanaan pendapatan, yang memerlukan kerjasama antara kerajaan dan sektor swasta bagi mencari penyelesaian.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Faktor utama pertumbuhan berterusan dalam kalangan penduduk warga tua ialah kadar kelahiran yang menurun dan kemajuan dalam penjagaan perubatan yang membolehkan jangka hayat menjadi lebih panjang.

Bagaimanapun, keadaan ini mewujudkan ketidakseimbangan antara umur penduduk yang bekerja dan warga tua, sekali gus menjejaskan pendapatan dan perbelanjaan kerajaan bagi penjagaan kesihatan serta kebajikan.

Pertambahan penduduk warga emas turut memberi cabaran dari segi penyesuaian teknologi memandangkan mereka mungkin menghadapi kesukaran untuk menyesuaikan diri dengan kemajuan pesat dalam teknologi.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Selain itu, warga emas juga memerlukan lebih banyak penjagaan kesihatan dan kebajikan. Justeru, kerajaan perlu memperuntukkan dana yang lebih besar daripada belanjawan untuk menampung perbelanjaan ini.

Tambahnya, pengurangan penduduk dalam lingkungan umur bekerja akan memberi kesan kepada produktiviti dan pertumbuhan ekonomi, namun beberapa kerjaya yang berkaitan dengan penjagaan warga emas akan menyaksikan peningkatan permintaan pekerja.


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 KUALA LUMPUR – Panik melihat anggota Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) membuat sekatan menyebabkan ada penunggang motosikal sanggup membahayakan diri dengan melawan arus bagi...

Mamak News

0 “Tidak Mencela, Memfitnah, Memaki Hamun Terhadap Sesiapa, Keindahan Pekerti Dan Akhlak Rasulullah SAW” – PM PUTRAJAYA —  Bersempena sambutan Maulidur Rasul, Perdana Menteri,...

Mamak News

0 IPOH – Sebanyak 10,568 notis dikeluarkan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) kepada penunggang motosikal atas pelbagai kesalahan sepanjang Op Khas Motosikal 2023 dilancarkan bermula 1...

Sukan

0 IPOH – Biarpun membuat penampilan sulung pada perlumbaan Le Tour de Langkawi (LTdL) 2023, namun ia ternyata tidak mendatangkan masalah buat pelumba Caja...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications